ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΕΚΤ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ELA ΚΑΤΑ 900 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

17/07/2015
Την αύξηση της έκτακτης ρευστότητας που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατά 900 εκατ. ευρώ για μία εβδομάδα.
Σε συνέντευξη Τύπου από τη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανέφερε πως «η απόφαση να αυξήσουμε τον ELA σήμερα ήταν συμμετρική με την απόφαση να τον παγώσουμε πριν από μερικές ημέρες».

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα με την απόφαση για "χρηματοδότηση – γέφυρα" αλλά και την ψήφιση από διάφορα κοινοβούλια της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές», σημείωσε.
Ακόμη, ο κ. Ντράγκι αποκάλυψε πως «υπήρχαν τοποθετήσεις από αξιωματούχους για διακοπή του ELA τις προηγούμενες ημέρες, αλλά η ΕΚΤ δεν αποφασίζει ποιο κράτος μέλος παραμένει και ποιο όχι», ωστόσο τόνισε πως η «ΕΚΤ συνεχίζει να ενεργεί υπό την υπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης».
«Η ΕΚΤ αποδέχθηκε την αξιολόγηση της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά την ανάγκη άμεσης ρευστότητας. Η διαδικασία βελτιώνει την ποιότητα των collaterals που μπορούν να δίνουν οι ελληνικές τράπεζες», είπε.
Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι δεν υπήρξε απόφαση για «κούρεμα» στις ελληνικές εγγυήσεις (collaterals), ενώ όσον αφορά στην προοπτική να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), είπε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει το νωρίτερο μετά από μια επιτυχημένη αξιολόγηση.
Επιπλέον, σημείωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε θα αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στην Ελλάδα. Τα capital controls θα πρέπει να αρθούν με τρόπο ώστε να αποφευχθεί το bank run, υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι «κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ ότι η ελάφρυνση χρέους είναι αναγκαία για την Ελλάδα».
Το θέμα του ELA θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως σε συνεργασία με την ΤτΕ, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.
Μετά την αύξηση του ELA φαίνετε να πλησιάζει το τέλος της τραπεζικής αργίας πιθανότατα από την Δευτέρα. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, το ημερήσιο όριο ανάληψης θα παραμείνει στα 60 ευρώ, αν και οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν σωρευτικά τα ποσά που δικαιούνται.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου