ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Το Ναύπλιο τίμησε την μνήμη του Ι. Καποδίστρια με λαμπρές εκδηλώσεις (βίντεο)


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 27.9.15 |  | 
 Με λαμπρές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, που διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπλιέων, εορτάστηκε σήμερα 27 Σεπτεμβρίου 2015 στο Ναύπλιο, η επέτειος της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια.
Στις 10.00 πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα από τον πρ. π. Βασίλειο Σουλάνδρος, τόπος όπου θανατώθηκε ο πρώτος κυβερνήτης.
Στην συνέχει έγιναν τα  αποκαλυπτήρια της επιτοίχιας πινακίδας που βρίσκεται στην πρόσοψη του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα και φέρει αναπαράσταση της σκηνής της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια, ζωγραφισμένη από τον ζωγράφο Διονύσιο Τσόκο το έτος 1850 ”, από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο  και τον πρόεδρο του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ" Θεοδόση Σ. Σπαντιδέα και τα αποκαλυπτήρια της επιδαπέδιας πινακίδας που φέρει την φωτογραφία του Κυβερνείου, η οποία βρίσκεται στη θέση που είχε οικοδομηθεί το κτήριο και πλαισιώνεται στην βάση της με λίθο που έχει ανάγλυφη την χρονολογία – 1829 – του έτους κατασκευής του Κυβερνείου, από τον Δήμαρχο Κέρκυρας κ. Νικολούζο και τον εκπρόσωπο της Αίγηνας κ . Τσατίρη.
Οι ενημερωτικές πινακίδες, που τοποθετήθηκαν με πρωτοβουλία του Δήμου Ναυπλιέων και του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ" για τους δημότες και τους επισκέπτες του Ναυπλίου επιδεικνύουν το άσβεστο ενδιαφέρον για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Στις 10.30 έγινε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια, από τους βουλευτές Αργολίδας Ανδριανό και Μανιάτη, το Σύμβουλο - Β΄ Πρεσβευτή της Ρωσίας κ. Μπρέντιχεν, τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τ.Χειβιδόπουλο, τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δ.Κωστούρο, τον Δήμαρχο Κέρκυρας Ν.Νικολούζο, τον εκπρόσωπο της Αίγινας κ . Τσατίρης, τον Πρόεδρο του Ναυπλιακού Ιδρύματος "Ιωάννης Καποδίστριας" Κώστα Χελιώτη,  τον Λυκειάρχη του 2ου Λυκείου Ναυπλίου Β. Χαραμή, την Πρόεδρο του ΔΟΠΠΑΤ Πόπη Καλκούνου και από τις στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Β.Σιδέρης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Ναυπλιέων Χ.Γραμματικόπουλος, η Διευθυντρια της ΔΕΥΑΝ Άννα Μαντά, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές σχολείων, εκπρόσωποι συλλόγων, εκπρόσωποι του Συλλόγου Κερκυραίων Αττικής, άγημα από το ΚΕΜΧ Ναυπλίου και η φιλαρμονική του Δήμου.
Το απόγευμα οι εκδηλώσει συνεχίζονται με:

-17.30: “Από τις ρούγες της Κέρκυρας στα σοκάκια τ’ Αναπλιού”, μουσικοχορευτική παράσταση από το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών στις πλατείες Τριών Ναυάρχων και Συντάγματος

-20.00: Επίσκεψη στο ΠΛΙ - Μουσείο ‘’Β.Παπαντωνίου’’ στην προθήκη για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας όπου θα εκτίθεται και το έργο του Διονυσίου Τσόκου «Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια»

Δείτε σε βίντεο αποσπάσματα από τις σημερινές εκδηλώσεις καθώς και δηλώσεις για τον Ιωάννη Καποδίστρια:
ΠΗΓΗ : " http://www.argolikeseidhseis.gr   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου