ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015

Το νέο Δ.Σ. του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ΄΄ έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του να κερδίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 21.12.15 | 
 ΄΄Η ιστορία είναι μέρος της κουλτούρας και καθώς αυτή αλλάζει, αλλάζουν και οι τρόποι με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε το παρελθόν, το μετατρέπουμε σε ιστορία. Αλλάζει όμως και η θέση που κάθε κοινωνία, σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, επιφυλάσσει στην ιστορία. Οι διαμάχες γύρω από την ιστορία δεν μπορούν να κατανοηθούν χωρίς τις συγκεκριμένες συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγονται, χωρίς τα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά συμφραζόμενά τους΄΄

(Αντώνης Λιάκος – Πώς το παρελθόν γίνεται ιστορία;)

Όπως αναφέρει ο μελετητής της ιστορίας Αντώνης Λιάκος στο εισαγωγικό απόσπασμα, η ιστορία δεν μπορεί να μελετηθεί έξω από τις συγκεκριμένες κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές συνθήκες από τις οποίες διαμορφώνεται και γι αυτό ένας αντικειμενικός ερευνητής πρέπει να παίρνει υπόψη του τα δεδομένα της εποχής.
Το έτος 1946, μια ομάδα Αναπλιωτών αποφάσισε να ιδρύσει έναν Προοδευτικό Σύλλογο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης και της εποχής. Οι αρχές του Συλλόγου απευθύνονταν κυρίως στους νέους του Ναυπλίου και στην ζωή τους, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μετά από έναν παγκόσμιο και έναν εμφύλιο πόλεμο.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ΄΄ και ακολούθησε μια συνεχή διαδρομή εβδομήντα ετών, ώσπου να φτάσουμε στο 2015.

Σκοπός της ίδρυσης του Συλλόγου ήταν και είναι η συμβολή στην πνευματική ανάταση των Ναυπλιέων, η διατήρηση μέσα στον χρόνο της μνήμης των ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Ναυπλίας, η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής και ιστορικής συνείδησης, η διαφύλαξη και σύνδεση των ιστορικών κτηρίων με την ανάπτυξη, ο εξωραϊσμός της πόλης...

Οι αλλαγές των κοινωνικών δομών και της σύνθεσης του πληθυσμού της πόλης δεν άλλαξαν τους κύριους σκοπούς λειτουργίας του Συλλόγου. Σήμερα, δεν είναι η συντήρηση εκείνη που διέπει την λειτουργία του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ΄΄ αλλά η διατήρηση της ιστορικής μνήμης που δένεται με την ιδέα της ανάπτυξης και της προσαρμογής στα δεδομένα της νέας χιλιετίας.

Οι νέες τεχνολογίες έχουν εισχωρήσει στην λειτουργία του Συλλόγου, οι δραστηριότητες προβάλλονται μέσα από την ιστοσελίδα μας (palamidisnafplio.gr), εκπαιδευτικά προγράμματα για τους νέους πραγματοποιούνται σε μόνιμη βάση, ο λόγος της σύγχρονης επιστήμης έχει δεθεί με την παράδοση και τις τέχνες, με την λογοτεχνία και την ποίηση και το φωτογραφικό αρχείο του Συλλόγου αποτελεί την γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν.

Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ΄΄ είναι ο Θεοδόσης Σ. Σπαντιδέας, Αντιπρόεδρος η Άννα Φωτοπούλου, Γενικός Γραμματέας ο Γιάννης Μακρής και Ταμίας η Σούλα Καββαδία. Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η Τίνα Γκιόλα και Έφορος Υλικού ο Χρήστος Γκούμας. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η Όλγα Ζερβοπούλου, ο Γιώργος Καρατάσος, ο επίτιμος Πρόεδρος Γιώργος Μαντάς, ο Γιώργος Παϊβανάς και ο Γιάννης Σταθακόπουλος.

Αυτοί οι έντεκα άνθρωποι που αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, συνθέτουν ένα μείγμα εμπειρίας και προοπτικής για την πόλη του Ναυπλίου.

Πέρα από προσωπική προβολή, κομματική στήριξη ή επιδιώξεις κοινωνικής ανέλιξης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καταθέτουμε τις ιδέες και τις προτάσεις μας και επιδιώκουμε με τις παρεμβάσεις μας την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας. Γνωρίζουμε ότι η ποιότητα αυτή θα χαρακτηρίσει και την ζωή της επόμενης γενιάς και, γι αυτόν τον λόγο, οι προτάσεις μας περιέχουν όραμα και φαντασία.

Στην προσπάθειά μας έχουμε ανάγκη από όλους τους συμπολίτες μας, από τις ιδέες τους και από την στήριξή τους. Οι οικονομικοί πόροι του Συλλόγου είναι δυσανάλογα μικροί σε σχέση με το μέγεθος της διαχρονικής προσφοράς προς την πόλη. Ουσιαστικό αρωγό ο Σύλλογος έχει τα μέλη του αλλά θα πρέπει να τονιστεί και η συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, με φορείς και Συλλόγους της πόλης, με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα...

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ΄΄ έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του να κερδίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Είμαστε βέβαιοι πως θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε...Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΘΕΟΔΟΣΗΣ. Σ. ΣΠΑΝΤΙΔΕΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου