Κάντε μια βόλτα
Έχουν γίνει έρευνες επί ερευνών που στηρίζουν το πόσο ωφέλιμο για την υγεία μας είναι να περπατάμε καθημερινά, έστω και για μισή ώρα. Το περπάτημα, εκτός του ότι είναι πολύ καλή γυμναστική, ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων σημαντικά, και πιστεύεται ότι – σε βάθος χρόνου – μπορεί να προστατεύσει και από τα συμπτώματα της άνοιας.
Τέρμα τα ασανσέρ
Ξέρατε ότι το να ανεβαίνετε σκάλες θεωρείται γυμναστική υψηλής έντασης; Η ενέργεια που καταναλώνουμε είναι τεράστια σε σχέση με εκείνη που το σώμα μας καταναλώνει όταν καθόμαστε (προφανώς), αλλά και πολύ πιο μεγάλη από ό,τι θα ξοδεύαμε αν στεκόμασταν όρθιοι στο ασανσέρ. Σίγουρα, αν μένετε στον έβδομο όροφο, ίσως τα σκαλιά να σας φαίνονται πάρα πολλά, αλλά ξεκινήστε αργά, προσπαθώντας να κάνετε τουλάχιστον τη μισή διαδρομή με τα πόδια.
Σταθείτε όρθιοι
Αν δουλεύετε σε γραφείο ή σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά που σας αναγκάζει να κάθεστε, προσπαθήστε να σηκώνεστε από την καρέκλα σας τουλάχιστον κάθε είκοσι λεπτά. Προσπαθήστε να βάλετε αυτή τη συνήθεια δημιουργικά μέσα στην ημέρα σας. Για παράδειγμα, αν πρέπει να κάνετε κάποιο τηλεφώνημα, κάντε το στεκόμενοι όρθιοι.
Πλύνετε τα πιάτα
Αμέσως μετά το φαγητό, σηκωθείτε και αντί να καθίσετε ξανά στον καναπέ, πηγαίνετε τα πιάτα στην κουζίνα για να τα πλύνετε. Εκτός του ότι αυτή η συνήθεια κάνει την κουζίνα σας να είναι πιο καθαρή, σας γλιτώνει από πολύ στρες, ενώ το σώμα σας ξοδεύει περισσότερη ενέργεια καθώς είστε όρθιοι και κινείστε για να πλύνετε τα πιάτα. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα μετά το φαγητό βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, όπως και στη μείωση του κινδύνου να αναπτύξουμε ανοχή στην ινσουλίνη.
Διαφημίσεις; Όρθιοι!
Αν βλέπετε τηλεόραση, μην κάθεστε ενώ παίζουν διαφημίσεις. Βρείτε τρόπους να εισάγετε λίγη γυμναστική μέσα σε αυτά τα μικρά διαλείμματα. Διπλώστε τα ρούχα, κάντε μερικές διατάσεις ή κάμψεις—όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να ελαττώσετε το κακό που σας κάνει η καθιστική ζωή. Ακόμα και αν η τηλεόραση δεν είναι κάτι που συνηθίζετε να κάνετε και προτιμάτε τους μαραθώνιους σειρών μπροστά στον υπολογιστή, κάθε είκοσι λεπτά με μισή ώρα, σηκωθείτε και κάντε μια βόλτα στο σπίτι.
Βγείτε για τρέξιμο
Ακόμα και το χαλαρό jogging, για δέκα λεπτά καθημερινά μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο παθήσεων της καρδιάς, αλλά και κάθε είδους ασθένειας.
Κηπουρική;
Έχετε κήπο; Τότε σας έχουμε καλά νέα, επειδή η κηπουρική θεωρείται και αυτή γυμναστική. Το πότισμα, το καθάρισμα και το ξεχορτάριασμα θα σας κάνει να κινηθείτε και το σώμα σας θα είναι εξίσου περιποιημένο με τον κήπο σας.
Μια στάση νωρίτερα
Αν πηγαίνετε με το αυτοκίνητο στη δουλειά, προσπαθήστε να παρκάρετε ένα τετράγωνο πιο μακριά. Αν παίρνετε το λεωφορείο, κατεβείτε μια στάση νωρίτερα ώστε να περπατήσετε λίγο ακόμα. Να θυμάστε ότι κυριολεκτικά κάθε βήμα που κάνετε μετράει και δεν πρέπει να το παίρνετε για δεδομένο—όσο περισσότερο κινείστε, τόσο το σώμα σας θα σας ευχαριστεί.
Γράφτηκε από τον/την Διάκος Θοδωρής, iatronet.gr