ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ, … ΚΡΑΣΑΚΙ !

ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr  " 



ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ, … ΚΡΑΣΑΚΙ !
Αντιδράσεις οινοπαραγωγών για το «καπέλο» στο κρασί
    Τετραπλάσια θα είναι η επιβάρυνση για τον καταναλωτή από την επιβολή του ειδικού φόρου 30 λεπτών σε κάθε φιάλη οίνου των 750 ml (40 ευρώ το χιλιόλιτρο), εμφιαλωμένου ή μη, όπως υποστηρίζουν οι οινοπαραγωγοί της χώρας. Χθες, λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι εξετάζεται η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης 30 λεπτών σε κάθε φιάλη οίνου, με στόχο πρόσθετα έσοδα -σ.σ. υπολογίζονται στα 111 εκατ. ευρώ- προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, υπήρξε άμεση αντίδραση των οινοπαραγωγών της χώρας.
    Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου κάνει λόγο για μια πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση η οποία «δεν εφάπτεται της ελληνικής αλλά ούτε της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, καθ' όσον το θέμα επιβολής ΕΦΚ στο κρασί έχει επί μακρόν συζητηθεί επανειλημμένα σε αρμόδια κοινοτικά όργανα αλλά και στο εσωτερικό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου».
    Σύμφωνα με τους ίδιους, σε κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. που είναι χώρα παραγωγής οίνου, δεν έχει επιβληθεί ΕΦΚ στο κρασί, ούτε και στη Γερμανία. «Η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγός οίνου. Οι χώρες παραγωγοί οίνου είναι σταθερές στην απόφασή τους να κρατήσουν μηδενικό τον ΕΦΚ στο κρασί. Η Ελλάδα έχει ακόμα περισσότερους λόγους να μην επιτρέψει την ειδική φορολόγηση του κρασιού», τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΟ.
    Σύμφωνα με τους οινοποιούς, το κρασί έχει επιβαρυνθεί δυσανάλογα μέσα σε μία 20ετία αφού από 8% ΦΠΑ το 1992, ο ΦΠΑ έχει φθάσει στο 23%, όταν στα οινοπνευματώδη ο ΦΠΑ από 36% μειώθηκε στο 23% ΦΠΑ.
    Μάλιστα η επιβάρυνση εκτιμούν οι ίδιοι ότι θα αυξήσει περαιτέρω την παραοικονομία και ότι η τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή θα φτάσει το 1,20 ευρώ ανά φιάλη, κάνοντας ακριβότερο ένα ελληνικό γεωργικό προϊόν η κατανάλωση του οποίου δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση.
    Σε ανοικτή επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ αναφέρει πως το εμφιαλωμένο κρασί αποτελεί προϊόν πλήρους καθετοποίησης, με αποτέλεσμα από την επιβολή του ειδικού φόρου να πλήττονται όλα τα εμπλεκόμενα επαγγέλματα του οινικού κλάδου, μέσα στους οποίους προσμετρούνται 200.000 αμπελουργοί, πάνω από 700 οινοποιητικές μονάδες με πάνω από 20.000 εργαζόμενουςκαι πολλοί άλλοι τομείς οι οποίοι συνδράμουν από το αμπέλι στο τελικό προϊόν.
    Οι ίδιοι διερωτώνται με ποια λογική ένα μη εισαγόμενο προϊόν, προερχόμενο από Έλληνες αγρότες και επιχειρηματίες, πρέπει να δεχθεί το βάρος του ισοδύναμου μέτρου, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή του. «Αποδυνάμωση η οποία θα προέλθει από την αναπόφευκτα περαιτέρω μείωση της κατανάλωσής του, δίνοντας παράλληλα χώρο στην αγορά για την ανάπτυξη άλλων, εισαγόμενων, ανταγωνιστικών προϊόντων», καταλήγει η επιστολή.
Ανοιχτά όλα για τη φορολόγηση του κρασιού
Βίκυ Σαμαρά
    Ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης του άρθρου για τη φορολόγηση του κρασιού, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οιΑνεξάρτητοι Έλληνες απειλούν ακόμη και με καταψήφιση.
    “Οι ΑΝΕΛ και εγώ προσωπικά έχουμε γίνει αποδέκτες των έντονων διαμαρτυριών και της πολύ μεγάλης ανησυχίας που εκφράζουν οι οινοπαραγωγοί. Όπως φαντάζομαι κατ επέκτασιν έχουν γίνει αποδέκτες των ίδιων διαμαρτυριών και οι αρμόδιοι υπουργοί οι οποίοι πιστεύω ότι βρίσκονται σε μία διαδικασία να επανεξετάσουν το συγκεκριμένο άρθρο και ενδεχομένως να το τροποποιήσουν. Όταν θα έχουμε την τελική μορφή του άρθρου αυτού, τότε και οι ΑΝΕΛ θα τοποθετηθούν για το τι θα πράξουν στη συζήτηση”, δήλωσε στο News247 η εκπρόσωπος του κόμματος, βουλευτής Μαγνησίας, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
    Αν και νωρίτερα κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επανεξέτασης της συγεκριμένης ρύθμισης, που έρχεται ως ένα από τα ισοδύναμα προκειμένου να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το θέμα επανεξετάζεται μετά την αντίδραση των ΑΝΕΛ.
    Στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνητικού εταίρου επικρατεί δυσθυμία και για το θέμα των πλειστηριασμών, ωστόσο εκεί πηγές των ΑΝΕΛ αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καταψήφισης και εστιάζουν πλέον στις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα καθοριστεί το όριο διαβίωσης, ζήτημα κρίσιμο για το πόσο θα ανοίξει το δίκτυ προστασίας.
Βάζει νερό στο κρασί της η κυβέρνηση: Προς απόσυρση ή τροποποίηση ο φόρος
Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
    Σε απόσυρση ή τροποποίηση της ρύθμισης του πολυνομοσχεδίου που επιβάλει πρόσθετη φορολόγηση 30 λεπτών ανά φιάλη οδηγείται η κυβέρνηση κατόπιν έντονων αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό της όσο και από συμπολιτευόμενους βουλευτές.
    «Επανεξετάζουμε το θέμα του κρασιού» είπε ο αναπληρωτής υπουργός ΟικονομικώνΤρύφων Αλεξιάδης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις διογκούμενες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας επί του άρθρου τόσο απόψε στην επιτροπή όσο και αύριο στην Ολομέλεια .
    Να σημειωθεί ότι νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου είχε εκφράσειέντονες διαφωνίες για τη ρύθμιση.
    Ερωτηθείς αν η επανεξέταση αφορά την απόσυρση ή τροποποίηση της ρύθμισης ο κ. Αλεξιάδης απάντησε ότι αυτό θα αποφασιστεί αύριο. Αποκάλυψε, πάντως, ότι προανήγγειλε την επανεξέταση της ρύθμισης κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Ο υπουργός Οικονομικών μου είπε βγες και πες ότι επανεξετάζουμε τη ρύθμιση για το κρασί» είπε ο κ. Αλεξιάδης παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι η αλλαγή προαναγγέλθηκε προ του ενδεχομένου καταψήφισης της ρύθμισης. Η προαναγγελία πέτυχε, πάντως, το στόχο της αφού οι ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν απόψε το άρθρο αναμένοντας την τροποποίηση της ρύθμισης αύριο στην Ολομέλεια.
    Νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΧρήστος Μπγιάλας είχε ζητήσει ευθέως από την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη για το τέλος στο κρασί. «Είναι μικρή η επιβάρυνση, αλλά για ψυχολογικούς λόγους πρέπει να το αποσύρουμε και να βάλουμε την ίδια επιβάρυνση στο ουίσκι, στη βότκα, το τζιν» τόνισε ο βουλευτής. Αντίστοιχα ο εισηγητής τωνΑνεξάρτητων ΕλλήνωνΔημήτρης Καμμένος, είχε εκφράσει τον προβληματισμό του κόμματός του για τη σχετική ρύθμιση. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι από το συγκεκριμένο μέτρο το κράτος δεν θα εισπράξει ούτε τα μισά έσοδα από όσα προϋπολογίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου