ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Το Ναύπλιο γιορτάζει τον πολιούχο του Άγιο Αναστάσιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 31.1.16 |  | 
 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα το Ναύπλιο εορτάζει τον προστάτη του Άγιο Αναστάσιο . Την παραμονή της εορτής το μεσημέρι έγινε η μεταφορά της θαυματουργής εικόνας του Αγίου από τον παλαιό ιστορικό ναό του Γενεσίου της Θεοτόκου, εκεί που μαρτύρησε ο Άγιος Αναστάσιος το 1655 από τους Τούρκους, στο νέο ναό του Αγίου .


Σε μια σεμνή τελετή ο Ιερέας του ναού της παναγίας π. Διονύσιος Ταμπάκης παρέδωσε την Ιερή εικόνα στον Ιερέα του νέου ναού του Αγίου Αναστασίου , π. Μάρκο Σούλτσε . Η μεταφορά έγινε τιμητικά με όχημα της Αστυνομίας και την συνοδεία ανδρών της ομάδας Δίας. Η εικόνα μετά την μεταφορά της τοποθετήθηκε σε ειδικό κουβούκλιο και τέθηκε προς προσκύνηση .
Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.Γεωργίου και των Αρχιερέων Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος ,ο Αργολίδας κ. Νεκτάριος και ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος .
Στον εορταστικό εσπερινό παρέστησαν οι βουλευτές Αργολίδος Γ.Μανιάτης και Γ.Ανδριανός ,ο θεματικός αντιπερειφεριάρχης Β.Σιδέρης , ο αντιδήμαρχος Ναυπλιέων Γ.Μπουζαλάς ,η πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Π. Καλκούνου, ο υπεύθυνος των σχολικών επιτροπών και δημοτικός σύμβουλος Παύλος Χρηστίδης κα.
Ο Άγιος Αναστάσιος ο Ναυπλιεύς ήταν Χριστιανός Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έζησε στο Ναύπλιο όπου και μαρτύρησε για την Χριστιανική πίστη του, στις 1 Φεβρουαρίου του 1655. Την ίδια ημερομηνία τιμάται κάθε χρόνο η μνήμη του, έπειτα από Βασιλικό Διάταγμα της 14 Νοεμβρίου 1935.
Ο Αναστάσιος εργαζόταν σαν ζωγράφος στην πόλη του Ναυπλίου. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν αναγκάστηκε για ηθικούς λόγους να διαλύσει τον αρραβώνα του με μια κοπέλα, οι συγγενείς της για να τον εκδικηθούν του έκαναν μάγια. Κατά τη διάρκεια της επιρροής τους, ο Αναστάσιος απώλεσε τη λογική του, γυρνώντας εδώ κι εκεί, οπότε κάποιοι τούρκοι επωφελήθηκαν και τον υποχρέωσαν να αλλαξοπιστήσει.
Ωστόσο, όταν μετά από λίγες ημέρες συνήλθε, πέταξε από το κεφάλι του το λευκό σαρίκι που φορούσε και παρουσία πλήθους στην Αγορά, αναφώνησε: "Εγώ χριστιανός ήμουν, και χριστιανός είμαι, και χριστιανός θέλω να είμαι". Αμέσως, οδηγήθηκε στον δικαστή που επιχείρησε να τον μεταπείσει, αλλά ο Αναστάσιος διεκήρυξε με περισσότερη θέρμη την πίστη του, λέγοντας:
"Δεν αρνούμαι εγώ τον κύριόν μου, Ιησούν Χριστόν, τον αληθινόν Θεόν, αλλά πιστεύω και προσκυνώ αυτόν, ως ποιητήν, και σωτήρα μου, την δε ειδικήν σας πίστιν, ουδέ ποσώς χρειάζομαι, αλλ' αποστρέφομαι, και εσάς, και τον προφήτην σας" Κατόπιν αυτού, ο δικαστής διέταξε τη θανάτωσή του. Ο Αναστάσιος οδηγήθηκε στον τόπο του μαρτυρίου του, δίπλα σε μια εληά, όπου οι δήμιοί του τον κατακρεούργησαν. 

Σήμερα, στο σημείο υπάρχει μνημείο δίπλα στον Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος στον ίδιο τον Άγιο αλλά και στο Γεννέσιο της Θεοτόκου.
ΠΗΓΗ : " ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ  ΕΙΔΗΣΕΙΣ     "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου