ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλειας και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας
Με τη νέα πρόεδρο του ΔΣ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλειας και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) και στελέχη του ταμείου συναντήθηκε την Πέμπτη 31 Μάρτη, αντιπροσωπεία τηςΠρωτοβουλίας Αποστράτων για την Υπεράσπιση του Δικαιώματός μας στην Κοινωνική Ασφάλιση, στο πλαίσιο της δράσης κατά του σχεδίου εκτρώματος της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

Κατά την επίσκεψη, η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για τη γενική οικονομική κατάσταση του ΤΕΑΠΑΣΑ και τις προοπτικές που διαγράφονται στις σημερινές συνθήκες, ύστερα και από την ένταξη των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου στο ΕΤΕΑ, στο οποίο ήδη μεταφέρθηκαν και τα αποθεματικά τους.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι με τον «εξορθολογισμό» των παροχών και την εφαρμογή της «ρήτρας αξιόμαχου» το ταμείο δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα βιωσιμότητας μακροπρόθεσμα. Επιβεβαιώθηκε ότι δεν έχουν χορηγηθεί εφάπαξ βοηθήματα στους δικαιούχους από τον Ιούλη 2014, ενώ το ταμείο άρχισε τη διαδικασία διαμόρφωσης της πρότασής του, σχετικά με το «αξιόμαχο» που θα υποβάλλει προς το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης του ταμείου, οι μέτοχοι δεν αναμένεται να υποστούν ιδιαίτερα σημαντικές μειώσεις στο εφάπαξ βοήθημα. Σημειώθηκε ότι το ταμείο αρχίζει να χορηγεί, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, έντοκα δάνεια στους μετόχους για αντιμετώπιση έκτακτων προσωπικών αναγκών.
Αναφέρθηκε ότι το ταμείο έχει υποστεί ζημία περίπου 350 εκ. ευρώ από το «κούρεμα» (PSI) και ότι οι μεγάλες ζημιές που προέκυψαν από την κρίση του χρηματιστηρίου έγιναν στους επιμέρους ασφαλιστικούς φορείς των αστυνομικών και πυροσβεστών πριν την ένταξή τους στο οργανωτικό πλαίσιο του ΤΕΑΠΑΣΑ. Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διαφάνεια της λειτουργίας του ταμείου, την εξυπηρέτηση των μετόχων, καθώς και τον κλάδο Υγείας και τους Ειδικούς Λογαριασμούς.
Επιπλέον όλων των παραπάνω και σε σχέση με το αναμενόμενο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης της αυτοτέλειας του ΤΕΑΠΑΣΑ και υπήρξε έντονος προβληματισμός για το ενδεχόμενο ένταξης και των Τομέων Πρόνοιας του ταμείου στο ΕΤΕΑ.
Η Πρωτοβουλία Αποστράτων, εκτιμά ότι η κλιμάκωση της επίθεσης στα ασφαλιστικά ταμεία θα συνεχιστεί και κορυφωθεί στο προσεχές διάστημα. Εκφράζοντας τις ανησυχίες της, υπογράμμισε τις θέσεις της που καταγράφονται και στο κάλεσμα της. Στο πλαίσιο της αντιασφαλιστικής πολιτικής που εφαρμόστηκε εντάχθηκαν οι Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ και υφαρπάχτηκαν τα αποθεματικά του από το ΕΤΕΑ, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στους μερισματούχους. Τονίζει τις ευθύνες για την εξέλιξη αυτή τόσο των προηγούμενων διοικήσεων του Ταμείου, όσο και των συνδικαλιστών των θεσμικών φορέων του προσωπικού που «φλέρταραν» με τη λύση των επαγγελματικών ταμείων.
Βασική θέση της Πρωτοβουλίας Αποστράτων είναι η διατήρηση της αυτοτέλειας του ταμείου και ζητά να ενταθούν οι αντιστάσεις της διοίκησης και οι οργανωμένες αντιδράσεις των συναδέλφων και των συνδικαλιστικών φορέων τους, στο ενδεχόμενο ένταξης του ταμείου στον ενιαίο φορέα και στην περαιτέρω αφαίμαξη των αποθεματικών του.
Η Πρωτοβουλία εκτιμά ότι η ευρωστία του ΤΕΑΠΑΣΑ έχει υποστεί πλήγματα από τις ακολουθούμενες διαχρονικά κυβερνητικές πολιτικές, που εφαρμόστηκαν χωρίς αντιδράσεις από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών φορέων και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των αστυνομικών και πυροσβεστών και είχαν ως συνέπεια την υφαρπαγή 580 εκ. ευρώ περίπου με την κρίση του χρηματιστηρίου και 350 εκ. ευρώ με το «κούρεμα» (PSI) που οδήγησαν τελικά σε τεράστιες απώλειες για τους μετόχους. Στη συνέχεια, δε αναζητήθηκε ο καταλογισμός ποινικών ευθυνών των υπαιτίων και κυρίως δε διεκδικήθηκε η αποκατάσταση των ζημιών του ταμείου.
Η συνέχιση της μη καταβολής του εφάπαξ είναι απαράδεκτη για την Πρωτοβουλία. Τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να αποκαταστήσουν άμεσα το ζήτημα, καθώς και οι συνδικαλιστικοί φορείς να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση! Οι συνάδελφοι πρέπει να έχουν υπόψη τους, ότι η εφαρμογή της «ρήτρας αξιόμαχου» δεν είναι τίποτε άλλο από το «Δούρειο Ίππο» ή και το «φύλλο συκής» για την κατακρεούργηση των εφάπαξ που επιβάλλει κατά τα λοιπά ο σχετικός μαθηματικός τύπος. Στον ίδιο στόχο, οδηγεί γενικότερα η ακολουθούμενη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που σημαίνει ότι τα ταμεία θα μοιράζουν όσα χρήματα διαθέτουν κάθε χρόνο, ανεξάρτητα αν οι εισφορές του κάθε ασφαλισμένου δικαιολογούν περισσότερα.
Η Πρωτοβουλία Αποστράτων τονίζει ότι προτεραιότητα του ταμείου πρέπει να είναι η διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και η εξυπηρέτηση των αναγκών των μετόχων. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένει να υπάρξουν πρωτοβουλίες, καθόσον με την υφιστάμενη οικονομική κρίση και τη φτωχοποίηση των μετόχων, όπως και όλων των εργαζομένων, οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί. Θεωρεί λοιπόν, ότι πρέπει να τίθενται πιο ελαστικοί όροι για τη χορήγηση των προσωπικών δανείων για έκτακτες ανάγκες και να διευρυνθεί και ο αριθμός των δικαιούχων, με επείγουσα τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που θέτει περιορισμούς ιδιαίτερα στην περίπτωση των αστυνομικών. Εξάλλου, η έντοκη χορήγηση των προσωπικών δανείων αποτελεί επένδυση για το ταμείο και μάλιστα με βέβαια απόδοση.
Στην κατεύθυνση της διατήρησης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης εκτιμάται και ο σημαντικός ρόλος του κλάδου Υγείας, η λειτουργία του οποίου πρέπει να διασφαλιστεί.
Η Πρωτοβουλία Αποστράτων προσβλέπει στη διαβεβαίωση της νέας προέδρου του ΤΕΑΠΑΣΑ για διαφάνεια στη δράση του ταμείου, προκειμένου αποφευχθούν εφεξής αρνητικά φαινόμενα στην εξυπηρέτηση των μετόχων και δικαιούχων.
Τέλος, η Πρωτοβουλία Αποστράτων καλεί όλους τους εν ενεργεία και τους απόστρατους να είναι σε εγρήγορση ενόψει της κατάθεσης του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης που επιχειρεί να διαλύσει τη δημόσια κοινωνική Ασφάλιση και από κοινού με όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας να δώσουν τον αγώνα για να μην περάσει αυτή η βάρβαρη πολιτική.

ΠΗΓΗ : " http://www.902.gr   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου