Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν στην πόλη Νισαπούρ, της βορειοανατολικής Περσίας (σ.σ. πρότερη ονομασία του Ιράν), κατά τη Σαμανική περίοδο.
Το υπερχιλιετούς ηλικίας σκάκι αποτελείται από ιππότες, επίσκοπους, πύργους, τον βασιλιά και την βασίλισσα.
Τα 16 πιόνια από ελεφαντόδοντο δείχνουν το βασιλιά και τη βασίλισσα με τη μορφή ζώων, όπως επίσης οι πύργοι και οι αξιωματικοί.
Κατά το παρελθόν η συλλογή ανήκε στον Γερμανό γκραν-μετρ Λόθαρ Σμιντ, που οι περισσότεροι λάτρεις του σκακιού θυμούνται ως διαιτητή του λεγόμενου και ως «αγώνα του αιώνα» ανάμεσα στον Αμερικανό Μπόμπι Φίσερ και τον Σοβιετικό Μπόρις Σπάσκι, στη διάρκεια της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου.
Ειδικοί του οίκου Σόθμπις λένε ότι το προς πώληση σκάκι είναι πολύ σημαντικό για να κατανοήσει κανείς την εξέλιξη του παιχνιδιού και πώς διαδόθηκε σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Ινδία κάποια στιγμή περίπου τον 6ο αιώνα μ.Χ. πριν εξαπλωθεί στην Περσία, την υπόλοιπη Ασία και την Ευρώπη κατά μήκος των εμπορικών οδών συμπεριλαμβανομένου και του Δρόμου του Μεταξιού.
Για όποιον ενδιαφέρεται η συλλογή θα βγει στις 20 Απριλίου σε πλειστηριασμό που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, και εκτιμάται ότι θα «πιάσει» έως και 150.000 ευρώ.