Ήταν η εποχή που οι Γάλλοι είχαν ήδη ανακαλύψει τις ομορφιές της νησιωτικής Ελλάδας και είχαν δημιουργήσει το πρώτο αξιόλογο τουριστικό ρεύμα.
Το ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ διαρκεί 11 λεπτά και είναι πολύ εντυπωσιακό για τα δεδομένα της εποχής, καθώς περιλαμβάνει ακόμα και λήψεις από αεροπλάνο.
Διακρίνουμε την Κέρκυρα, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, την Κνωσσό, την Κω και την Πάτμο.

Grrek isl 1959_ina fr 5
Η κάμερα ταξιδεύει από νησί σε νησί και καταγράφει τοπία και σκηνές από την καθημερινότητα, ενώ ο εικονολήπτης δίνει έμφαση στις εκκλησίες, στα γαϊδουράκια, που ήταν το βασικό μεταφορικό μέσο και φυσικά στις αρχαιότητες, οι οποίες αποτελούν βασικό πόλο έλξης των τουριστών.
Grrek isl 1959_ina fr 4
Στα πλάνα βλέπουμε γυναίκες να μεταφέρουν νερό με στάμνες που στηρίζουν στο κεφάλι τους και ψαράδες να απλώνουν τα δίχτυα στις ακτές. Εκεί, όπου σήμερα στριμώχνονται οι ξαπλώστρες και η «βιομηχανία» των beach bar έχει στήσει ηχεία και αυτοσχέδιες πασαρέλες.
Grrek isl 1959_ina fr 3
Βέβαια στο φιλμ διακρίνονται και σημεία που δεν έχουν αλλάξει και εύκολα μπορεί κανείς να τα αναγνωρίσει. Είναι οι αρχαιολογικοί χώροι, πολλά εμβληματικά κτίρια και κάστρα, καθώς και παραδοσιακοί δρόμοι που προστατεύονται από τη νομοθεσία.
Τουλάχιστον για την ώρα…
Grrek isl 1959_ina fr 1

Δείτε το φιλμάκι (στην αρχή έχει διαφημιστική εισαγωγή του παραγωγού που δεν μπορείτε να παρακάμψετε):

http://www.ina.fr/video/CPF86642667

Πηγή : ina.fr/mixanitouxronou.gr