Η μεγάλη «σφαγή» έγινε στις επικουρικές του ιδιωτικού τομέα οι οποίες μειώθηκαν έως και 54% , ποσοστό που υπερβαίνει και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Συνταξιούχος χηρείας του ΙΚΑ που έπαιρνε επικουρική 149 ευρώ καθαρά, έπαθε σοκ όταν είδε ότι από τη μια μέρα στην άλλη η σύνταξή της είχε κατέβει στα 75 ευρώ (μείωση 50 %).
Το ερχόμενο μήνα, που θα αρχίσει η παρακράτηση των αναδρομικών, η συγκεκριμένη δικαιούχος θα δει στο λογαριασμό της μόνο ένα ευρώ! (149-75=74 ευρώ Χ 3 =222).
Είναι σίγουρο ότι σε άλλες περιπτώσεις, με την παρακράτηση των αναδρομικών, η σύνταξη θα μηδενιστεί.
Οι μειώσεις ισχύουν από την 1η Ιουνίου και η ΗΔΙΚΑ προσαρμόζει τα συστήματά της για την αναδρομική παρακράτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, σε τρεις δόσεις (Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο).
Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα συνταξιούχος του ΙΚΑ που είδε το Σεπτέμβριο την επικουρική του να μειώνεται από 312 σε 261 ευρώ , τον Οκτώβριο θα δει να κατεβαίνει στα 210 ευρώ.
Βαριές απώλειες 20% έως 43% μετρούν συνταξιούχοι εμποροϋπάλληλοι, πρώην ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες καθώς και οι συνταξιούχοι των εταιριών Οινοποιίας – Ζυθοποιίας (μείωση 25%-30%)
Για παράδειγμα συνταξιούχος εμποροϋπάλληλος ελάμβανε πριν από τις περικοπές επικουρική σύνταξη 416,8 ευρώ. Ο επανυπολογισμός «έβγαλε» ότι το νέο ποσό της σύνταξής του πρέπει να ανέρχεται σε 152,38 ευρώ μικτά και 142,91 καθαρά. Το μήνα Αύγουστο είχε εισπράξει 247,86 ευρώ. Έχασε 104.95 ευρώ ( μείωση 42.5% )Τον ερχόμενο μήνα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος, λόγω της παρακράτησης των αναδρομικών θα εισπράξει μόνο 37,96 ευρώ.
Χαμένοι στην κούρσα των περικοπών είναι και οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι που είχαν υψηλές κύριες συντάξεις και το άθροισμα του μηνιαίου εισοδήματός τους ξεπερνούσε τα 1300 ευρώ.
Οι συνταξιουχικές οργανώσεις 9 ταμείων οργανώνουν μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη «σφαγή» στις επικουρικές συντάξεις  στις 11:30 το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας
Με ανακοίνωσή τους καλούν τα μέλη τους σε παράσταση… οργής, όπως αναφέρουν, με αφορμή τις νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.