ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Το δικό μου σχόλιο για την Ανάπλαση του κέντρου του Άργους (γράφει ο Δ. Σαλαπάτας)

argolida-h-anaplash-allazei-opsh-sto-argos-deite-fwtografies

του Δημήτριου Σαλαπάτα, Δικηγόρου
DSC_0345Εισαγωγικά για να μην παρεξηγηθώ, οφείλω να ομολογήσω ότι, με τον Δημήτρη Καμπόσο τον Δήμαρχο Άργους Μυκηνών, δεν έχω ιδιαίτερη κοινωνική σχέση. Λέμε, απλώς μια καλημέρα όταν «συναντηθούν» οι δρόμοι μας. Ούτε έχω κάποια επαγγελματική συνεργασία, ως δικηγόρος με τον Δήμο, όπως δεν είχα στο και στο παρελθόν με οποιαδήποτε δημοτική αρχή. Άλλωστε και ποτέ δεν είχα ζητήσει. Και φυσικά ούτε προσδοκώ να με προτείνει υποψήφιο σύμβουλο μελλοντικά, στο συνδυασμό του.

Προσωπικά όμως ως Αργείος δημότης και διαβάζοντας, δεκάδες αρνητικά σχόλια για τον Δήμαρχο και για το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου του Άργους, από κάθε λογής πολίτες…., από ταβερναλάνια και καφενόβιους, ανώνυμες γεροντοκόρες, χολωμένους πολιτευτές, άεργους πολ. μηχανικούς, μέχρι και ειδικούς ψυχολόγους !!! (βέβαια αυτά, αποτελούν ελάχιστη μειοψηφία της μείζονος κοινής γνώμης που τον στήριξε και εξακολουθεί να τον στηρίζει) , θα θελα και εγώ να καταθέσω το σχόλιο μου.
Καταρχάς τον Δήμαρχο τον εκτιμώ βαθύτατα για τρία (3) πράγματα: 1) Λατρεύει το Άργος 2) Έχει όραμα και 3) Είναι αγωνιστής.
Ο Καμπόσος κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι ιστορικά, ο πιο επιτυχημένος Δήμαρχος του Άργους, αλλά στη χώρα της «Ψωροκώσταινας», δυστυχώς η επιτυχία είναι ποινικό αδίκημα και μάλιστα… ιδιώνυμο!
Διαβάζοντας λοιπόν τα παραπάνω αρνητικά σχόλια, προσπάθησα ειλικρινά, να προσεγγίσω την συλλογιστική αυτών και να τα κατανοήσω, αλλά πάντοτε διαπίστωνα ότι τα περισσότερα, απέπνεαν φθόνο και έσταζαν δηλητήριο!! απέχοντας παρασάγγας…… από την αντικειμενικότητα. Είμαι και ήμουν πάντοτε υπέρ της κριτικής, αλλά της γόνιμης και δημιουργικής. Έχει δικαίωμα άραγε, να ασκεί κριτική, ο τσάμπα μάγκας; εκείνος που δεν έχει διάθεση να συμβάλλει και να προσφέρει στην πόλη του ; Τελικά είναι σοφή η ρήση ότι « μία από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει…»
Και περνώ τώρα στο κυρίως θέμα του σχόλιου μου.
Χωρίς να δρέπω δάφνες σοφού αρχιτέκτονα, (άλλωστε δεν είμαι) μιλώντας όμως καθαρά μέσα από την οπτική, του απλού δημότη του Άργους, θεωρώ λοιπόν, ότι το έργο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης του (παρά τις λαλίστατες «Κασσάνδρες» του παρελθόντος) ανταποκρίθηκε πλήρως στην αντίληψη του βασικού σχεδιασμού που πρέπει έχει ένα σωστό δημόσιο έργο, δηλαδή να συμβάλλει στην κατανόησή του χώρου και στη δημιουργία μίας αίσθησης του τόπου που να ενισχύει τη δυνατότητα απόλαυσης της πόλης.
Αποκλειστικός εμπνευστής και δημιουργός του έργου αυτού είναι ο Καμπόσος. Έβλεπα σχεδόν καθημερινά τον Δήμαρχο, σκονισμένο, ιδρωμένο, να βρίσκεται σε διάφορα σημεία των έργων, να επιβλέπει ανάμεσα σε μπουλντόζες τα έργα της ανάπλασης, ώστε να ολοκληρωθούν, πριν κλείσουν οι στενές συμπληγάδες των προθεσμιών. .
Είναι σημαντικό ότι οι δημόσιοι χώροι πρέπει να έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα κέντρο ή να επιτρέψουν μια “αλλαγή του ρυθμού” από την ταραχώδη δραστηριότητα προς την απόλαυση της ηρεμίας, παραμένοντας συγχρόνως ανοικτός στις διαφορετικές δυνατότητες ανάπτυξης .Οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες, διατείνονται ότι τα πρωταρχικά μέσα υλοποίησης ενός εκλεπτυσμένου τοπίου της πόλης είναι οι ανοιχτοί χώροι, η συνοχή, η αρμονία της κλίμακας η ποικιλομορφία, η προσβασιμότητα και οι υδάτινες εκτάσεις ως αναπόσπαστο τμήμα του. Επίσης η συνέχεια στην ανάπλαση μιας τέτοιας μεγάλης και ιστορικής περιοχής είναι η ανάπτυξη η οποία οφείλει να επιτρέπει και να οδηγεί στην εξέλιξη.
Ο χαρακτήρας της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, έχει ενισχύσει σημαντικά τον αστικό χαρακτήρα της περιοχής. Ένας δημότης πρόσφατα σχολίασε ότι το έργο της ανάπλασης λέει , δεν συνάδει! με τον αγροτεμπορικό!! χαρακτήρα της πόλης. Προφανώς ο δημότης αυτός έχει μείνει λίγο πίσω, στην δεκαετία…. του 60- όταν δένανε οι χωρικοί τα μουλάρια, στο χάνι του Τσιρίκου επί της οδού Τσώκρη ή όταν λειτουργούσε η πλατεία Σταροπάζαρου στην Κορίνθου ή όταν έριχνε πριονίδι!!! ο γέρο Γκούτσης στο δάπεδο, για τις λάσπες… των θαμώνων, στο υπόγειο μαγειρειό του.
Έχοντας δημιουργηθεί πλέον, η κατάλληλη υποδομή, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αναψυκτήρια, εστιατόρια, ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις και όχι μόνο, αλλά εμπορικές χρήσεις και κατοικίες μπορούν πλέον να τοποθετηθούν μέσα σε ένα ιδανικό περιβάλλον ενισχύοντας την εμπορική τους αξία και ευρύτερα την εμπορική αξία της πόλης.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι επενδύσεις ενθαρρύνονται. Ο επιδιωκόμενος σκοπός που επιτεύχθηκε επομένως ήταν διττός:
Αφενός, έπρεπε να βελτιωθεί σημαντικά η περιβαλλοντική ποιότητα της περιοχής, ειδικότερα της κεντρικής πλατείας, με τον εξωραϊσμό, την αποκατάσταση της αλλοπρόσαλλης και απαράδεκτης αισθητικά προηγούμενης εικόνας, των ανεξέλεγκτων περγόλων των καφέ- μπαρ κλπ και αφετέρου, η δημιουργία και η αύξηση των ανοιχτών χώρων, η δημιουργία των διαδρόμων πεζών και ποδηλάτου και άλλων περιβαλλοντικών βελτιώσεων που συμβάλλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη μας.
Η τελική εικόνα, αντικειμενικά και αναμφισβήτητα, αναδεικνύει το κέντρο του Άργους, ανεξάρτητα από μικρές ασήμαντες αισθητικές λεπτομέρειες, οι οποίες μπορεί να μη συνάδουν με την προσωπική αισθητική αντίληψη του καθενός μας . Άλλωστε αν όλοι οι άνθρωποι είχαν την ίδια αισθητική αντίληψη, θα φόραγαν τα ίδια ρούχα, θα κατασκεύαζαν πανομοιότυπα σπίτια, θα αγόραζαν τα ίδια έπιπλα κ.λ.π.
Ανεξάρτητα λοιπόν από το υποκειμενικό της αισθητικής, παράγοντα, αν θέσουμε το πιο απλοϊκό ερώτημα «τώρα καλύτερα ή πριν;» ΟΛΟΙ ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ: ΝΑΙ!
H νέα εικόνα του κέντρου του Άργους είναι αναμφίβολα μακράν καλύτερη, από την εικόνα του πρόσφατου παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου