ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΙΟΒΕ: ΗΠΙΟΤΕΡΗ ΥΦΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2015

ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

16/10/2015
Ηπιότερη του αναμενομένου αλλά μακρύτερης διάρκειας θα είναι η ύφεση στην ελληνική οικονομία, όπως εκτιμά το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεσή του. Παράλληλα, «βλέπει» μικρή άνοδο της ανεργίας στο τρίτο τρίμηνο του 2015.

Οι αντικειμενικές συνθήκες για αναστροφή της αρνητικής πορείας υπάρχουν, αναφέρεται στην έκθεση, αλλά δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, όρος για την ομαλοποίηση και την ανάπτυξη η ανεκεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η άρση των capital controls.
Ειδικότερα, το Ίδρυμα εκτιμά ότι κατά το β' εξάμηνο του 2015 το ΑΕΠ θα σημειώσει υποχώρηση της τάξης του 1,5%, έναντι αύξησης 1,1% στο α' εξάμηνο, οδηγώντας σε ετήσια υποχώρηση της τάξης του 1,5%-2%.
Όπως επισημαίνει, όμως, λόγω της σημαντικής υποχώρησης της ανεργίας στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου φέτος, αυτή θα διαμορφωθεί φέτος ελαφρώς χαμηλότερα από πέρυσι, στο 26% από 26,5%.
Ακόμη, στην έκθεσή του για την οικονομία, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι παρά την εκδήλωση παραγόντων οι οποίοι ασκούν αυξητικές επιδράσεις στις τιμές, όπως οι υψηλότεροι έμμεσοι φόροι, η αποκλιμάκωση της ζήτησης φαίνεται ότι θα τις αντισταθμίσει σε σημαντικό βαθμό. Η υποχώρηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή έναντι της αντίστοιχης περιόδου θα συνεχιστεί, με τον αποπληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 1,8% φέτος.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης, ανέφερε πως «τα χειρότερα δεν ήρθαν, όμως το τραύμα είναι βαρύ και θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια ώστε να επουλωθεί».
Ακόμη, ο κ. Βέττας εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία μπορεί να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς από τα μισά του επόμενου έτους, αυτό όμως, όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν φαίνεται να είναι ικανό να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς σε ετήσια βάση, ενώ σημείωσε πως για το 2016 δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη. Όπως ανέφερε, η ελληνική οικονομία έχει στρεβλώσεις και για αυτό τον λόγο αντιδρά με καθυστέρηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εάν δεν τσιμπήσουν προς τα πάνω οι επενδύσεις, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, η ύφεση να διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα».
Ακόμη, σημείωσε ότι υπάρχουν αντικειμενικά οι συνθήκες να βγει από το τέλμα η οικονομία και εκτίμησε πως το πρόγραμμα δεν οδηγεί σε αδιέξοδο, ωστόσο η δυσκολία δεν έχει να κάνει με το πρόγραμμα αλλά με τις αστοχίες των προηγούμενων μηνών αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί αυτό και ποιες προτεραιότητες θα τεθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου