Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ήδη ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων και εμπορικές επιχειρήσεις έχουν αποστείλει στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ νέους τιμοκαταλόγους, που περιλαμβάνουν ανατιμήσεις που φθάνουν ακόμη και το 20%.
Ειδικότερα, η λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει ανατιμήσεις στον καφέ από 3% έως 20%, στο πυρηνέλαιο κατά 17%, στο ελαιόλαδο κατά 12%, στα παιδικά γάλατα και στις βρεφικές πάνες έως 5% και στα πατατάκια στο 3%.

Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις ανατιμήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, καθώς οι περισσότερες εταιρείες δεν μπορούν να απορροφήσουν για άλλη μια φορά το αυξημένο κόστος που προκύπτει από την άνοδο των έμμεσων φόρων σε μια σειρά από προϊόντα και κυρίως στα καύσιμα. Και αυτό γιατί ένα από τα βασικά κόστη μιας βιομηχανίας είναι το πετρέλαιο, τόσο για την παραγωγή όσο και για τη διακίνηση των προϊόντων της.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στην «R» εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων και των μεταφορικών εταιρειών, πλέον αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξηση κόστους που προέρχεται από τη φορολογική πολιτική του κράτους, η οποία αλλάζει πολλές φορές μέσα στον χρόνο.
Όπως λένε, δεν υπάρχουν περιθώρια μετά τις αλλεπάλληλες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών.