ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ;

ΠΗΓΗ : 

 
65
 
0
καπνισμα
Έχεις αναρωτηθεί τι καπνίζεις; Τι περιέχει μέσα ο καπνός και το τσιγάρο σου; Δεν αναφέρομαι στα νόμιμα τσιγάρα, αλλά στα παράνομα τσιγάρα και στον χύμα καπνό που πλέον, ως φθηνότερη επιλογή, κυκλοφορούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Από το 2009 η αύξηση των φόρων στα τσιγάρα μείωσε την νόμιμη αγορά κατά 50% και εκτόξευσε το λαθρεμπόριο. Και τι με αυτό θα σκεφτεί ένας καπνιστής; “Εγώ το τσιγαράκι μου θέλω, είτε είναι νόμιμο, είτε όχι, καπνός να είναι βρε αδερφέ και ό,τι να είναι εδώ που φτάσαμε”.
Πέρα από τις τραγικές συνέπειες που έχει στην οικονομία με περισσότερα από 10.000 περίπτερα και ψιλικατζίδικα να έχουν βάλει λουκέτο τα τελευταία χρόνια, πέρα από τους φόρους που χάνονται και τελικά τους πληρώνουμε διπλάσιους σε άλλα προϊόντα, τα παράνομα τσιγάρα είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.
Γιατί τα νόμιμα τσιγάρα είναι υγιεινά; Όχι φυσικά, αλλά είναι τουλάχιστον ελεγμένα σχετικά με το τι περιέχουν. Ας δούμε λοιπόν τι έχουν μέσα τα παράνομα τσιγάρα και ο παράνομος χύμα καπνός.
Το Γενικό Χημείο του Κράτους έκανε έλεγχο σε δείγματα από κατασχεμένα τσιγάρα και καπνό και βρήκε πάσης φύσεως απορρίμματα, βαρέα μέταλλα, και διάφορα άλλες ύλες όπως… ολόκληρα κομμάτια πλαστικού, υπολείμματα ζώων, και χημικά άγνωστης προέλευσης. Φανταστείτε λοιπόν ότι όλα αυτά τα εισπνέουμε νομίζοντας ότι βλάπτουμε τον εαυτό μας, όσο τον βλάπτουμε καπνίζοντας τα κανονικά τσιγάρα του περιπτέρου. Λάθος, η επιβάρυνση και ο κίνδυνος για την υγεία πολλαπλασιάζονται σε τεράστιο βαθμό.
Ποιος φταίει για αυτό; Φυσικά το κράτος, το οποίο αυξάνοντας τους φόρους φέρνει όλο και περισσότερους από εμάς κοντά στα παράνομα τσιγάρα που φτάνουν μέχρι και από την…Κίνα. Φταίει επίσης το κράτος που αντί να δώσει κίνητρα στα νέα προϊόντα καπνού, τα οποία αποδεδειγμένα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα κλασικά τσιγάρα και αποτελούν διεθνώς το μέλλον των τσιγάρων, σχεδόν τα απαγορεύει. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας η Ελλάδα για ακόμη μια φορά πρωτοτύπησε, βάζοντας σοβαρά εμπόδια στην κυκλοφορία αυτών των προϊόντων (Χορήγηση αδείας μετά από Κοινή υπουργική απόφαση μόνο για αυτά τα προϊόντα).
Άρθρο Αναγνώστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου