ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΟΥ


πηγη : Votegreece.gr


34

0
στοματικη φροντιδα σκυλου
Τα δόντια του σκύλου μας μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τα ανθρώπινα δόντια και επομένως χρήζουν συχνής φροντίδας. Παρ’ όλα αυτά έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί ιδιοκτήτες ζώων αγνοούν σημαντικές πληροφορίες για την σωστή περιποίηση των δοντιών του ζώου τους. Αλήθεια εσύ τι γνωρίζεις για την στοματική υγιεινή του σκύλου σου; Ας δούμε μαζί μερικά χρήσιμα σημεία, ώστε ο σκύλος σου να τα λέει έξω από τα δόντια.

Τι μπορεί να πάθουν τα δόντια του σκύλου μου;
Ο σχηματισμός οδοντικής πλάκας αποτελεί το πρώτο βήμα για την καταστροφή των δοντιών. Ας φανταστούμε ένα διαυγές υμένιο, το οποίο καλύπτει με την πάροδο του χρόνου την αδαμαντίνη των δοντιών. Το υμένιο αυτό αποτελεί το κατάλληλο υπόβαθρο για την ανάπτυξη της οδοντικής πλάκας. Κατόπιν, ο σχηματισμός της οδοντικής πλάκας γίνεται με την προσκόλληση στο υμένιο βακτηριδίων που δεν απομακρύνονται με την ροή του σάλιου. Καθώς τα βακτηρίδια αυτά χρησιμοποιούν τους υδατάνθρακες της τροφής ως πηγή ενέργειας για την συντήρησή τους, η οδοντική πλάκα αυξάνει και αποκτά περισσότερο πολύπλοκη σύνθεση. Με κατάλληλο καθάρισμα των δοντιών ο σκύλος μας μπορεί να απαλλαχθεί από την οδοντική πλάκα. Αν, ωστόσο, η απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας αμεληθεί, τότε αυτή θα οδηγήσει σε μια από τις συχνότερες και σοβαρές παθήσεις των δοντιών του σκύλου, την περιοδοντική νόσο. Πρόκειται για βαριά βακτηριδιακή λοίμωξη των ιστών που περιβάλλουν το δόντι. Στην αρχή η νόσος εμφανίζεται ως ουλίτιδα, στην συνέχεια όμως, αυτή εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Τα βακτήρια προσβάλλουν τους ιστούς που στηρίζουν το δόντι, και όχι το ίδιο το δόντι, με αποτέλεσμα να τους καταστρέφουν. Κατά συνέπεια η στήριξη του δοντιού καταστρέφεται τελείως, τα δόντια χάνουν τη σταθερότητά τους, αρχίζουν να κουνιούνται και τελικά πέφτουν. Η τερηδόνα αν και είναι η κυριότερη νόσος των δοντιών του ανθρώπου, είναι σπάνια στους σκύλους. Να τονίσουμε ότι κακή στοματική υγιεινή πολλές φορές μπορεί να συνεπάγεται-οδηγεί και σε γενικότερη κακή κατάσταση της υγείας του ζώου μας!
Τι μπορεί να κάνει, λοιπόν, ο ιδιοκτήτης για να διαφυλάξει τη στοματική υγιεινή του σκύλου του;
Πιάστε οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα κι αρχίστε το βούρτσισμα! Προτιμήστε μία σχετικά μαλακή οδοντόβουρτσα και μια ειδική οδοντόκρεμα και βουρτσίστε τα δόντια του μικρού σας φίλου τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Κανείς δεν λέει ότι θα είναι εύκολο, αλλά με λίγη υπομονή θα εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας σχετικά γρήγορα. Με το βούρτσισμα θα απομακρύνεται την μικροβιακή πλάκα από τα δόντια του. Εάν, όμως, το αμελήσετε και σχηματιστεί οδοντική πέτρα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα την αφαιρέσει με ειδικό μηχάνημα! Επίσης, έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν ειδικά κατασκευασμένες ξηρές τροφές και διάφορα κεράσματα που χάρη στη σύνθεση τους συμβάλλουν στην μείωση του σχηματισμού της πλάκας.
Συνοψίζοντας:
Τα δόντια του σκύλου μου κινδυνεύουν από σχηματισμό οδοντικής πλάκας, η οποία στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε οδοντική πέτρα, ουλίτιδα, περιοδοντική νόσο και τελικά πτώση των δοντιών.
Να βουρτσίζω τα δόντια του σκύλου μου 2-3 φορές την εβδομάδα.
Να ελέγχω τακτικά το στόμα του σκύλου μου και να επισκέπτομαι τον κτηνίατρο για ετήσιο τουλάχιστον στοματικό έλεγχο.
Για να μην σας κάνουν πια “πλάκα”, φροντίστε καθημερινά για τη στοματική υγιεινή του τετράποδου φίλου σας!
ΠΑΖΑΡΑΚΙΩΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ,
φοιτήτρια Κτηνιατρικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου