ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΝΕΑ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ

ΜΕΙΩΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ QE

11/03/2016

Την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων σε νέα ιστορικά χαμηλά αλλά και την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, προχωρά σε μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης στο μηδέν, νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από τις τράπεζες στο -0,4%. Ακόμη σε σχέση με το QE αυξάνει το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ, ενώ διευρύνει και τη γκάμα των τίτλων που κάνει αποδεκτά.
Αναλυτικά, η ΕΚΤ αποφάσισε:
- Μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά 5 μονάδες βάσης, στο 0%.
- Μείωση του επιτοκίου στο περιθώριο δανειοδοτικής διευκόλυνσης (MLF) κατά 5 μονάδες βάσης, στο 0,25%.
- Μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από τις τράπεζες κατά 10 μονάδες βάσης, σε νέα ιστορικά χαμηλά στο -0,4% στην προσπάθειά της να αποθαρρύνει τις καταθέσεις των τραπεζών ώστε να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.
- Επέκταση του μηνιαίου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset) κατά 20 δισ. ευρώ, στα 80 δισ. ευρώ, από τον Απρίλιο.
- Την ένταξη των ομολόγων, επενδυτικής απόδοσης, που εκδίδονται από μη τραπεζικούς οργανισμούς στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
- Την έναρξη νέας σειράς τεσσάρων, μακροπρόθεσμων στοχευμένων πράξεων αναχρηματοδότησης (TLTROs), ωρίμανσης τεσσάρων ετών, με στόχο να προσφέρει φθηνή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης.
Σημειώνεται πως οι μειώσεις των επιτοκίων θα τεθούν σε ισχύ από τις 16 Μαρτίου.
Από την πλευρά του ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να επιταχύνουν τον ρυθμό υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
Υπογράμμισε ότι για να αποδώσουν καρπούς τα νέα νομισματικά μέτρα, θα πρέπει να συνεισφέρουν αποτελεσματικά και οι άλλες μορφές πολιτικής (δημοσιονομική). «Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών» εξήγησε.
«Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη, παραμένοντας εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ» τόνισε και συμπλήρωσε ότι η πλήρης εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης κρίνεται απολύτως αναγκαία για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης.
Επίσης, ο Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων μέτρων, αποσαφηνίζοντας ότι «τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα».
Σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί ένας δεύτερος γύρος αποπληθωρισμού. «Πρέπει να εμμείνουμε στην προσέγγιση του στόχου για πληθωρισμό 2% , δίχως αδικαιολόγητες καθυστερήσεις», είπε και πρόσθεσε: «Το νέο πακέτο εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα των διαφορετικών εργαλείων, με στόχο την περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοδοτικών συνθηκών».

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου