ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

«Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΠΑΤΟΥ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΗ

15/06/2015

Την Τετάρτη 24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πετρίτση με τίτλο «Η χαμένη αξιοπρέπεια του Κούλη Πάτου», στην αίθουσα Γεωργίου Καρατζά στην ΕΣΗΕΑ.
Θα το προλογίσει η δημοσιογράφος Ρωζίτα Σώκου και θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Τίτος Αθανασιάδης, Μιχάλης Δημητρίου και Θέμης Μπερεδήμας.


Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για έναν συγγραφέα που θέλει να σατιρίσει και να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα μιας εχθρικής, απολυταρχικής και εν πολλοίς παράλογης κοινωνίας, είναι να καταφύγει και κείνος στον παραλογισμό.

Με άλλα λόγια, να το ρίξει στη τρελή και να περάσει τα μηνύματά του μέσα από τη τρέλα του αυτή. Να ζωγραφίσει την καρικατούρα της κοινωνία στην οποία ζει, με τα γελοιογραφικά ανθρωπάκια που την πλαισιώνουν, να δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν επιδιώκει να τον πάρουν στα σοβαρά και να πετύχει έτσι έμμεσα τον στόχο του
Κάτι περίπου ανάλογο έκανε και ο Ευγένιος Ιονέσκο με το περίφημο θεατρικό του έργο «Ο Ρινόκερος». Έδωσε το στίγμα της γέννησης του φασισμού με το παράλογο σκεπτικό, ότι σε κάποια πόλη οι άνθρωποι αρχίζουν σιγά-σιγά, ένας-ένας, να χάνουν την ανθρώπινη υπόστασή τους και να μεταμορφώνονται σε ρινόκερους.
Η ιστορία του ξεκινάει σαν φάρσα στα όρια του εξωφρενισμού, για να φτάσει σταδιακά στην κορύφωσή της, οπότε παύει πλέον να είναι φάρσα και μεταμορφώνεται σε ανθρώπινη τραγωδία. Ο ρινοκερισμός κυριαρχεί, η ανθρωπιά χάνεται, ο όχλος υποδουλώνεται σ’ αυτούς που δόλια κατάφεραν να τον υποδουλώσουν και απομένουν οι ελάχιστοι αδούλωτοι που θα προσπαθήσουν να αντισταθούν, πιθανότατα εις μάτην.
Ο φασισμός άπλωσε τα φοβερά πλοκάμια στην ιστορία του 20ου αιώνα, αιχμαλώτισε τα θύματά του με βία και δολιότητα, κυριάρχησε κι έφερε τη συμφορά. Οι κάθε μορφής δικτατορίες έριξαν γρήγορα τις μάσκες τους και απροκάλυπτα προχώρησαν στο καταστρεπτικό έργο τους.
Πέρασε όμως η εποχή του πολιτικοστρατιωτικού φασισμού, τουλάχιστον στον υποτιθέμενα πολιτισμένο δυτικό κόσμο. και οι εραστές του απολυταρχισμού χρειάστηκε να μηχανευτούν νέους τρόπους κυριαρχίας τους επί των μαζών. Καλλιέργησαν λοιπόν έναν νέο ρινοκερισμό χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα περίφημα ΜΜΕ, για να κατακτήσουν την ανθρωπότητα και να επιβάλουν τη νέας μορφής δικτατορία τους. Τη δικτατορία των ΜΜΕ που είναι κρυφή, στυγνή και ύπουλη, φαινομενικά άτρωτη στην οποιαδήποτε αντίσταση, μια και διαθέτει ανυπολόγιστα ισχυρές αντι-αντιστάσεις.
Info:
Τετάρτη 24 Ιουνίου, ώρα 12:00
ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, αίθουσα Γεωργίου Καρατζά, 1ος όροφος
Σαρκαστικό παραλογογράφημα του Γιώργου Πετρίστη
Η χαμένη αξιοπρέπεια του Κούλη Πάτου, Η επέλαση των ρινόκερων

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου