ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΤΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΑΑΣ

ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr   " 



ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ  ΜΤΣ  ΣΕ  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ  ΜΕΛΟΥΣ  ΤΗΣ  ΕΑΑΣ
    Το ΜΤΣ απέστειλε έγγραφο με απαντήσεις επί θεμάτων που αιτήθηκε για ενημέρωση το Μέλος μας, Σχης ε.α. Απόστολος Παπαπαρίσης.
 ΠΡΟΣ: Πρόεδρο ΔΣ / ΜΤΣ,                                                               Συνταγματάρχης (ΤΧ) ε.α.
    Γενικό Δντη ΜΤΣ                                                                            Παπαπαρίσης Απόστολος
                                                                                                             του Γεωργίου
                                                                                                             ΑΦ ΜΤΣ 601/908000
ΚΟΙΝ.: Διοικητικό Συμβούλιο ΕΑΑΣ                                                 Λάρισα 09 Νοε 2015
              
ΘΕΜΑ: Αίτηση Ενημέρωσης από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) και την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ)
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Γενικέ Διευθυντά,
   με την παρούσα και με την ιδιότητα του μερισματούχου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, έχοντας νόμιμο συμφέρον από την πορεία αυτού, αιτούμαι την ενημέρωση μου για τα παρακάτω θέματα:
     α.  Περατώθηκε η απογραφή του ΜΤΣ, που ξεκίνησε το 2013 και αν ναι ποια είναι τα τελικά αποτελέσματα αυτής; Ειδικότερα:
          (1) Ποιος ήταν ο  οικονομικός  στόχος για  το  ΜΤΣ  και  ποιος  για  το  ΕΚΟΕΜΣ;
          (2) Τι επιτεύχθηκε; Ποιο είναι το οικονομικό μηνιαίο όφελος για το ΜΤΣ και ποιο για το ΕΚΟΕΜΣ;
          (3) Τι έγινε με τα 1.000 και πλέον άτομα για τα οποία εκκρεμούσε η απογραφή τους; Συνεχίζει να κατατίθεται μέρισμα ΜΤΣ και βοήθημα ΕΚΟΕΜΣ;
          (4)  Επέστρεψαν τα  ποσά  που  παρανόμως  εισέπρατταν οι  μερισματούχοι μαϊμού;
    β.  Ως γνωστόν τα αποθεματικά του ΜΤΣ, ως ΝΠΔΔ, είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αν και είμαι σίγουρος ότι το πνεύμα του νόμου δεν αφορά ΝΠΔΔ του τύπου μετοχικά ταμεία, τα χρήματα αυτά τα στερούνται οι μέτοχοι (εν ενεργεία στελέχη) προς όφελος των μερισματούχων στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών (εν αποστρατεία στελέχη)  και θα πρέπει  να  τυγχάνουν  της  ανάλογης  διαχείρισης.   Διερωτώμαι  λοιπόν,  τα χρήματα που βρίσκονται στην ΤτΕ τοκίζονται και εάν ναι με ποιο ποσοστό; Τι απόδοση σε ευρώ έχουμε τα τελευταία 5 χρόνια;
    γ.  Ποιο είναι το ύψος του ενοικίου που πληρώνει στο ΜΤΣ η PICAR σήμερα για το ATTICA και πόσο θα διαμορφωθεί από το 2016 και μετά; Τι ακριβώς προέβλεπε η αρχική σύμβαση και κατά πόσο εφαρμόζεται; Ποια η εξέλιξη της δίκης της PICAR εναντίον του ΜΤΣ;
    δ.   Γιατί  μέχρι  σήμερα  δεν  έγινε  με  νόμο  ο ξεχωριστός λογαριασμός  του  ΒΟΕΑ,  όπως  ήταν  πριν  το  2001  με κίνδυνο  με  κάποια εσωτερική λανθασμένη απόφαση να δημιουργηθούν τα ίδια προβλήματα του παρελθόντος;
    ε.   Ποια η εξέλιξη του περιβόητου πορίσματος της οικονομικής επιθεώρησης του ΜΤΣ από το 1998 έως το 2011; Ως γνωστόν βρίσκεται στην εισαγγελία από 24 Σεπτεμβρίου 2012. 
    στ.   Πόσα  τέκνα  μετοχομερισματούχων  και  ποια προσλήφθηκαν από την Γενική Τράπεζα και νυν Πειραιώς  στο πλαίσιο της σύμβασης, που υπογράφεται την τελευταία 10ετία τουλάχιστον;
    ζ.  Τι  ενέργειες  έχουν  γίνει  με  σκοπό  να  επιστραφούν  τα «κλεμμένα»  λόγω psi  στα  Μετοχικό μας  Ταμείο; Όπως  αποκάλυψε  ο  κ. Βενιζέλος στα επικουρικά ταμεία ως χρηματοδοτούμενα και επιδοτούμενα από το κράτος, έχει εμμέσως επιστραφεί το ποσό που περικόπηκε.   
    Το  Διοικητικό  Συμβούλιο  της  ΕΑΑΣ  που  κοινοποιείται το  παρόν παρακαλείται, να:
    α.   Ενεργήσει  σύμφωνα  με  τις  αρμοδιότητες του  ώστε  να απαντηθούν τα  αιτηθέντα στοιχεία, ως ο νόμος ορίζει, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη και ορθή ενημέρωση στα μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.
    β.   Ενημερώσει, όπως υποσχέθηκε τον Ιούνιο του 2015, αν είναι  συμφέρουσα  η  σύμβαση που  υπογράφηκε  μεταξύ του  Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ, που για ανεξήγητο λόγο ούτε υλοποιήθηκε, ούτε δόθηκε στη δημοσιότητα. Τελευταία μάλιστα ακούγεται ότι δεν ήταν νόμιμη επειδή δεν προϋπήρξε διαγωνισμός.
    γ.  Ενημερώσει εάν το αποθεματικό της ΕΑΑΣ των 4,5 εκατ. ευρώ που βρίσκεται στην ΤτΕ τοκίζεται και πόσο; Επίσης να εξετάσει εάν το πνεύμα του νόμου για 10% μείωση των εξόδων κάθε έτους έχει κάποιο όριο. Τα χρήματα αυτά είναι δικά μας, τα στερούμε από τις οικογένειες μας. Με κίνδυνο ένα νέο PSI, προτείνεται να γίνει ενέργεια ώστε τα 4 εκατ. Ευρώ μοιραστούν τους μερισματούχους, που τα έχουν υποχρεωτικά (με νόμο) τα έχουν εισφέρει ή αξιοποιηθούν προς όφελος των μελών της ΕΑΑΣ.
   Σε περίπτωση που ορισμένες από τις παραπάνω απαντήσεις δεν πρέπει να δουν το φως της δημοσιότητας, παρακαλώ όπως συντονίσετε  – οργανώσετε, το συντομότερο δυνατόν,  από κοινού το ΜΤΣ με την ΕΑΑΣ, συγκέντρωση ενημέρωσης στην Αθήνα όπου θα συμμετέχουν 2 άτομα από κάθε Παράρτημα και με μέριμνα τους να γίνει η ενημέρωση σε όλους τους αποστράτους εν Ελλάδι.
     Ο 
Συντάξας
  (Τ.Υ.)
Απόστολος Παπαπαρίσης
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:  Κο Παπαπαρίση Απόστολο                                 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ
      Σχη (ΤΧ) ε.α                                                                   ΔΝΣΗ ΓΕΝΙΚΗ 
      Β΄Σώματος Στρατού 30                                                Τηλεφ. 211-1048215-216
      ΤΚ 413 34, Λάρισα                                                        Φ.900/75/21153
ΚΟΙΝ:  -ΒΥ/ΓΕΣ                                                                    Σ.3436
    -ΓΕΣ/ΔΟΙ/1γ      Αθήνα, 12 Νοε  2015
    -ΕΑΑΣ
    -ΜΤΣ/ΔΝΣΗ ΓΕΝΙΚΗ
    -ΚΦ
ΘΕΜΑ:   Διάφορα Θέματα  
ΣΧΕΤ:    To από 09 Νοε 2015 e-mail του Σχη (ΤΧ) ε.α Παπαπαρίση Απ  
  1.  Σας γνωρίζουμε, σε απάντηση επί του σχετικού, τα ακόλουθα:  
    α.  Επί του 1ου Ερωτήματος
         (1)  Η  αρμόδια  Δνση  Παροχών/Τμήμα  Καταβολής Μερισμάτων συνεχίζει την προσπάθεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους απογραφέντες  μερισματούχους  με  σκοπό  την  απογραφή  τους.  Στις περιπτώσεις που ενημερωνόμαστε ότι ο μερισματούχος δεν βρίσκεται πλέον στη  ζωή  αναζητούμε  την  αντίστοιχη  Ληξιαρχική  Πράξη Θανάτου.  Τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους μη απογραφέντες την 31-10-2015, παρουσιάζονται αναλυτικά στον παρακάτω Πίνακα: 
           (2)  Αναμένουμε και  τις  υπόλοιπες  απαντήσεις  των Τραπεζών,  προκειμένου  να  μας  γνωρίσουν  τα  πλήρη στοιχεία  τυχόν συνδικαιούχων αποβιωσάντων μερισματούχων, τις κινήσεις των Λογαριασμών τους και τα πλήρη στοιχεία των ατόμων που προέβησαν σε αναλήψεις ποσών, ώστε να αναζητήσουμε και από αυτούς με κάθε νόμιμο μέσο τα ποσά που εισπράχθηκαν χωρίς νόμιμη αιτία.  
         (3)  Το ΜΤΣ, αμέσως μετά τη λήψη των απαντήσεων των Τραπεζών (EUROBANK,  ALPHA  BANK,  ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ &  ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ), αποστέλλει επιστολές, σε εκτέλεση του υπ’ αριθμ. 21/9/14-10-2014 Πρακτικού του ΔΣ/ΜΤΣ, στους υπόχρεους συνδικαιούχους, οι οποίοι εισέπραξαν  ποσά  από  τον  Τραπεζικό  Λογαριασμό του  θανόντα μερισματούχου χωρίς δικαίωμα (ως αχρεωστήτως καταβληθέντα μερίσματα) και τους παρακαλεί, προς αποφυγή δικαστικών διενέξεων, για την άμεση κατάθεση των ποσών στον τηρούμενο Λογαριασμό του ΜΤΣ στην Τράπεζα Πειραιώς. 
         (4)  Το Ταμείο έχει ήδη προχωρήσει: 
                (α)  Στην  αναστολή  της  καταβολής  του μερίσματος των 2.090 μη απογραφέντων που δεν ανταποκρίθηκαν στη νέα πρόσκληση για συμμετοχή στην απογραφή (από τους 5.344). Παραμένουν σε εκκρεμότητα 729 ακόμη άτομα.
                (β)  Στην οριστική διαγραφή των 448  θανόντων μερισματούχων που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας γνωστοποιήθηκαν από την «Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε» μέσω πιστοποίησης από το πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ» και μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με συγγενικά των αποβιωσάντων μερισματούχων πρόσωπα, και των 20 μερισματούχων, λόγω  διακοπής  της  μερισματοδότησής  τους  από  διάφορες  αιτίες  (τέλεση γάμου, ενηλικίωση – αποπεράτωση σπουδών, διακοπή σύνταξης, κ.λ.π). 
                (γ)  Στην άσκηση εκτός της αγωγής και μήνυσης κατά των υπαιτίων δραστών του εγκλήματος της απάτης, σε όσες περιπτώσεις η  παραπάνω  συμπεριφορά  μπορεί  να  στοιχειοθετήσει  πράξη  κατ’ εξακολούθηση ή κατ’ επάγγελμα. 
    β.  Επί του 2ου Ερωτήματος
         (1)  Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 41), οι Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον «Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης» της ΕΛ.ΣΤΑΤ, υποχρεούνται να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε Λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης που τηρούν στην ΤτΕ, πλην των κεφαλαίων που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του επόμενου δεκαπενθημέρου. 
         (2)  Από την ως άνω υποχρέωση εξαιρούνται οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δύνανται να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στην ΤτΕ.
         (3)  Εξυπακούεται ότι, τα κεφάλαια που μεταφέρονται στην ΤτΕ προς επένδυση σε repos με το Ελληνικό Δημόσιο είναι κατ’ αρχήν άμεσα  διαθέσιμα  προς  απόληψη,  κατόπιν  έγγραφης  προειδοποίησης τουλάχιστον  2  ημερών,  έτσι ώστε  να  είναι  δυνατή  η  αποδέσμευση  των ζητούμενων κεφαλαίων χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στη διαχείριση των repos με το Ελληνικό Δημόσιο. 
         (4)  Το  ΔΣ/ΜΤΣ,  με  το  υπ΄  αρίθμ.  7/1/28-4-2015 Πρακτικό του, αποφάσισε τη μεταφορά του Αποθεματικού του Λογαριασμού Ταμειακής  Διαχείρισης  στον  αντίστοιχο  Λογαριασμό  του  ΜΤΣ  στην  ΤτΕ, (ποσού 57,5 εκ  ευρώ). Διευκρινίζεται ότι, ο περιορισμός  στις επενδυτικές επιλογές  για  τα  διαθέσιμα  της  Ταμειακής  Διαχείρισης  στην  ΤτΕ (Ν. 4320/2015, άρθρο 36), δηλαδή  η  διενέργεια  repos  μόνο  με  το  Ελληνικό Δημόσιο και με εξασφάλιση ΕΓΕΔ οδηγεί μεθοδολογικά σε αποτίμηση, η οποία ταυτίζεται με την εκάστοτε αξία τοποθετήσεων του κάθε Φορέα στην ΤτΕ. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η απόδοση που αποδόθηκε στο τέλος Ιουνίου 2015, ήταν 2,6601% και το ποσό που εισέπραξε το ΜΤΣ ανήλθε σε 326.303,58 €. 
    γ.  Επί του 3ου Ερωτήματος     
         (1)  Τα  αναμενόμενα  έσοδα  του  Ταμείου  από  τη Σύμβαση Παραχώρησης της Διαχείρισης του Κεντρικού Μεγάρου ΜΤΣ θα ανέλθουν  από  1-3-2016  στο  ποσό  των  23.726.865,08  €  έναντι  των 10.299.561,79 € το τρέχον έτος 2015.          
         (2)  Η  «PICAR ΑΝΩΝΥΜΗ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΧΩΡΩΝ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΤΣ» άσκησε αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (ΜΠΑ) κατά του ΜΤΣ (Διαδικασία Μισθωτικών Διαφορών) που συζητήθηκε στις 1-4-2014 (Γενικός Αριθμός Κατάθεσης 16804/2013).
         (3)  Επί  της  αναφερόμενης αγωγής  εκδόθηκε  η  υπ’ αριθμ.  1288/2015  Απόφαση  του  ΜΠΑ  με  την  οποία  το Δικαστήριο παραπέμπει, μετά την παραδοχή σχετικής ένστασης αναρμοδιότητας που προβλήθηκε από το ΜΤΣ, την εκδίκαση της αγωγής, λόγω αναρμοδιότητας, στο καθύλην αρμόδιο Δικαστήριο (Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών), διότι δέχθηκε ότι η Σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ του ΜΤΣ και της «PICAR AEE» δεν είναι Μίσθωση, αλλά Δημόσια Σύμβαση Παραχώρησης Υπηρεσίας και συνεπώς αρμόδιο καθύλην και κατά τόπο τυγχάνει το ΠΠΑ, στο οποίο και παραπέμπει για την εκδίκαση και κατ’ ουσίαν της αγωγής.
         (4)  Κατόπιν τούτου, η αντίδικος Εταιρεία άσκησε έφεση ως έχουσα δικαίωμα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί το θέμα της κρίσης περί της αρμοδιότητας του Δικαστηρίου στο Εφετείο, όπου θα συζητηθεί η ένδικη έφεση στις 19-1-2016, οπότε και τελεσίδικα θα κρίνει εάν η παραπομπή στο ΠΠΑ είναι νόμιμη, προκειμένου να προσδιορισθεί δικάσιμος για κατ’ ουσίαν εξέταση της αγωγής στο Πολυμελές ή εάν αντίθετα κρίνει ότι η παραπομπή είναι  μη  νόμιμη,  οπότε  θα κάνει  δεκτή  την  έφεση  θα  εξαφανίσει  την Απόφαση του Μονομελούς και ή θα παραπέμψει στο ΜΠΑ την υπόθεση ή θα την κρατήσει και θα προχωρήσει στη συζήτηση της ουσίας της υπόθεσης και θα αποφανθεί για την αγωγή σχετικά.
    δ.  Επί του 4ου Ερωτήματος
         Όσον αφορά την τήρηση Ειδικού Λογαριασμού Εσόδων – Εξόδων για την χορήγηση των Βοηθημάτων Οικογενειακής – Επαγγελματικής  Αυτοτέλειας,  γνωρίζετε  ότι  από  την  ισχύουσα  νομοθεσία  του  ΜΤΣ  (Α.Ν 559/1937, παράγραφος 6 του άρθρου 3) δεν υφίσταται σχετική διάταξη που να προβλέπει τούτο. Συνεπώς το εν λόγω βοήθημα συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα  του  Ταμείου  και  δεν  υφίσταται  Αποθεματικό.  Άλλωστε  ουδέποτε υπήρξε ξεχωριστός Λογαριασμός ΒΟΕΑ.  
    ε.  Επί του 5ου Ερωτήματος
         Ουδέν. 
    στ.  Επί του 6ου Ερωτήματος    
          Έχουν προσληφθεί, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που μας έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς,  20 άτομα. 
    ζ.  Επί του 7ου Ερωτήματος    
         (1)  Το  ΜΤΣ  άσκησε  αγωγή  κατά  της  Ανώνυμης Τραπεζικής Εταιρείας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» και του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΔΗΜΟΣΙΟΥ»,  ώστε  να  υποχρεωθούν  οι  εναγόμενοι  να  μας καταβάλουν αλληλέγγυα  και  εις  ολόκληρον,  με  τον  ισχύοντα  νόμιμο δικαιοπρακτικό τόκο υπερημερίας από την 10-4-2013, δηλαδή την επόμενη της ολοκλήρωσης και της δεύτερης Φάσης του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, τα εξής ποσά: 
               (α)  Των 7.845.374,97 €, το οποίο αντιστοιχεί στη διαφορά  του  κεφαλαίου  που  ήταν  κατατεθειμένο  στον  υπ’ αρίθμ.  ΚΑ 250953-7  Λογαριασμό  Διαθεσίμων  μας  (ύψους  10.976.353,09  €)  που υπέστη από τη μείωση της τρέχουσας αξίας, η οποία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος PSI ανήλθε στο ποσό των 3.130.978,12 €. 
              (β)  Των 4.191.475,00 €, το οποίο αντιστοιχεί στη διαφορά  του  κεφαλαίου  που  ήταν  κατατεθειμένο στον  υπ’ αρίθμ.  ΚΑ 250084957 δεσμευμένο Λογαριασμό, λόγω σύστασης ενεχύρου υπέρ  της «ALPHA BANK» Λογαριασμού μας (ύψους 5.852.268,29 €) που υπέστη από τη  μείωση  της  τρέχουσας  αξίας,  η  οποία  μετά  την  ολοκλήρωση  του προγράμματος PSI ανήλθε στο ποσό των 1.660.793,29 €. 
              (γ)  Των 10.000.000,00 €, ώστε να υποχρεωθεί η πρώτη εναγόμενη να μας ικανοποιήσει χρηματικά για αποκατάσταση ηθικής βλάβης.  
              (δ)  Των 10.000.000,00 €, ώστε  να υποχρεωθεί η δεύτερη  εναγόμενη  να  μας  ικανοποιήσει  χρηματικά  για αποκατάσταση ηθικής βλάβης.   
  Επίσης: 
       Να κηρυχθεί η απόφαση που θα εκδοθεί προσωρινά εκτελεστή.
       Να  καταδικαστούν  αμφότεροι  οι  εναγόμενοι  στο  σύνολο  της δικαστικής μας δαπάνης.  
  2.  Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας.
  3.  Η ΕΑΑΣ, στην οποία κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται να μεριμνήσει για την κοινοποίηση του παρόντος σ’ όλα τα Παραρτήματά της στην Επικράτεια, προκειμένου να ενημερωθούν δια μέσω αυτών τα μέλη της.  
           
                                                                                  Υπτγος Νικόλαος Τσελεκίδης 
      Ακριβές Αντίγραφο                                                        Γενικός Δντής
Ανθστής (ΠΖ) Μαρίκα Γκόνη
Γραμματεία ΔΣ/ΜΤΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου