ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΣΕΤΕ: «Καμπανάκι» για τον τουρισμό

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

22/04/2015
Ανησυχητική αλλαγή συμπεριφοράς όσον αφορά στις κρατήσεις για το 2015της Γερμανίας και της Αγγλίας, δύο εκ των βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού, παρατηρεί με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του SETEIntelligence, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, όσον αφορά στην Γερμανική αγορά, η οποία ξεκίνησε πολύ δυναμικά κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς έως και το Δεκέμβριο του 2014, καταγράφεται πτώση στις κρατήσεις Μαρτίου κατά -26%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, τη στιγμή που η ίδια αγορά παρουσιάζει αύξηση στις κρατήσεις κατά +2% στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Ταυτόχρονα, στη Βρετανική αγορά, αν και δεν έχει καταγραφεί ακόμα αρνητικό πρόσημο, παρατηρείται μια σημαντική απώλεια μεριδίου αγοράς έναντι του ανταγωνισμού.
«Όσο δεν κλείνει η συμφωνία με τους εταίρους μας και παρατείνεται η οικονομική αστάθεια της χώρας μας, είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που αυτό μπορεί να επιφέρει στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας, στη συμβολή στο ΑΕΠ και στην ενίσχυση της απασχόλησης», τονίζει ο Σύνδεσμος.
«Στη γενικευμένη αστάθεια, έρχεται τις τελευταίες ημέρες να προστεθεί και το μείζον ζήτημα των μεταναστών, που δυστυχώς μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει στην εικόνα της χώρας μας, όσο αυτό δεν επιλύεται οριστικά», σημειώνει ο ΣΕΤΕ.
«Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο στόχος των 25 εκατ. αφίξεων και 14 δισ. Ευρώ εσόδων, όπως και ο στόχος αύξησης του εσωτερικού τουρισμού, θα επανεκτιμηθούν τον επόμενο μήνα. Έχουμε πλέον φτάσει στο σημείο που θα πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε τη κρισιμότητα των περιστάσεων. Εάν η κατάσταση αυτή δεν αναταχθεί, αλλά συνεχισθεί και επιδεινωθεί, οι στόχοι που έχουμε θέσει για το 2015 δεν θα είναι πλέον εφικτοί, με σημαντικές συνέπειες για τη χώρα, τον τουρισμό, αλλά πρωτίστως για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε άκρη της πατρίδας μας, που εργάζονται, προσπαθούν και τελικά ζουν και εξαρτώνται από αυτόν», αναφέρει ο ΣΕΤΕ.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η εισερχόμενη τουριστική κίνηση στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου παρουσίασε αύξηση κατά 52,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Ο αριθμός των τουριστών ξεπέρασε τα 1,1 εκατομμύριο έναντι 730 χιλιάδες πέρυσι, με αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να εμφανίσουν αύξηση κατά 12,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, αγγίζοντας τα 327 εκατ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 23,3% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 171 εκατ. ευρώ, και στις εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ των 28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 147 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2015, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
Ειδικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 93 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 5,6%, και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 28 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν αύξηση κατά 54,3% και διαμορφώθηκαν στα 78 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία παρέμειναν σταθερές και διαμορφώθηκαν στα 26 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 60,9% και διαμορφώθηκαν στα 10 εκατ. ευρώ.
Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 30 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 54,0%. Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 28, μείωση παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία κατά 42,7%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 7 εκατ. ευρώ και από τις ΗΠΑ κατά 53,9%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 7 εκατ. ευρώ.
Την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 20 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 11 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 85,2%.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου