ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ

25/06/2015
Παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 27 Ιουλίου προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.
Επίσης, στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη στο τέλος Ιουλίου, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, με την πρώτη διάταξη προσδιορίζεται το χρονικό διάστημα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Μέχρι σήμερα ο νόμος προέβλεπε πως η καταβολή του φόρου γίνεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της δήλωσης και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα αντίστοιχα από την υποβολή της δήλωσης, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους.
Με την διάταξη που κατατέθηκε προς ψήφιση η καταβολή του φόρου θα γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.
Με τη δεύτερη διάταξη παρατείνεται η προθεσμία υποβολής του Ε9 που κανονικά εκπνέει στις 30 Ιουνίου έως τις 27 Ιουλίου. Η ηλεκτρονική εφαρμογή («Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου») για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων υποδέχεται δηλώσεις που περιλαμβάνουν τις όποιες μεταβολές επήλθαν το 2014 στην εικόνα της περιουσιακής κατάστασης των φυσικών προσώπων, αλλά και δηλώσεις Ε9 των ετών 2010-2014 –αρχικές ή τροποποιητικές– με τις οποίες δηλώνονται για πρώτη φορά ακίνητα που είχαν παραλειφθεί να δηλωθούν τα προηγούμενα έτη ή θα αποκαθίστανται λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία ακινήτων τα οποία είχαν δηλωθεί με προηγούμενα Ε9.
Με την τρίτη διάταξη που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο ορίζεται προθεσμία τεσσάρων μηνών, αντί τριών μηνών, για την έκδοση αποφάσεων επί των ενδικοφανών προσφυγών από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (πρώην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης), έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης και ορθολογική αντιμετώπισή τους, κατά το δυνατό προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες των υποθέσεων (π.χ. εκτενής όγκος φακέλου, πολύπλοκες υποθέσεις με ερμηνευτικά νομικά και ουσιαστικά ζητήματα επί των οποίων αναμένονται αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κ.α.). Όπως σημειώνεται, η παράταση προθεσμίας ισχύει και για τις ενδικοφανείς προσφυγές για τις οποίες δεν έληξε η ημερομηνία εξέτασης μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος στη Βουλή.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου