ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Mια Ελληνίδα δημιούργησε τεστ αναπνοής για την ανίχνευση ασθενειών


Posted: March 31, 2015 at 12:30 pm, Last Updated: 
pelagia
Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτιά για τη χώρα μας και ένα ακόμα λαμπρό μυαλό που διαπρέπει δυστυχώς εκτός τειχών…
Η Πελαγία Ειρήνη Γκούμα ή Περένα ως σύμπτυξη του μικρού της ονόματος, είναι καθηγήτρια και Διευθύντρια του Κέντρου Νανο-υλικών και Ανάπτυξης Αισθητήρων του Τμήματος Materials Science and Engineering στο State University of New York (SUNY) Stony Brook.
Η έρευνα της επικεντρώνεται σε επιλεκτικούς χημικούς ανιχνευτές, βιοαισθητήρες και υβριδικούς νανοανιχνευτές για τα ηλεκτρονικά συστήματα της όσφρησης και των εφαρμογών της νανοϊατρικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Προχωρημένη Μηχανική Υλικών και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και στο Πανεπιστήμιο του Μπιρμινχαμ. «Γεννήθηκα στην Αθήνα, στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος στο κέντρο της πόλης. Οι γονείς μου γεννήθηκαν στην Αθήνα επίσης, ενώ οι παππούδες μου κατάγονται από τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα τα νησιά Κύθνος και Άνδρος» δήλωσε η κ. Γκούμα σε συνέντευξη της στο ellines.com Στο Stony Brook καθιέρωσε ένα νέο πρόγραμμα για αισθητήρες νανοτεχνολογίας και ένα Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (CNSD). Δημιούργησε πρωτοποριακά και άκρως επιτυχημένα προγράμματα για τη νανοϊατρική, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και χαρακτηρισμού υλικών για εφαρμογές βιοαισθητήρων κατάλληλο για μη επεμβατικούς διαγνωστικούς σκοπούς («band-aid»-type sweat test). Πολλές πατέντες της έχουν εγκριθεί αλλά ακόμα περισσότερες βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισης.
Η ομάδα της δημιούργησε ένα απλό τεστ που μέσω της αναπνοής μπορεί να αισθανθεί όταν μια κρίση άσθματος μπορεί να χτυπήσει. Μάλιστα, στις 2 Οκτωβρίου 2012, η ομάδα της επελέγη για μια τριετή επιχορήγηση από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (NSF) για την ανάπτυξη μιας εξατομικευμένης συσκευής για το άσθμα που χρησιμοποιεί νανοτεχνολογία για την ανίχνευση γνωστών βιοδεικτών φλεγμονής των αεραγωγών στην αναπνοή. «Τα ευρήματα μας αφορούν κυρίως νέα στοιχεία νανοδομικής ανίχνευσης για την ταυτοποίση των βιοδεικτών (σηματοδοτικών μορίων ασθενειών) στην αναπνοή των ανθρώπων και των ζώων τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν / σηματοδοτούν την έναρξη μιας ασθένειας ή μεταβολικής δυσλειτουργία. Έτσι, μία μόνο εκπνοή το άτομο μπορεί να παρακολουθεί για παράδειγμα τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) στην αναπνοή του / της για να καταλάβουμε αν μια επίθεση άσθματος είναι επικείμενη και έτσι πάρει τα απαραίτητα φάρμακα» τονίζει. Έχει διατελέσει καθηγήτρια στην Ιαπωνία, στην Ιταλία και σε αρκετά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια…


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/03/m%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b5%cf%83%cf%84-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%ce%bd%ce%bf%ce%ae.html#ixzz3W6AXa6AR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου