ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

«Δεν μαθαίνουν και δεν ξέρουν να σκέφτονται»

Δημοσιογράφος ετών 98 προειδοποιεί





Δημοσιογράφος βγαίνει στη σύνταξη στα 98 και προειδοποιεί για την έλλειψη κριτικής σκέψης της νέας γενιάς
Ο Ντέιβιντ Πέρλμαν, Αμερικανός δημοσιογράφος με ειδίκευση στα επιστημονικά θέματα, αποφάσισε στα 98 να βγει στη σύνταξη, λίγο προτού συμπληρώσει 70 χρόνια εργασίας στην εφημερίδα Chronicle του Σαν Φρανσίσκο. Μιλώντας στο ινστιτούτο κατάρτισης δημοσιογράφων Poynter Institute, υποστήριξε ότι μια ολόκληρη γενιά Αμερικανών αδυνατούν να σκεφτούν και να κατανοήσουν σωστά ένα επιστημονικό ζήτημα.

Για το πρόβλημα αυτό, κατηγορεί την απουσία αποτελεσματικής κάλυψης της εν λόγω θεματολογίας από τα μέσα ενημέρωσης. «Οι εφημερίδες, είτε ηλεκτρονικές είτε έντυπες, παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού, και κυρίως της νεότερης γενιάς. Η αποτυχία κάλυψης των επιστημονικών εξελίξεων δημιουργεί μια γενιά με μεγάλη αναπηρία ως προς τα θέματα που μπορεί να σκεφτεί και να κατανοήσει,» υποστηρίζει.
Η έλλειψη κριτικής σκέψης φάνηκε ξεκάθαρα στη δημόσια αντίδραση των Αμερικανών στις επιστημονικές αποδείξεις που συσχετίζουν την υπερθέρμανση του πλανήτη με τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου. «Δεν κατάλαβαν ότι πρόκειται για πραγματική επιστήμη, κι ότι είναι όσο επιστημονικά έγκυρο είναι και το γεγονός ότι στις 21 Αυγούστου θα έχουμε έκλειψη ηλίου. Δεν αποτελεί απλώς μια θεωρία – θα συμβεί,»εξηγεί ο Πέρλμαν.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας έρευνας αγοράς YouGov έδειξε ότι το 57% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο συνδυασμός ανθρώπινης δραστηριότητας και φυσικών αιτιών προκαλούν την παγκόσμια υπερθέρμανση.
Σύμφωνα με τον 98χρονο δημοσιογράφο, κάποτε στις εφημερίδες των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρχαν μεταξύ 50 και 75 σελίδων αφιερωμένων στην επιστήμη, ενώ τώρα «υπάρχουν μόνο οι New York Times της Τρίτης» και λίγες ακόμη που ακολουθούν αυτό το παράδειγμα. «Νομίζω ότι οι εφημερίδες έχουν παραιτηθεί του χρέους τους μειώνοντας το εύρος της κάλυψης επιστημονικών θεμάτων,» πρόσθεσε ο Πέρλμαν.
Ο Ντέιβιντ Πέρλμαν, ο οποίος τον Αύγουστο που θα φύγει οριστικά από την εφημερίδα Chronicle του Σαν Φρανσίσκο θα κλείσει τα 99, σκέφτηκε για πρώτη φορά να βγει στη σύνταξη πέρσι αλλά μετά σκέφτηκε: «Άι στο καλό – αφού είναι ωραίο να δουλεύω και μπορώ ακόμη και γράφω καλές ιστορίες.»
Πριν δυο μήνες ωστόσο, συνειδητοποίησε ότι «είχε έρθει πια η ώρα να σταματήσω στ’ αλήθεια.»
ΠΗΓΗ : 
Documento

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου