ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Τι μπορεί να κατάσχει η εφορίαΤι μπορεί να κατάσχει η εφορία

    Σε «βουνό» έχουν μετατραπεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι οφειλές έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση, την ώρα που ο εισπρακτικός μηχανισμός συνέχιζε να πατάει γκάζι στις κατασχέσεις.

    Τα κατασχετήρια που φεύγουν καθημερινά από τις τράπεζες είναι περισσότερα από 
5.000 και ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων(ΑΑΔΕ) έχει ζητήσει την αύξηση των κατασχετηρίων σε τουλάχιστον 1.600 την ημέρα ανά τράπεζα.
    Οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ στο πέρασμά τους «σαρώνουν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους που έχει ο φορολογούμενος και βάζουν στο χέρι τα ποσά των καταθέσεων. Προσοχή! Από την κατάσχεση γλιτώνουν μισθοί, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα καταβαλλόμενα τακτικά από ασφαλιστικά ταμεία εφόσον έχουν κατατεθεί σε έναν συγκεκριμένο λογαριασμό μισθοδοσίας που έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ.
    Την ίδια στιγμή, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην ΑΑΔΕ να κατάσχει ακίνητο ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία του οφειλέτη για ληξιπρόθεσμο χρέος 
άνω των 500 ευρώ. Ωστόσο το μέτρο επιβάλλεται για μεγάλες οφειλές. Έτσι ο εισπρακτικός μηχανισμός μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου για οφειλές άνω των 500 ευρώ.
    Επίσης, κατασχέσεις σε μισθούς, συντάξεις και ενοίκια γίνονται:
      α) Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
      β) Το 1/2 οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
      γ) Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
      δ) Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
      ε) Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
      στ) Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (
π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.).
      ζ) Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (
π.χ. ακινήτων, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
Αντιδράσεις: 

ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου