ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΕΚΤ: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ QE ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2017

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

04/12/2015
Την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Μάρτιο του 2017, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αλλαγών.

Το μηναίο ύψος του προγράμματος θα παραμείενι στα 60 δισ. ευρώ, ωστόσο ο κ. Ντράγκι ανέφερε: «δεν αποκλείουμε τη χρήση και άλλων εργαλείων αν κρίνουμε πως είναι κατάλληλα».
Ακόμη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επιμήκυνσής του QE, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο. Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε την αγορά ομολόγων που εκδίδουν περιφερειακές και δημοτικές αρχές.
Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που εστιάζει σε κρατικό χρέος της ευρωζώνης, ήταν αρχικά προγραμματισμένο να λήξει τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως τα μέτρα της ΕΚΤ αποδίδουν καρπούς και γι’ αυτό τα επεκτείνουμε. «Κάνουμε περισσότερα γιατί βλέπουμε ότι λειτουργούν και όχι επειδή αποτυγχάνουν» εξήγησε. Οι αποφάσεις, συνέχισε, δεν ήταν ομόφωνες, αλλά έτυχαν της ευρείας πλειοψηφίας των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Τόνισε ακόμα πως η ποσοτική χαλάρωση έχει μειώσει τα κόστη δανεισμού για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, έχει χαλαρώσει τις σκληρές συνθήκες δανεισμού και θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα κατά περίπου 1% του ΑΕΠ σε όλη την ευρωζώνη μεταξύ 2015 και 2017.
Προσέθεσε δε ότι χωρίς την ποσοτική χαλάρωση ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα ήταν κατά 0,5 μονάδες χαμηλότερος σε σχέση με σήμερα, κάτι που σημαίνει πως το μπλοκ του κοινού νομίσματος θα κινδύνευε να βρεθεί στον φαύλο κύκλο του αποπληθωρισμού, ο οποίος διογκώνει το πραγματικό χρέος και αποδυναμώνει τον οικονομική δραστηριότητα.
Όσον αφορά στη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο χαρακτήρισε το ζήτημα περίπλοκο. «Πρέπει να συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες προτού ληφθεί μία τέτοια απόφαση» σημείωσε.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στην επαναφορά του «waiver», το οποίο θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται απευθείας από την κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα. Όπως εξήγησε, η επαναφορά του θα καταστεί πραγματικότητα μόλις η ΕΚΤ πειστεί ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα.
«Αυτό μπορεί να συμβεί και πριν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αρκεί να βρισκόμαστε κοντά σε ένα θετικό αποτέλεσμα και να έχουμε πειστεί για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», τόνισε.
Μείωση στο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων
Την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε αρνητική περιοχή αποφάσισε η ΕΚΤ. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 9 Δεκεμβρίου 2015.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,05% και 0,30% αντιστοίχως.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ χαιρέτισε την κίνηση αυτή, εξαίροντας την προθυμία του κ. Ντράγκι να δράσει εκ νέου έως ότου σταθεροποιηθούν οι τιμές. «Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ συνδράμει στη διευθέτηση των αυξανόμενων κινδύνων για την ανάκαμψη» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Ταμείο, Τζέρι Ράις.
«Η σημερινή δράση και η ισχυρή δέσμευση για επιπλέον πρωτοβουλίες θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των τιμών» πρόσθεσε ο Ράις και κάλεσε την ΕΚΤ να συνεχίσει να εκπέμπει μηνύματα υπέρ της περαιτέρω δράσης και της χρήσης όλων των διαθέσιμων μέτρων.

ΠΗΓΗ : "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ,     " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου