Έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Γιόρκ στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως ένα συγκεκριμένο φυτό ανέπτυξε με εργαστηριακό τρόπο την ιδιότητα να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της τοξικότητας του ΤΝΤ. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Arabidopsis, απέκτησε την ικανότητα να απορροφά το 90% των τοξικών ουσιών του ΤΝΤ στα σημεία στα οποία φύεται και καθαρίζει σε τέτοιο βαθμό το έδαφος που σχεδόν άμεσα είναι δυνατή η βλάστηση και άλλων μη ανθεκτικών φυτών.
Οι επιστήμονες στην έκθεσή τους σημειώνουν πως το συγκεκριμένο φυτό δεν είχε τη συγκεκριμένη ιδιότητα εξ αρχής αλλά μέσα από εργαστηριακές μελέτες και πολύχρονη έρευνα έδειξε πως είναι δυνατό να αναπτύξει σε μόνιμο βαθμό το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Στην επιστημονική έκθεση επίσης τονίζεται πως το συγκεκριμένο φυτό δεν είναι το μόνο της οικογένειας των Arabidopsis το οποίο μπορεί να αναπτύξει τη συγκεκριμένη ιδιότητα αλλά ακόμη δεν είναι ανακοινώσιμα τα αποτελέσματα.
Υπογραμμίζεται πως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 38.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης τα οποία έχουν κριθεί ακατάλληλα για καλλιέργεια λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης που εμφανίζει το έδαφος σε ΤΝΤ.
skai.gr