ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ QE

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

18/05/2017
Η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ακόμη και εντός του καλοκαιριού εκτιμούν εγχώριες τραπεζικές πηγές και διεθνείς οικονομικοί αναλυτές.

Όπως αναφέρουν, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η χώρα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις και πλέον είναι πολύ πιθανό η χώρα να ενταχθεί στο QE.
Με την ένταξη της Ελλάδας στην πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα αξίας 3 δισ. ευρώ περίπου, ενισχύοντας τη ρευστότητα των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Το σημαντικότερο όμως είναι πως θα καταστήσει εφικτή την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές, για πρώτη φορά μετά το 2014, χάρη στην επικείμενη μείωση των επιτοκίων και των spreads.
Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη στο Ρolitico, ανέφερε ότι η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE θα βοηθήσει την επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2018, δεν αποτελεί όμως πανάκεια.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί τη χώρα στη φάση αυτή συνδέεται με το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤαπό το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η συμμετοχή του  Ταμείου  προβλέπεται στην αρχική συμφωνία. Κατά συνέπεια η αποχώρηση του θα δημιουργούσε πρόβλημα σε συγκεκριμένες χώρες, κυρίως στη Γερμανία, οι οποίες έχουν δεσμευτεί στα κοινοβούλια τους για τη συμμετοχή του Ταμείου. Ωστόσο επισημαίνει ότι ακόμη και σε αυτή την «μάλλον απίθανη περίπτωση» θα βρεθεί κάποια λύση, η οποία όμως θα προκαλέσει καθυστερήσεις.

ΠΗΓΗ : "    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου