ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Αναδρομικά: Έτσι θα κλειδώσουν οι τελικές αποφάσειςΑναδρομικά: Έτσι θα κλειδώσουν οι τελικές αποφάσεις
    Δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και η κυβέρνηση περιμένουν την ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας, τα οποία έχουν καταργηθεί από το 2013

    Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει πιλότο που θα κρίνει την αναδρομική επιστροφή των δώρων σε εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
    Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου και είναι πολύ πιθανόν να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο παροχών και υποσχέσεων από όλα τα κόμματα. Τα αναδρομικά αποτελούν μια «δημοσιονομική βόμβα», καθώς το κόστος τους υπερβαίνει ακόμα και τα 
15 δισ. ευρώ, το οποίο είναι αδύνατο να σηκώσει ο κρατικός προϋπολογισμός.
    Οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και οι συνταξιούχοι, ελπίζουν ότι με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας θα έρθει η οριστική και αμετάκλητη δικαίωσή τους σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιστροφής των καταργημένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας και για τον λόγο αυτόν τρέχουν να καταθέσουν αγωγές.
    Στόχος τους είναι να κατοχυρωθούν απέναντι σε απόφαση του ΣτΕ που θα αποκλείει από τα αναδρομικά όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές.
    Να σημειωθεί πως όσοι άσκησαν αγωγή μέχρι το τέλος του 
2018 μπορούν να διεκδικήσουν 3.000 ευρώ από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για τα έτη 20162017 και 2018. Τα αναδρομικά εφόσον επιστραφούν αφορούν τα κομμένα δώρα που δίνονταν έως το 2012Δηλαδή 1.000 ευρώ για κάθε έτος (500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ δώρο Πάσχα και 250 ευρώ επίδομα αδείας). Με αγωγή που ασκείται εντός του 2019 μπορούν να διεκδικηθούν δώρα και επιδόματα αδείας για τα έτη 2017 και 2018, για τα οποία το δημοσιονομικό κόστος δεν υπερβαίνει τα 1,2 δισ. ευρώ.
    Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας που θα κρίνει την τύχη του 13ου και του 14ου μισθού θα αποτελέσει οδηγό και για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Το πλήρες ποσό των 
800 ευρώ (400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 200 ευρώ δώρο Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείαςδικαιούνται οι συνταξιούχοι Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ άνω των 60 ετών και με συνολικές μηνιαίες αποδοχές έως 2.430 ευρώ. Συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών ή και με συνολικό εισόδημα από συντάξεις πάνω από 2.500 ευρώ δεν δικαιούνται καθόλου δώρα, καθώς τα είχαν χάσει εξ ολοκλήρου από το 2010.
    Τέλος, με βάση την απόφαση του ΣτΕ (
Ιούνιος του 2015) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις, οι συνταξιούχοι που ελάμβαναν το 2012 μεικτές μηνιαίες αποδοχές από κύρια και επικουρική σύνταξη καθώς και μερίσματα έως 1.000 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν τα ψαλιδισμένα δώρα και τις περικοπές στην επικουρική σύνταξη.
Αναρτήθηκε από Ανδρεας στις 3:00 π.μ. 
Αντιδράσεις: 

ΠΗΓΗ : "   http://roykoymoykoy.blogspot.com  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου