ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ΦΕΡΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ 6% ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

«ΑΦΗΣΑΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΕΘ»

05/09/2016
Τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο κατηγορεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, για τις επερχόμενες, νέες περικοπές της τάξης του 6%, σε κύριες και συντάξεις χηρείας. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, οι μειώσεις θα επηρεάσουν 265.000 συνταξιούχους.
«Με την ελπίδα να περάσει στα «ψιλά» ο υπουργός Εργασίας εξέδωσε παραμονές Δεκαπενταύγουστου εγκύκλιο για τη δεύτερη, μέσα σε ένα χρόνο μείωση των κύριων συντάξεων, μέσω της αύξησης των εισφορών του ΕΟΠΥΥ», τονίζει ο πρώην υπουργός Εργασίας. «Η μείωση αφορά 265.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν επιπλέον σύνταξη χηρείας ή δεύτερη κύρια σύνταξη», σημειώνει ο κ. Βρούσης.

Όπως υπογραμμίζει, «είναι πλέον “ηλίου φαεινότερο” γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διέκοψε σκόπιμα, από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι σήμερα, τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ». Για να συσκοτίσει τις μειώσεις των συντάξεων, που με αποκλειστικά δική της ευθύνη έφερε, ως αποτέλεσμα της δήθεν εξάμηνης διαπραγμάτευσης το 2015. Σημειωτέον, ότι τα στοιχεία εξακολουθούν να παράγονται κάθε μήνα και χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες, χωρίς όμως να δημοσιοποιούνται».
«Υπενθυμίζεται, ότι το πληροφοριακό σύστημα «ΗΛΙΟΣ» που λειτούργησε από τον Ιούνιο του 2013, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας, καθώς όχι μόνο νοικοκύρεψε, αλλά καθάρισε από το ασφαλιστικό σύστημα της πατρίδας μας δεκάδες χιλιάδες “μαϊμού” συντάξεις, εξοικονομώντας –σε ετήσια βάση- πάνω από 350 εκατ. ευρώ υπέρ των συνταξιούχων και των ασφαλιστικών ταμείων», επισημαίνει ο πρώην υπουργός Εργασίας.
«Εκτός, όμως, των αλλεπάλληλων -μέχρι σήμερα- άδικων και αχρείαστων μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε μερίσματα και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, έρχεται από το τέλος του μήνα νέα οριζόντια μείωση 6%, σε 265.000 περίπου συνταξιούχους που λαμβάνουν επιπλέον σύνταξη χηρείας ή δεύτερη κύρια σύνταξη από διπλές εισφορές που έχουν καταβάλει. Φυσικά, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αντί να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», για το πόσους αφορά η νέα μείωση, αλλά και την ετήσια απώλεια εισοδήματος που προκαλείται, προσπαθεί –για ακόμη μια φορά- να αποπροσανατολίσει με ασύστολα ψέματα. Προκλητικά παραποιεί την αλήθεια και εξαπατά συνειδητά τους συνταξιούχους, επιλέγοντας το ψέμα και επενδύοντας στο σκοταδισμό», τονίζει ο κ. Βρούτσης.
Ο βουλευτής της ΝΔ σημειώνει επίσης ότι «η πραγματικότητα, όμως, δεν αλλάζει και παρά την αναβολή της εφαρμογής της μείωσης των κύριων συντάξεων κατά 6% για μετά τη ΔΕΘ, αλλά και την προσπάθεια συσκότισης είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθεί η νέα μείωση με επεξεργασία στοιχείων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» (Ιανουάριος 2015)».

Ειδικότερα, όπως φαίνεται στον πίνακα 1 που ακολουθεί (με στοιχεία συντάξεων Ιανουαρίου 2015), η νέα μείωση αφορά περίπου 265.000 συνταξιούχους, που λαμβάνουν και σύνταξη χηρείας ή/και δεύτερη κύρια σύνταξη από ίδιο δικαίωμα.

«Συμπερασματικά, λοιπόν, και κατά προσέγγιση», όπως αναφέρει ο κ. Βρούτσης, «έχοντας μεσολαβήσει πάνω από 18 μήνες από τον Ιανουάριο του 2015, οι συνταξιούχοι που θα θιγούν στο τέλος Σεπτεμβρίου θα ξεπεράσουν τους 265.000. Η μέση ετήσια μείωση που θα υποστούν θα είναι περίπου 530 ευρώ και η συνολική μείωση των συντάξεων θα πλησιάσει τα 145 εκατ. Ευρώ».
«Συνολικά δε, το τέχνασμα της κυβέρνησης για την περικοπή των συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών του ΕΟΠΥΥ, που όμως δεν αποδίδονται, θα ξεπεράσει τα 855 εκατ. ευρώ το έτος. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 η αύξηση των εισφορών από 4% σε 6% στις κύριες και από 0% σε 6% στις επικουρικές οδηγεί σε περικοπή 710,5 εκατ. ευρώ (532,5 εκ για τις κύριες και 178 εκ για τις επικουρικές), στο οποίο θα προστεθούν άλλα 145 περίπου εκατ. ευρώ με βάση την τελευταία εγκύκλιο. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας, χωρίς ίχνος ντροπής, εξακολουθούν και δηλώνουν ότι οι συντάξεις δεν μειώνονται ….αλλά αυξάνονται! Την αλήθεια, όμως τη βιώνουν οι συνταξιούχοι και ο ελληνικός λαός στις τσέπες τους», συμπληρώνει ο πρώην υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου