Το 2015 ήταν μια ακόμη δύσκολη χρονιά για την Εθνική Άμυνα,τις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως τους ανθρώπους που υπηρετούν σ΄ αυτές.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις και οι προσδοκίες που δημιούργησαν, το δημοψήφισμα με το “μυθικό” 62% ΟΧΙ στην συμφωνία των δανειστών που έγινε σε λίγα 24ωρα ΝΑΙ και …η αναστολή νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις δημιούργησαν ίσως την ψευδαίσθηση,ότι στο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων επανήλθε η ηρεμία! Κάθε άλλο…
Τα προβλήμα των οικογενειών των στρατιωτικών έχουν οξυνθεί καθώς ο χρόνος τα επιβαρύνει. Την ανέχεια μπορεί ίσως να την αντέχεις ένα ,δύο τρία χρόνια, αλλά η χώρα και μαζί μ΄ αυτή και οι ΕΔ της έχουν συμπληρώσει ήδη πέντε χρόνια κρίσης και πάνε για τον έκτο…
Το 2016 δεν θα είναι καθόλου ευκολότερο, όπως τουλάχιστον έχουν τα δεδομένα μέχρι στιγμής.
Η χρονιά που πέρασε είχε τους δικούς της πρωταγωνιστές στον χώρο της Εθνικής Άμυνας. Κάποιοι απ΄ αυτούς θα συνεχίσουν και το 2016 να έχουν καθοριστικό ρόλο στον χώρο των ΕΔ.
Τα πρόσωπα του 2015 ,όπως τα “είδαμε” στο Onalert.gr και οι πρωταγωνιστές του 2016, όπως τολμούμε να προβλέψουμε είναι:
ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ: Κατά προτίμηση αυτοί που έχουν δύο παιδιά, με το ένα να σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στη Κρήτη, ενώ οι ίδιοι υπηρετούν κάπου στον Έβρο,τη Λήμνο,τη Σάμο κλπ. Θα πρέπει να γίνουν σίγουρα αντικείμενο μεγάλης οικονομικής μελέτης για το πως τα βγάζουν πέρα, επί…πενταετία. Δυστυχώς θα εξακολουθήσουν να είναι πρωταγωνιστές για τον ίδιο λόγο και ο 2016,όπως όλα δείχνουν!
•ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ-ΥΕΘΑ: Όχι μόνο επειδή είναι ο ΥΕΘΑ. Ο Πάνος Καμμένος ανέλαβε το υπουργείο που πάντα ήθελε να αναλάβει. “Γουστάρει” τις ΕΔ ,αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Η παρουσία του σ΄ αυτή τη θέση δημιούργησε προσδοκίες στους στρατιωτικούς. Προσδοκίες που είχαν να κάνουν με την αυτονόητη υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ και επαναφορά των αποδοχών τους στο καλοκαίρι του 2012. Στην πρώτη επτάμηνη θητεία του ως ΥΕΘΑ ο Καμμένος δεν το υλοποίησε. Οι στρατιωτικοί ,σε ποσοστό αρκετό για να βάλουν τους ΑΝΕΛ στην Βουλή , τον εμπιστεύθηκαν και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η δύναμη της “χακί” ψήφου νομίζουμε ότι φάνηκε πολύ καθαρά στην περίπτωση Καμμένου ,τον οποίο όλοι οι δημοσκόποι και οι αντίπαλοί του είχαν ξεγραμμένο.
Ο Καμμένος φυσικά και θέλει να υλοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ. Είναι μεταξύ άλλων και ζήτημα πολιτικής επιβίωσης του κόμματός του. Έχει να αντιμετωπίσει την κάθετη άρνηση του πάντα εχχθρικού υπουργείου Οικονομικών και το “αντιμιλιταριστικό” κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, που παρά την αποχώρηση του Λαφαζάνη και των υποστηρικτών του παραμένει ισχυρό.
Μοναδικό του όπλο είναι η εξαιρετική σχέση που όπως λένε από το περιβάλλον του ,εξακολουθεί να διατηρεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η απογοήτευση των στρατιωτικών πάντως έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις.
Σ΄ότι αφορά στα υπόλοιπα: ο Καμμένος της κυβέρνησης “δεύτερης φορά” Αριστερά , είναι ελαφρώς αλλαγμένος από εκείνον που γνωρίσαμε στην πρώτη του θητεία. Σαφώς πιο μετρημένος στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Τώρα τελευταία τα “αίματα άναψαν” με τις απόψεις του περί στράτευσης γυναικών και στρατιωτικών λυκείων, αλλά όλα αυτά σε σχέση με τις δημόσιες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που είχε σχεδόν κάθε μέρα στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ,μοιαζουν πολύ…λάϊτ.
Τα όσα ακούγονται και φημολογούνται για σκέψεις και σχεδιασμούς επιστροφής του στην “μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη”, μπορεί να διαψεύδονται κατηγορηματικά από τους ανθρώπους του,αλλά ας τα κρατήσουμε στο μυαλό μας. Το πολιτικό σκηνικό είναι τόσο ρευστό που κανείς δεν μπορεί να δεσμευτεί ούτε για το αύριο. Πόσο μάλλον για έναν ολόκληρο χρόνο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣ-ΑΝΥΕΘΑ: Ήρθε και ξανήρθε στο ΥΠΕΘΑ ως ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Αλέξη Τσίπρα, Η αίσθηση που υπήρχε ήταν πως πρόκειται για έναν πολιτικό με αριστερές αντιλήψεις και αυτό είχε προκαλέσει σε πολλούς προβληματισμό για το πως θα διαχειριστεί τα θέματα της Άμυνας. Ο Βίτσας μέχρι στιγμής τουλάχιστον αποδεικνύει ότι το πρόβλημα για έναν πολιτικό δεν είναι αν είναι δεξιός ή αριστερός . Αρκεί να μην είναι δογματικός. Η μέχρι τώρα πορεία του έχει κάνει τους ανθρώπους της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας να τον εκθειάζουν . Λειτουργεί περισσότερο ως μάνατζερ παρά ως πολιτικός αν και χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά για να αντιμετωπίσει κατεστημένα του παρελθόντος που απλά δεν θέλουν να δουλέψουν.
Σ΄ ότι αφορά στο προσωπικό ο Βίτσας έχει υπογράψει κάποια πρώτα μέτρα που δείχνουν ότι έχει “πάρει μυρουδιά” πως το προσωπικό δεν ενδιαφέρεται μόνο για τον μισθό. Έχει κι άλλα προβλήματα που αν του τα επιλύσουν μπορεί να νοιώσει κάπως ανακουφισμένο.
Ελπιζουμε ότι η υπουργική καρέκλα δεν θα “κοιμήσει” τον Βίτσα, ο οποίος πρέπει να κινηθεί πολύ δυναμικά τόσο στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας,όσο και στα θέματα του προσωπικού. Και πολύ γρήγορα θα προσθέταμε. Το πρώτο που θα πρέπει να ρυθμίσει μέσα στον πρώτο μήνα του 2016 είναι να δώσει τέλος στο επικίνδυνο για τις ΕΔ φαινόμενο των “ανεξέλεγκτων συνδικαλιστών”. Επιτέλους πρέπει να υπάρξει νόμος και τάξη για να μην καταστραφεί από τα κόμματα ότι με πάρα πολύ κόπο δημιούργησαν μόνοι τους οι στρατιωτικοί. Οι δήθεν “συνδικαλιστές” που ασκούν πολιτική με απαράδεκτο και σε κάποιες περιπτώσεις χυδαίο τρόπο θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι ΕΔ δεν έχουν χώρο για τέτοια κομματικά παιχνιδάκια.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ-Α/ΓΕΕΘΑ: Έχει την ευκαιρία να πετύχει αυτό που κάθε Αρχηγός κανονικά επιθυμεί: να τον θυμούνται οι στρατιωτικοί για δυο,τρία έστω πράγματα που έκανε στη θητεία του. Είναι τυχερός ,γιατί ο πήχυς δεν είναι απλά χαμηλά. Δεν υπήρχε καν! Συνεπώς ότι και να κάνει μόνο κέρδος θα έχει.
Πήρε κάποια “συμβολικά” μέτρα, υπέγραψε ένα σχέδιο για την λειτουργία Διακλαδικού Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και γενικώς έχει δώσει κάποια θετικά δείγματα γραφής. Πολλοί θεωρούν ότι θα αρχίσει να είναι πιο κινητικός μετά από τις κρίσεις του Μαρτίου,όπου και θα μπορέσει να κάνει τις τελικές του επιλογές για κρίσιμες θέσεις του ΓΕΕΘΑ.
Λογκά θα πρέπει να κοιμάται λίγο. Έως καθολου. Η κατάσταση που καλείται να διαχειριστεί είναι τραγική. Μπορεί όλοι μας -και οι δημοσιογράφοι αναγκαστικά- να την ωραιοποιούμε και να κρύβουμε προβλήματα κάτω από το χαλί ,αλλά ο Αποστολάκης γνωρίζει καλά τα πάντα. Καλό είναι να τα μεταφέρει κάθε μέρα όχι μόνο στον ΥΕΘΑ αλλά και σ΄ όλους τους πολιτικούς με τους οποίους μέσα από θεσμικά όργανα μπορεί να έχει επαφή. Για να μην παριστάνουν τους έκπληκτους σε δύσκολες καταστάσεις και αναζητούν τη βοήθεια του ανέμου για να παρασυρθούν σημαίες και αγήματα…
ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ-ΕΠΙΤΙΜΟΣ Α/ΓΕΣ: Κανείς δεν κατάλαβε γιατί αποστρατεύθηκε. Και θα τολμήσουμε να πούμε ότι και ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος πολλές φορές θα πρέπει να έχει κάνει την αυτοκριτική του. Η διαφωνία για τον χειρισμό της υπόθεσης των ελικοπτέρων NH-90, δεν είναι πειστική δικαιολογία,γιατί τίποτα διαφορετικό απ΄ όσα είχε πει ο Μανωλάς δεν συνέβη. Ποιος έπεισε τον Καμμένο ότι έπρεπε να αποστρατευθεί; Οι υποψίες πολλές ,οι ύποπτοι δύο: ένας στρατιωτικός κι ένας πολιτικός.
Ο Μανωλάς ενδέχεται να μας απασχολήσει το 2016. Όχι ως στρατιωτικός. Αν και όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Onalert.gr δεν έχει λάβει καμία απόφαση ενασχόλησης με την πολιτική, είναι μαζί με τον Φραγκούλη Φράγκο και των Κωνσταντίνο Ζιαζιά τα πιο “hot” ονόματα σ΄ ότι έχει να κάνει με εμπλοκή στρατιωτικών στην πολιτική. Θα προσθέταμε και τον Ναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη, ο οποίος όμως έχει κυριολεκτικά παθιαστεί με την πάρα πολύ δύσκολη αποστολή που έχει αναλάβει: την σωτηρία των ΕΑΣ.
ΚΩΣΤΑΣ ΗΣΥΧΟΣ- Πρώην ΑΝΥΕΘΑ: Προκάλεσε πολλούς με την επιλογή του να πηγαίνει στις επίσημες εκδηλώσεις των ΕΔ με τζιν. Ο ίδιος είχε εξηγήσει σε συνέντευξή του στο Onalert.gr την επιλογή του. Τον θεωρούμε από τους πρωταγωνιστές του 2015 ,στο χώρο της Άμυνας πρώτα απ΄ όλα για την συνέπειά του. Δεν τον κράτησε ούτε η υπουργική καρέκλα,ούτε η βουλευτική έδρα. Αριστερός …δηλωμένος από την εφηβεία του, αντιμετώπισε με πολύ μεγάλο σεβασμό τις ΕΔ και όσο καιρό ήταν ΑΝΥΕΘΑ δεν κατηγορήθηκε ποτέ για ιδεοληψίες και εμμονές. Κατά τη γνώμη μας ο Ήσυχος απέδειξε ότι ήταν πολύ μεγαλύτερος πατριώτης από πολλούς άλλους δήθεν “υπερπατριώτες” που κάθησαν σε καρέκλες του ΥΠΕΘΑ και άφησαν πίσω τους …χιλιάδες ρουσφέτια. Ο υιός του Ήσυχου μετατέθηκε στο Καστελόριζο και έμεινε εκεί καθ΄ όλη τη διάρκεια που ο πατέρας του ήταν ΑΝΥΕΘΑ! Στην Ελλάδα -δυστυχώς- αυτό αποτελεί είδηση που δεν μπορεί να μην πιστωθεί στον πρώην ΑΝΥΕΘΑ.
Ο Ήσυχος πάλεψε με πάθος για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και έκανε δουλειά. Επέλεξε να μην ακολουθήσει την κυβερνητική πορεία των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και να τραβήξει το δικό του δρόμο. Ο οποίος αποδεικνύεται δύσκολος.
Το 2015 ήταν μια ακόμη δύσκολη χρονιά . Η οποία πέρασε σχετικά γρήγορα λόγω των πολλών και μεγάλων πολιτικών εξελίξεων που είχαμε. Μας κράτησαν “ζωντανούς” αυτές οι εξελίξεις ,γιατί επαναλαμβάνουμε είχαν δημιουργήσει και κάποιες προσδοκίες. Μέχρι στιγμής καμία απ΄ αυτές δεν φαίνεται να εκπληρώνεται. Το 2016 νομίζουμε ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο και πολύ πιο …αργό. Όλες οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν τους Έλληνες στην κορυφή των πιο …απελπισμένων Ευρωπαίων. Το μόνο που μπορεί κάπως να το αλλάξει αυτό είναι τα έργα κι όχι τα λόγια. Ας είναι λοιπόν η ευχή μας αυτή. Να δούμε κάτι ν΄ αλλάζει στην καθημερινότητά μας προς το καλύτερο.
onalert.gr