ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Α Ν Α Δ Ρ Ο Μ Ι Κ Α 2018 κ.λ.π. ΘΕΜΑΤΑ


Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας ασχολήθηκε με το  παρακάτω θέμα και  παρακολουθεί όλα τα θέματα που ανακύπτουν.


Ήδη έστειλε σε έντυπη μορφή αιτήσεις των μελών του κατόπιν σχετικής οδηγίας της Πανελλήνιας          Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας              ( Π.Ο.Α.Σ.Α. ) για τα μειωμένα ή μηδενικά ποσά των αναδρομικών και για την έκδοση συνταξιοδοτικής πράξης επανυπολογισμού Σύνταξης.  




2019-03-18


Αποκλειστικό: Αυτή είναι η αίτηση για αναδρομικά και στις νέες συντάξεις


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ / https://www.eleftherostypos.gr
Η αίτηση δεν υποβάλλεται ηλεκτρονικά παρά μόνον σε έντυπη μορφή. Για τη διευκόλυνσή τους, ο «Ε.Τ.» της Κυριακής δίνει το υπόδειγμα της αίτησης με προσυμπληρωμένο το κείμενο για αναδρομικά από την προσωπική διαφορά.
Αναδρομικά από την προσωπική διαφορά που προβλέπεται για τις νέες συντάξεις που εκδόθηκαν στο διάστημα από 13/5/2016 ως και 31/12/2018 δικαιούνται πάνω από 150.000 νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν μέσα στο διάστημα αυτό και πήραν είτε μικρότερη προσωπική διαφορά από αυτή που θα έπρεπε να τους καταβληθεί είτε και καθόλου.
Η διεκδίκηση των επιπλέον ποσών από την προσωπική διαφορά γίνεται με την υποβολή αίτησης στον ΕΦΚΑ στην οποία θα γνωστοποιούν ότι ο υπολογισμός της προσωπικής διαφοράς είναι λανθασμένος διότι χρησιμοποιήθηκε ως σύγκριση η παλιά σύνταξη που θα είχαν προ του νόμου Κατρούγκαλου με τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές ενώ θα έπρεπε η σύγκριση να γίνει χωρίς να υπολογιστούν στην παλιά σύνταξη οι μειώσεις αυτές γιατί κρίθηκαν παράνομες από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η αίτηση την οποία παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, δεν υποβάλλεται ηλεκτρονικά παρά μόνον σε έντυπη μορφή και οι συνταξιούχοι μπορούν να την αναζητήσουν στα γραφεία του ΕΦΚΑ όπου και θα την υποβάλουν. Για τη διευκόλυνσή τους, ο «Ε.Τ.» της Κυριακής δίνει το υπόδειγμα της αίτησης με προσυμπληρωμένο το κείμενο για αναδρομικά από την προσωπική διαφορά.
Τα ποσά που έχασαν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, με το να συμπεριληφθούν και οι παράνομες μειώσεις στην παλιά σύνταξη για να βγει η προσωπική διαφορά στη νέα σύνταξη, φτάνουν για τους περισσότερους στα 80 με 120 ευρώ τον μήνα.
Οι απώλειες αυτές, αθροιζόμενες από την ημερομηνία έναρξης πληρωμής της σύνταξης, δηλαδή από τον Μάιο 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου ως και σήμερα, φτάνουν να είναι ως και 4.000 ευρώ και διεκδικούνται ως αναδρομικά ποσά προσωπικής διαφοράς.
Τα μεγαλύτερα ποσά αναδρομικών δικαιούνται όσοι βγήκαν από Μάιο μέχρι Δεκέμβριο του 2016, καθώς έχασαν ένα 50% από το ποσό της προσωπικής διαφοράς που θα έπρεπε να τους καταβληθεί. Οσοι αποχώρησαν το 2017 και μέχρι το τέλος του 2018 έχασαν το 33% και 25% αντίστοιχα της διαφοράς.
Αν με τις αιτήσεις δεν πετύχουν εκ νέου υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς ή δεν τους απαντήσουν, όπως έχουν υποχρέωση, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, το πολύ εντός 60 ημερών, τότε ο δρόμος για να πάρουν πίσω τα χρήματα που δικαιούνται είναι με αγωγές.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε από τον Ιούνιο του 2015 ότι οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που επιβάλλονταν στις παλιές συντάξεις είναι αντισυνταγματικές και ως εκ τούτου παρανόμως συνέχισαν να τις παρακρατούν τα ταμεία. Αυτός είναι και ο λόγος που οι παλαιοί -προ νόμου Κατρούγκαλου- συνταξιούχοι ζητούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά. Τα δικαστήρια ήδη τους δικαιώνουν με αναδρομικά ως και 3,5 ετών.
Για τους νέους συνταξιούχους που βγήκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, τα ταμεία χρησιμοποίησαν τις παλιές συντάξεις για να τους δώσουν την προσωπική διαφορά, όπως προβλέπει ο ν. 4387/2016, συνυπολογίζοντας και τις παράνομες μειώσεις, με αποτέλεσμα σε άλλους να βγαίνει μικρότερη διαφορά και σε άλλους να μην προκύπτει προσωπική διαφορά.

Στον πίνακα-ντοκουμέντο που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής περιλαμβάνονται ορισμένες από τις εκδοθείσες νέες αποφάσεις συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016 ανά ταμείο και ημερομηνία και φαίνονται οι προσωπικές διαφορές που καταβάλλονται και υπολογίστηκαν επί παλιών συντάξεων με τις παράνομες μειώσεις και οι προσωπικές διαφορές που θα έπρεπε να παίρνουν οι νέοι συνταξιούχοι χωρίς να συνυπολογιστούν οι παράνομες μειώσεις στις παλιές συντάξεις!
Τα αναδρομικά που προκύπτουν από τις κουτσουρεμένες ή και μηδενικές προσωπικές διαφορές για τις αποφάσεις που δημοσιεύουμε, φτάνουν στα 2.032 ευρώ μέχρι τώρα, αλλά κάθε μήνα το ποσό αυξάνεται.
Το λάθος στον υπολογισμό των προσωπικών διαφορών εντοπίζουν και οι εργατολόγοι, τονίζοντας ότι η διατήρηση των μνημονιακών περικοπών που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές επηρεάζει και αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου και μέχρι 31-12-2018, αφού περιορίζει την προσωπική διαφορά και στην ουσία στερούνται βελτίωση της σύνταξης.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

• Στα κενά σημεία, οι συνταξιούχοι θα αναγράψουν την ημερομηνία αποχώρησής τους και το ποσό σύνταξης που παίρνουν χωρίς την προσωπική διαφορά.
• Αίτηση μπορούν να υποβάλουν όσοι θα έπαιρναν με το παλιό καθεστώς πάνω από 1.050 ευρώ μικτή σύνταξη γιατί πάνω από το ποσό αυτό υπάρχουν οι παράνομες μειώσεις.
Παρακαλώ όπως υπολογιστεί εκ νέου το ποσό της προσωπικής διαφοράς στη σύνταξή μου που εκδόθηκε στις ………… με διατάξεις του ν. 4387/2016, χωρίς να συνυπολογιστούν στη σύνταξη προ του ν. 4387/2016, οι μειώσεις του ν. 4051/2012 και του ν. 4093/2012, διότι αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις αποφάσεις 2287-2290/2015 του ΣτΕ. Η σύνταξη που λαμβάνω χωρίς την προσωπική διαφορά είναι ………….. ευρώ και σε περίπτωση που προκύψει προσωπική διαφορά βάσει του ν. 4387/2016, ή προσδιοριστεί προσωπική διαφορά μεγαλύτερη από την καταβαλλόμενη, αυτή να μου επιστραφεί αναδρομικά από την ημερομηνία συνταξιοδότησής μου και εφεξής.
Πώς βγαίνουν οι προσωπικές διαφορές
Στον νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) προβλέφθηκε ρήτρα προστασίας για τις μειώσεις που έχουν όσοι έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης από 13/5/2016 ως και 31/12/2018.
Η ρήτρα αυτή λέει ότι αν η μείωση σε σύγκριση με τη σύνταξη που θα έπαιρναν προ νόμου Κατρούγκαλου είναι άνω του 20%, τότε τους επιστρέφεται ένα μέρος της απώλειας που είναι το 1/2 της μείωσης με αποχώρηση ως το τέλος του 2016, το 1/3 με αποχώρηση το 2017 και το ¼ της μείωσης με αποχώρηση το 2018.
Για να βγει η διαφορά αυτή μεταξύ παλιάς και νέας σύνταξης, ο ΕΦΚΑ υπολόγισε τη σύνταξη που θα είχαν οι συνταξιούχοι πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και τη συνέκρινε με τη σύνταξη που τους «δίνει» ο νόμος Κατρούγκαλου. Στην παλιά σύνταξη όμως θα έπρεπε να μην υπολογιστούν οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 γιατί κρίθηκαν παράνομες από το ΣτΕ. Πράγμα που δεν έγινε, με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ παλιάς και νέας σύνταξης να είναι μικρότερη του 20% (επειδή οι παλιές συντάξεις κατέβηκαν πιο κάτω με τις παράνομες μειώσεις) και έτσι να μην ενεργοποιείται η ρήτρα προστασίας για την καταβολή προσωπικής διαφοράς!
Σε άλλες δε περιπτώσεις, όπου παρά το τρικ με τις παράνομες μειώσεις, προέκυψε προσωπική διαφορά, το ποσό που καταβλήθηκε είναι μικρότερο από αυτό που θα έπρεπε να πάρουν οι συνταξιούχοι χωρίς τον συνυπολογισμό των παράνομων μειώσεων στην παλιά σύνταξη. Στην ουσία, οι περισσότεροι πήραν, για παράδειγμα, προσωπική διαφορά 110 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να πάρουν 220 ή 150 ευρώ!
Παραδείγματα με πραγματικές αποφάσεις
1. Συνταξιούχος ΙΚΑ αποχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2017 με σύνταξη 1.154 ευρώ πριν από τον φόρο. Για να βρει αν έχει ή όχι προσωπική διαφορά, ο ΕΦΚΑ υπολόγισε τι σύνταξη θα έπαιρνε προ νόμου Κατρούγκαλου, η οποία θα ήταν 1.339 ευρώ πριν από τον φόρο. Στα 1.339 ευρώ, όμως, συμπεριέλαβαν και τις παράνομες μειώσεις, ενώ χωρίς αυτές η παλιά σύνταξη βγαίνει στα 1.493 ευρώ. Η σύγκριση που έκανε ο ΕΦΚΑ για να δει αν ο συνταξιούχος έχει προσωπική διαφορά ήταν με τη σύνταξη των 1.339 ευρώ και επειδή η μείωση σε σχέση με τα 1.154 ευρώ είναι μικρότερη του 20%, δεν ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός της προσωπικής διαφοράς. Η σύγκριση όμως θα έπρεπε να γίνει με τη σύνταξη των 1.493 ευρώ στην οποία δεν περιλαμβάνονται οι παράνομες μειώσεις. Αυτομάτως σε αυτή την περίπτωση η μείωση σε σχέση με τα 1.154 ευρώ της νέας σύνταξης, υπερβαίνει το 20% και ενεργοποιείται ο μηχανισμός της προσωπικής διαφοράς με δικαιούμενο ποσό 113 ευρώ επιπλέον, ενώ τώρα ο συνταξιούχος έχει μηδενική προσωπική διαφορά.
2. Συνταξιούχος Δημοσίου αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2017 με σύνταξη 1.005 ευρώ πριν από τον φόρο. Ο ΕΦΚΑ υπολόγισε τι σύνταξη θα έπαιρνε προ νόμου Κατρούγκαλου, η οποία θα ήταν 1.282 ευρώ πριν από τον φόρο με τις παράνομες μειώσεις, ενώ χωρίς αυτές η παλιά σύνταξη βγαίνει στα 1.419 ευρώ. Η σύγκριση που έκανε ο ΕΦΚΑ έβγαλε μείωση 21,7% από τη σύνταξη των 1.005 ευρώ σε σχέση με τα 1.282 ευρώ και ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός της προσωπικής διαφοράς με επιπλέον ποσό 92 ευρώ. Η σύγκριση όμως θα έπρεπε να γίνει με τη σύνταξη των 1.419 ευρώ στην οποία δεν περιλαμβάνονται οι παράνομες μειώσεις. Αυτομάτως σε αυτή την περίπτωση η μείωση σε σχέση με τα 1.005 ανεβαίνει στο 29,2%. Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιείται ο μηχανισμός της προσωπικής διαφοράς αλλά με δικαιούμενο ποσό 138 ευρώ! Ο συνταξιούχος δηλαδή δικαιούται 46 ευρώ επιπλέον στην αρχική προσωπική διαφορά. Σημειωτέον ότι στο Δημόσιο έχει κριθεί παράνομη και η ΕΑΣ, οπότε οι προσωπικές διαφορές θα είναι μεγαλύτερες.

https://www.eleftherostypos.gr/oikonomia/384226-apokleistiko-ayti-einai-i-aitisi-gia-anadromika-kai-stis-nees-syntaxeis/

ΠΗΓΗ : "   https://apostolospapaparisis.blogspot.com " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου