ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Αυτά είναι τα 11 επικουρικά Ταμεία που ενοποιούνται από 1η Σεπτεμβρίου

ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr   " 



Αυτά είναι τα 11 επικουρικά Ταμεία που ενοποιούνται από 1η Σεπτεμβρίου
Ημερησία
    Τα πάνω κάτω αναμένεται να έλθουν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), με την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου για τις συντάξεις.
    Συγκεκριμένα, η πρώτη υπουργική απόφαση που συντάχθηκε χθες και πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στα επόμενα 24ωρα προβλέπει την ενοποίηση 11 επικουρικών Ταμείων στο ΕΤΕΑ από την 1η Σεπτεμβρίου.
    Οι επικουρικές συντάξεις θα καταβληθούν και αυτό τον μήνα από τα επιμέρους εντασσόμενα Ταμεία και κλάδους, ενώ έως τον Οκτώβριο θα έχει αποφασιστεί αν θα επιβληθούν ή όχι νέες περικοπές (πέρα από την παρακράτηση της εισφοράς 6% για υγειονομική περίθαλψη που θα γίνει, για πρώτη φορά, από τις καταβαλλόμενες συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου) σε εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
    Στελέχη του ΕΤΕΑ εκτιμούν ότι αν δεν βρεθούν «ισοδύναμα», η μείωση των επικουρικών συντάξεων θα φτάσει στο 8%προκειμένου να «καλυφθεί» το έλλειμμα των 380 εκατ ευρώ φέτος.
Ποια Ταμεία εντάσσονται στο ΕΤΕΑ
    Τα Ταμεία που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και, στο εξής, θα διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας του Ενιαίου Επικουρικού, είναι:
          1. Οι Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ.
          2. Ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του ΟΑΕΕ.
          3. Ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (ΤΕΑΑ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του ΟΑΕΕ.
          4. Ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του ΟΑΕΕ.
          5. Ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΑ.
          6. Ο Τομέας Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΑ.
          7. Ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΑ.
          8. Ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
          9. Ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
        10. Ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (ΚΕΑΝ) του ΝΑΤ.
        11. Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ).
Τα νέα μέτρα για το Ασφαλιστικό
    Με βάση το τρίτο Μνημόνιο, νέα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για το Ασφαλιστικό τον ερχόμενο Οκτώβριο.
    Τον Οκτώβριο πρέπει να οριστικοποιηθούν οι επιπλέον παραμετρικές αλλαγές που θα γίνουν στο Ασφαλιστικό και θα τεθούν σε ισχύ από την 1η/1/2016. Τα μέτρα θα είναι επιπλέον όσων έχουν ήδη ψηφιστεί.  Αν, μάλιστα, η Επιτροπή των «12» που συγκρότησε ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος δεν βρει «ισοδύναμα» έως τις 15 Οκτωβρίου, το Μνημόνιοπροβλέπει αυξήσεις σε όσες εισφορές παραμένουν χαμηλές ή είναι αναντίστοιχες σε σχέση με τις παροχές είτε λόγω των εσόδων από κοινωνικούς πόρους (προβλέπεται να καταργηθούν από τις 31 Οκτωβρίου) είτε εξαιτίας της υψηλής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (π.χ. για τους αγρότες) και νέες περικοπές στις συντάξεις ως αντιστάθμισμα στην απόφαση του ΣτΕ (έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, των δώρων κ.α.).
       •Εως τον Δεκέμβριο πρέπει να αποφασιστεί η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε μια οντότητα υπό την «ομπρέλα» του ΙΚΑ.
       •Εως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 θα έχει δημιουργηθεί και θα λειτουργεί κοινό κεφάλαιο με τους πόρους και τα αποθεματικά όλων των πρώην Ταμείων.
       •Πριν από τα τέλη του 2017 θα πρέπει να έχει ενσωματωθεί η δήλωση, πληρωμή και η είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου