ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

ΤΕΤΡΑ…Πληξία στην ΕΛ.ΑΣ.


ΤΕΤΡΑ…Πληξία στην  ΕΛ.ΑΣ.
Βασίλης Γκόλτσιος.Σύμβουλος  Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων.
    Στην ληστεία της Εταιρείας Υφαντής ενεπλάκη  ομάδα αστυνομικών .Πάνω που τους είχαν εγκλωβίσει και με σημαντικό κίνδυνο της ζωής τους, αφού επρόκειτο για αδίστακτους ληστές οπλισμένους με Καλάζνικοφ,  μέσω των ασυρμάτων τους ζήτησαν ενίσχυση.
    Ζήτησαν βοήθεια.

    Το μήνυμα όμως δεν έφθασε στον προορισμό του ποτέ και οι ληστές εξαφανίσθηκαν.
    Η απορία του καθενός μας είναι γιατί το μήνυμα δεν έφθασε στον προορισμό του.
 Και η απάντηση :
    Γιατί οι αστυνομικοί μας εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακόμη, η για να ακριβολογούμε, να επανέλθουν στο παλαιό αναλογικό και ξεπερασμένο σύστημα επικοινωνίας αφού το νέο πολυδιαφημισμένο σύγχρονο σύστημα επικοινωνίας το επονομαζόμενο  ΤΕΤΡΑ είναι εδώ και μερικά χρόνια εκτός λειτουργίας.
    Το θέμα μας έχει απασχολήσει και άλλες φορές αλλά φαίνεται ότι η επίλυση του προβλήματος καρκινοβατεί και κάπου σκοντάφτει.
Τι όμως είναι το σύστημα TETRA ;
    Είναι  ένα προηγμένο ψηφιακό σύστημα ραδιοεπικοινωνιών, βασισμένο στην πρωτοποριακή τεχνολογία Tetra, που τυποποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Προτύπων Τηλεπικοινωνιών (ETSI) και αποτελεί το κυρίαρχο πρότυπο κρίσιμης ομαδικής επικοινωνίας παγκοσμίως.
    Κύρια πλεονεκτήματά του είναι η άμεση πραγματοποίηση ομαδικών κλήσεων και η δυνατότητα υψηλής κρυπτογράφησης της μεταδιδόμενης πληροφορίας. Ανταποκρίνεται απόλυτα στίς ανάγκες για ασφαλή επαγγελματική ασύρματη επικοινωνίας φωνής και δεδομένων.
    Το δε νέο σύστημα Tetraμπορεί να μεταφέρει, εκτός από ήχο, και εικόνα, ενώ παρέχει δυνατότητα και αυτόματου εντοπισμού της θέσης.
    Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε χρήστης και για την περίπτωση της ΕΛ.ΑΣ κάθε Αστυνομικός  που  κρατάει στο χέρι του έναν ασύρματο Tetra δηλ. ένα τερματικό , μπορεί όχι μόνο να συνομιλεί με το κέντρο επιχειρήσεων ή συναδέλφους του, αλλά και να στέλνει π.χ. τη φωτογραφία ενός υπόπτου.
    Επιπλέον, οι αξιωματικοί στα κέντρα επιχειρήσεων  μπορούν να γνωρίζουν και να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την ακριβή θέση των αστυνομικών που  είναι εφοδιασμένοι με τερματικά - ασυρμάτους.
    Αποτελεί την πιο σύγχρονη λύση στα επίγεια συνκαναλικά ραδιοσυστήματα για χρήση  ως κινητό Ραδιοσύστημα για Δημόσια η Ιδιωτική πρόσβαση και προσφέρει πολλά χαρακτηριστικά και δυνατότητες που δεν μπορούν να υποστηριχθούν από άλλα κυψελωτά δίκτυα.
    Απευθύνεται σε Δημόσιες Υπηρεσίες και ΟργανισμούςΑστυνομία ,Πυροσβεστική Υπηρεσία ,Νοσοκομεία ,Αεροδρόμια ,Μεταφορικές ΕταιρείεςΣιδηροδρομικές ΕταιρείεςΤαξίΔήμους κλπ.
    Ο σκοπός του άρθρου δεν είναι να παρουσιάσει το σύστημα ΤΕΤΡΑ.
    Η φτωχή και υπερχρεωμένη  Ελλάδα υποχρεώθηκε να προμηθευθεί  το σύστημα ΤΕΤRΑ κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων καταβάλλοντας  υψηλότατο τίμημα από το υστέρημα των πολιτών προκειμένου να έχει στην διάθεση των δημοσίων Οργανισμών για την εξυπηρέτηση των πολιτών  αλλά και των Υπηρεσιών ασφαλείας δηλ. της Αστυνομίας  της Πυροσβεστικής κλπ.
    Ήταν ενταγμένο στο Ενιαίο Ολοκληρωμένο  και Διαλειτουργικό Σύστημα Διοίκησης ,Ελέγχου ,Επικοινωνίας, Συντονισμού και Εναρμόνισης της Ολυμπιακής Ασφάλειας το οποίο θα κάλυπτε, σύμφωνα με τον σχεδιασμό ,όλες τις πόλεις όπου διεξάγονταν αγώνες, με κεντρική εποπτεία.
    Το όλο σύστημα που στοίχισε στην καταχρεωμένη μας χώρα 260 εκατομμύρια ευρώ δεν λειτούργησε ποτέ ολοκληρωμένο.
    Τα μόνα υποσυστήματα που λειτούργησαν, από τα περίπου 30 που προβλέπονταν στην σχετική σύμβαση, ήταν το πανάκριβο ΤΕΤRΑ για τις ενδοεπικοινωνίες της ΕΛ.ΑΣ. και ένα πανάκριβο σύστημα παρακολούθησης με περισσότερες από 1.200 εξελιγμένες κάμερες CCTV εναντίον του εγκλήματος και της τρομοκρατίας .
    Οι κάμερες, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο της κυκλοφορίας αλλά και για λόγους ασφάλειας.
     Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του κόστους και της σπατάλης αναφέρουμε ότι, με το σύστημα αγοράσθηκαν 21.000 πομποδέκτες  εκ των οποίων η ΕΛ.ΑΣ χρησιμοποίησε μόνο 7.000.
    Προφανώς η προμήθεια των υπολοίπων έγινε προκειμένου να χρησιμοποιηθούν  και στις άλλες πόλεις που όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. 
     Η σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την εταιρεία SAIC υπεγράφη στις 19 Μαΐου 2003. «Το τίμημα για την παροχή υπηρεσιών χρήσης του δικτύου TETRA για 10 χρόνια με έναρξη την 1η Αυγούστου 2004 ήταν 82,1 εκατ. ευρώ».
    Με την λήξη της σύμβασης το καλοκαίρι του  2014 για την επέκταση της από την 1η Αυγούστου του 2014  ως  την 31η  Ιουλίου του 2019  δηλ. για 5 χρόνια ,με αναβάθμιση του λογισμικού και  την ανανέωση κάποιου εξοπλισμού  που ήταν απαραίτητο για την διασφάλιση της καλής λειτουργίας, η SAIC  ζήτησε το ποσό των 58,8 εκατομμυρίων ευρώ που με κάποιες άλλες προσθαφαιρέσεις θα έφθανε τα 72 και πλέον εκατ. ευρώ.
    Η  προσφορά κρίθηκε ασύμφορη και η Αστυνομία στράφηκε σε άλλη κατεύθυνση προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα της επικοινωνίας. Μέχρι τότε επιστράτευσε τα παλαιά αναλογικά συστήματα που χρησιμοποιούσε πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνεςκαθώς και… τα προσωπικά κινητά τηλέφωνα .
    Το 2014 η εταιρεία Lamas pinto consultans corporation παρέδωσε, υπο μορφή δωρεάς προς το Ελληνικό Δημόσιο για την περιοχή της Αττικής, ένα σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό σύστημα  tetra sepura κατασκευής της Αγγλικής εταιρείας sepura plc αξίας 25 εκατ. ευρώ.
    Η δωρεά έγινε αποδεκτή από το Ελληνικό Δημόσιο και δημοσιέφθηκε στο ΦΕΚ 3379/14
     Επίσης η κατασκευάστρια εταιρεία (Sepura plc)  δήλωσε ότι αναλαμβάνει και τη δωρεάν συντήρηση του συστήματος για ένα χρόνο.
    Έγινε και η σχετική δοκιμή την 1η Ιουλίου του 2015  στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής «το νέο σύστημα κάνει παπάδες».
    Στην σχετική συνέντευξη του Υπουργού ανακοινώθηκε ότι:
      Μέχρι τέλους του χρόνου δηλ. του 2015 το σύστημα  θα λειτουργούσε στην περιοχή Αττικής και σταδιακά και σε άλλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη κλπ.
    Σήμερα Ιανουάριος του 2017το σύστημα εξακολουθεί να μη έχει τεθεί στην διάθεση της ΕΛ.ΑΣ.
    Σήμερα εν έτι  2017 η τύχη του συστήματος αγνοείται.
    Η ΕΛ.ΑΣ χρησιμοποιεί ακόμη τα πεπαλαιωμένα αναλογικά συστήματα ,τα προ των Ολυμπιακών Αγώνων, και οι… καλοπληρωμένοι μας Αστυνομικοί, καλούνται να αντιμετωπίσουν με αυτά αλλά και με τα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα το οργανωμένο έγκλημα.
   Το έγκλημα που χρησιμοποιεί πλέον προχωρημένα συστήματα επικοινωνίας ,διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό που δεν διστάζει να τον χρησιμοποιήσει, όπως έκανε στην πρόσφατη ληστεία όπου κελάϊδισαν τα καλάζνικοφ.
    Όταν οι Αστυνομικοί τους εγκλώβισαν και ζήτησαν ενίσχυση, το σήμα τους δεν έφθασε ποτέ στον προορισμό του.
    Από την όλη αυτή ιστορία προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα που δεν είναι άσχετα με το σημερινό κατάντημα της χώρας μας.
Το πρώτο:
    Η χρονοβόρος διαδικασία λήψης σημαντικών αποφάσεων από τους κατ’  ευφημισμό …αρμόδιους, όπως η περίπτωση του συστήματος TETRA που καρκινοβατεί εδώ και δύο περίπου χρόνια.
 Το δεύτερο:
    Το πολιτικό μας σύστημα έχει εξασφαλίσει τέτοια ασυλία για τα μέλη του ώστε, από θέση ευθύνης να μπορεί κάποιος να σπαταλά το δημόσιο χρήμα, χωρίς ποτέ να αισθανθεί ότι έχει χρέος να αποδίδει και τον  λογαριασμό.
    Χαρακτηριστική περίπτωση το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.
    Η σχετική προμήθεια αποδείχθηκε άσκοπη στην πράξη, αφού οι αγώνες έγιναν με την λειτουργία ενός μικρού μέρους του συστήματος ασφαλείας.
    Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς χάρις στο φιλότιμο και την αυτοθυσία  των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας και η χώρα μας βγήκε ασπροπρόσωπη.
    Πληρώθηκε αδρά από τον Έλληνα  φορολογούμενο , σήμερα βρίσκεται στα αζήτητα  και δεν ευθύνεται κανένας.
    Κατά τα άλλα η ΕΛ.ΑΣ, εν μέσω tetra… πληξίας, σε μία ταραχώδη περίοδο για την χώρα μας προσπαθεί να εξασφαλίσει την Δημόσια Ασφάλεια για τους πολίτες της.
    Ας ελπίσουμε ότι με τον καινούργιο χρόνο θα γυρίσει και η σελίδα για την χώρα μας.
Αναρτήθηκε από Ανδρεας στις 3:00 π.μ. 
Αντιδράσεις: 

ΠΗΓΗ : "http://roykoymoykoy.blogspot.gr " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου