ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ο Μητροπολίτης Κορωνείας στην Αγία Σοφία Λευκωσίας (ΦΩΤΟ)


0koron-13

Στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Λευκωσίας, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο παρεπιδημών Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από Ιερείς του Ναού.

Αφορμή για το κήρυγμά του πήρε από την φράση της ευαγγελικής περικοπής "Και περιήγεν  όλην την Γαλιλαίαν ο Ιησούς...κηρύσσων το ευαγγέλιον της βασιλείας" ( Ματθ. δ, 23 ).
"Ήγγικεν η Βασιλεία των ουρανών" (Ματθ. δ, 17) ήταν και το πρώτο κήρυγμα του Κυρίου. Και στην προσευχή, που μας παρέδωσε υπάρχει και το αίτημα "ελθέτω η Βασιλεία Σου".
Όμως γιά τί είδους Βασιλεία πρόκειται ; Όταν ερώτησε σχετικώς τον Χριστό ο Πιλάτος,  (Ματθ. κζ, 11), Εκείνος απάντησε: "Η Βασιλεία η εμή ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου" (Ιωάν. ιη, 36). Δηλ. δεν πρόκειται για ένα είδος "κράτους του Θεού" που πραγματώνεται στον κόσμο. Γεννώνται,λοιπόν, ορισμένα ερωτήματα :
1. Πού είναι η Βασιλεία του Θεού ; Την απάντηση την δίνει ο Κύριος,όταν τονίζει " η Βασιλεία του Θεού εντός υμών εστί " ( Λουκ. ιζ, 21 ). Αυτό το " εντός υμών " μπορεί να σημαίνει "μεσα σας, στην καρδιά σας", όταν ο Θεός βασιλεύει στη σκέψη, στα αισθήματά σας, στις επιδιώξεις σας. Συμβαίνει όμως αυτό ;... Αλλά μπορεί να σημαίνει και " ανάμεσά σας ". Η Βασιλεία του Θεού ανάμεσά μας είναι η Εκκλησία. Η Εκκλησία και μάλιστα όταν συνέρχεται για την τέλεση της Ευχαριστίας.  
Είναι η προτύπωση και η πρόγευση της Βασιλείας του Θεού. Είναι το "ήδη" και το "ούπω" της Βασιλείας του Θεού. Που υπάρχει δηλ.αλλά που θα ολοκληρωθεί στο μέλλον,όταν έλθει ο Κύριός της "εν τη δόξη αυτού".
2. Τί είναι η Βασιλεία του Θεού; Δεν είναι ένας τόπος,που θα πάμε κάποτε,αλλά ένας τρόπος,που ζούμε από τώρα. Είναι η θετική ανταπόκρισή μας στην αγάπη του Θεού. Είναι το "ζειν εν Χριστώ ", που αν δεν το επιτύχουμε τώρα,το χάσαμε για πάντα.
Γι 'αυτό τονίζει ο Ι. Χρυσόστομος "Εάν σπουδάζωμεν και εν ακαρεί χρόνω επι τας πύλας αυτής ( της Β. τ. Θ. ) ήξομεν. Ου γαρ μήκη τόπων,αλλά γνώμη τρόπων τα διαστήματα ταύτα ώρισται ". Δεν απέχουμε δηλ. τοπικά,αλλά τροπικά απο την Βασιλεία του Θεού. Ευτυχείς όσοι αυτό το κατανοούν και αγωνίζονται, χάριτι Θεού, και να το βιώνουν, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.
0koron-1

0koron-2

0koron-3

0koron-4

0koron-5

0koron-6

0koron-7

0koron-8

0koron-9

0koron-10

0koron-11

0koron-12

0koron-14


Η φωτογραφία προφίλ του χρήστη ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ
smountzouris@gmail.com   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου