ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Οι κινήσεις της ΕΑΑΣ για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ

ΑΡΘΡΟ του υποστράτηγου ε.α. Ευάγγελου Ν. Δανιά Προέδρου Ε.Α.Α.Σ.


Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε το ΔΣ της ΕΑΑΣ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναπτύξαμε τις απόψεις μας για το φλέγον θέμα της πλήρους υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ και της...επιστροφής του 100% των αναδρομικών που αφορά τα μέλη της.

Ζητήθηκε επίσπευση της έγκρισης για την ίδρυση των παραρτημάτων της ΕΑΑΣ στις ακριτικές περιοχές των νήσων Κω, Λήμνου και στην πόλη του Διδυμότειχου, ενώ επιδόθηκε το συνημμένο υπόμνημα με διάφορα θέματα που αφορούν τα εν αποστρατεία στελέχη του ΣΞ, όπως αυτό της κατάργησης των ηλικιακών κριτηρίων, το ΜΤΣ, το ΕΚΟΕΜΣ, παροχές όπως αυτή που αφορά επέκταση του Ενιαίου Δελτίου Εισόδου και άλλα, διάφορα θέματα.

Οι Ενώσεις των αποστράτων Αξιωματικών, που ως γνωστόν εκπροσωπούν το σύνολο των αποστράτων αξιωματικών -και εν προκειμένω η ΕΑΑΣ εκπροσωπεί το σύνολο των αποστράτων αξιωματικών του ΣΞ και της πρώην Χωροφυλακής, καθώς και μέρος των αποστράτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.- είχαν καταθέσει εμπροθέσμως αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της απόφασης του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με βάση την οποία μας έγιναν αναδρομικές κρατήσεις, και κατά άλλης συναφούς πράξεως, που απέρρεε από τον Ν. 4093/12. Το ΣτΕ, ως γνωστόν, εξέδωσε την υπ' αριθμ. 4192/14 ακυρωτική απόφασή, η οποία δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε στο 100%, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των διάφορων παραγόντων, και αντί της πλήρους συμμόρφωσης, όπως έπρεπε καθότι ζούμε σε ευνομούμενο κράτος, ψηφίστηκε από τη Βουλή ο Ν. 4307/14, που βάσει του άρθρου 86 θεσμοθετείται η εφαρμογή της δικαστικής απόφασης κατά 50%.

Οι ΕΑΑ παρενέβησαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο κατά την εκδίκαση πιλοτικής δίκης, το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέδωσε ταυτόσημη με την του ΣτΕ απόφαση, πλην όμως δεν έχει καθαρογραφεί, για να σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για εφαρμογή. Κατόπιν αυτού, οι ΕΑΑ εμπροθέσμως καταθέσαμε αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά του Ν. 4307/14 και η οποία αίτηση εκδικάστηκε στο ΣτΕ την 3η Απριλίου 2015 και περιμένουμε τη σχετική απόφασή του.

Επίσης, μετά τις εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος ΥΕΘΑ δέχθηκε το συντονιστικό στο γραφείο του, για μια πρώτη συζήτηση επί των θεμάτων που μας απασχολούν, και μας υποσχέθηκε ότι η απόφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί στο σύνολο της και, παράλληλα, συγκροτήθηκε υπό τη ΓΔΟΣΥ/ΥΠΕΘΑ επιτροπή, που θα του εισηγείτο σχετική πρόταση νόμου για την επίλυση/ικανοποίηση των οικονομικών ζητημάτων των αποστράτων αξιωματικών. Η σχετική πρόταση είναι έτοιμη, όπως κατάθεσε στο ΣτΕ ο εκπρόσωπος του ΥΕΘΑ, ο οποίος μάλιστα εξ αυτού του λόγου ζήτησε και την αναβολή εκδίκασης της προσφυγής των Ενώσεων.

Έτσι έχει η κατάσταση σε γενικές γραμμές και επειδή όλοι μας λάβαμε από το ΥΠΟΙΚ ενημερωτικό σημείωμα με την αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τον Ν. 4307/14, είναι ατομικό δικαίωμα του καθενός για το πρακτέον. Η ΕΑΑΣ αναμένει την απόφαση του ΣτΕ και αναλόγως θα ενημερώσει τα μέλη της.

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 09/05/2015 – Σ.Λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου