ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Οι πιο όμορφες χειμωνιάτικες βόλτες στην Θεσσαλονίκη


Οι πιο όμορφες χειμωνιάτικες βόλτες στην Θεσσαλονίκη


    Οι καλύτερες ιδέες για σούπερ βόλτες και διαδρομές στις ομορφότερες γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Στην Άνω Πόλη και τα Κάστρα
    Η πιο όμορφη γειτονιά της πόλης είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό μια ανάσα από το κέντρο. Τα σπιτάκια λαϊκής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής διατηρούν ζωντανή την εικόνα της παλιάς Θεσσαλονίκης, με τα όμορφα μπαλκόνια τους, τις αυλές και τα πλακόστρωτα στενά που αποκαλύπτουν, όσο ανηφορίζεις, άλλη μία θέση για υπέροχη θέα προς την πόλη. Φυσικά, την καλύτερη θέα την απολαμβάνουμε όταν φτάσουμε ψηλά, ως το Επταπύργιο ή τη Μονή Βλατάδων στην «Ακρόπολη» της Θεσσαλονίκης, από όπου ατενίζουμε ανενόχλητα τον Θερμαϊκό. Για καφέ, σταματάμε στο φιλόξενο ισόγειο του Little Big House, για ουζομεζέδες στο Τσινάρι και για καλό φαγητό στο Ίγγλις, όλα τους κρυμμένα στα πιο όμορφα σοκάκια της Άνω Πόλης.



Στις παλιές αγορές του κέντρου

    Γύρω από την πλατεία Αριστοτέλους, απλώνεται ένα δίκτυο παλιών παραδοσιακών αγορών, χάρμα οφθαλμών – αλλά και άλλων αισθητήριων οργάνων. Στις στοές της αγοράς Μοδιάνο και στο Καπάνι, μέσα στη βουή της οδού Ερμού, βρίσκουμε από μανάβικα και ψαράδικα μέχρι μαγαζάκια με μυρωδικά, αρωματοπωλεία και καταστήματα με πολύχρωμα τοπικά προϊόντα. Πιο βόρεια, κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά, τα παλαιοπωλεία «ξεδιπλώνουν» την πραμάτεια τους, ένα γοητευτικό χάος Ιστορίας με τη μορφή αντίκας και σπάνιων αντικειμένων, που μας οδηγούν στο Μπιτ Παζάρ, με τα ωραία ουζερί και τα καφενεδάκια. Κι αν πεινάμε περισσότερο, μπορούμε να κατηφορίσουμε πίσω στην Αριστοτέλους και να χαθούμε στα σοκάκια της πλατείας Άθωνος, με την φοιτητική ατμόσφαιρα και τις συχνά-πυκνά ζωντανές μουσικές στις ζεστές τους σάλες.




Στα Λαδάδικα και το λιμάνι

    Τα ξαναγεννημένα τα τελευταία χρόνια Λαδάδικα μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις στα πλακόστρωτα σοκάκια και τις πλατείες τους. Από ιρλανδικές μπυραρίες όπως η Dubliner και στιλάτους πολυχώρους όπως το Paratyμέχρι παραδοσιακά μεζεδοπωλεία όπως το Νεγρεπόντε και μπιστρό όπως αυτό της Λένας, η γειτονιά είναι γεμάτη γωνιές για να ζεσταθούμε μετά από τις βόλτες μας, οι οποίες μπορούν να φτάσουν ως το λιμάνι, για θέα προς τον Λευκό Πύργο κι ύστερα ζεστή σοκολάτα στον πάνω όροφο του Kitchen Bar με το αναμμένο τζάκι, για να αισθανθούμε ότι είμαστε σε κάποιο σαλέ χιονοδρομικού κέντρου.



Η βόλτα των Μουσείων

    Συνδυάζουμε βόλτες στην παραλία με ζεστά καφέ αλλά και Τέχνη και Ιστορία, περπατώντας από το λιμάνι ως τον Λευκό Πύργο και από εκεί προς την Εγνατία. Ξεκινάμε από την προβλήτα του λιμανιού όπου στεγάζονται το Μουσείο Φωτογραφίας και το Μουσείο Κινηματογράφου της πόλης, καθώς και ένα παράρτημα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Αφού απολαύσουμε τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις τους και μάθουμε για την ιστορία του κινηματογράφου, περπατάμε την λεωφόρο Νίκης ως τον Λευκό Πύργο, το μνημείο-σύμβολο της πόλης που λειτουργεί ως διαδραστικό μουσείο. Σχεδόν απέναντι, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, δύο χώροι-ταξίδια στην Ιστορία της πόλης και της Ελλάδας από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια. Περισσότερες ιδέες για sightseeing στην πόλη θα βρείτε στο σχετικό αφιέρωμα του In2life στα κορυφαία αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Σημειώστε ότι το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείοδιαθέτουν όμορφα, στιλάτα και ζεστά café και εστιατόρια για να… χουχουλιάσετε μετά την περιήγησή σας.

Αναρτήθηκε από Ανδρεας στις 7:57 π.μ. 
Αντιδράσεις: 

ΠΗΓΗ : "   http://roykoymoykoy.blogspot.gr  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου