ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Πόσα εξοικονομούν τα ελληνικά νοικοκυριά από εκπτώσεις και προσφορές στα σούπερ μάρκετΠόσα εξοικονομούν τα ελληνικά νοικοκυριά από εκπτώσεις και προσφορές στα σούπερ μάρκετ

    Σημαντικά οφέλη από τις προσφορές και τις εκπτώσεις που παρέχουν τα σούπερ μάρκετ, μέσα από πρακτικές «έξυπνων» αγορών, αποκομίζουν οι περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας πανελλήνιας έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου
Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ2014-2019, με δείγμα 2.000 καταναλωτών από όλη τη χώρα. Βάσει των στοιχείων, η μέση εξοικονόμηση που προκύπτει από τη στάθμιση του συνόλου ανέρχεται σε 12%.
    Πρακτικά, η μηνιαία συνολική αξία αυτών των ενεργειών αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε όφελος σε πάνω από 
300 ευρώ ετησίως. Η αξία αυτή είναι σταθερή σε ετησία βάση την τελευταία πενταετία με εξαίρεση το 2016, χρονιά υπολειτουργίας δύο εκ των τότε σημαντικότερων αλυσίδων σουπερ μάρκετ της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το όφελος είναι πολύ σημαντικότερο από το αντίστοιχο όφελος του 2014 εξαιτίας της μείωσης της δαπάνης των νοικοκυριών σε είδη παντοπωλείου, η οποία εκτιμάται σε περίπου 4% την εξεταζόμενη πενταετία.
    Συνολικά, βάσει των όσων αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μέση εξοικονόμηση ανά νοικοκυριό εκτιμάται σε περίπου 1.500 ευρώ για την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ η συνολική αξία που έχει δοθεί σε 5 χρόνια ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.
    Σύμφωνα με την έρευνα, το 
89% των καταναλωτών εξοικονομεί χρήματα μέσω προσφορών /κουπονιών/ δωροεπιταγών που προφέρουν οι αλυσίδες σουπερ μάρκετ και προμηθευτές των προϊόντων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι 7 στους 10 καταναλωτές εξοικονομούν τουλάχιστον 5% επί της αξίας των αγορών του και 1 στους 5 τουλάχιστον 20%.
    Επιπλέον, στο πλαίσιο της υιοθέτησης των «έξυπνων» αγορών από τους καταναλωτές, λόγω της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, καταγράφονται και άλλες σημαντικές τάσεις. Το 
71% των ερωτώμενων τη χρονιά που πέρασε (2018αγόρασε περισσότερα προϊόντα σε προσφορά σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2017), ενώ το 66% του κοινού δηλώνει ότι κυνηγάει τις προσφορές στις αγορές στο σούπερ μάρκετ.
    Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι για το 
56% του κοινού οι προσφορές και εκπτώσεις είναι ο κύριος λόγος για να επιλέξουν το κατάστημα σουπερ μάρκετ που θα επισκεφθούν, στοιχείο που σε μεγάλο βαθμό εξηγεί τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις στο κομμάτι των προσφορών.
    Χαρακτηριστικό του βαθμού υιοθέτησης προσφορών από τον καταναλωτή, είναι το γεγονός ότι το 
56% του κοινού δηλώνει ότι προτιμά περισσότερες προσφορές, παρά χαμηλές τιμές. Ο λόγος γι’ αυτήν την επιλογή, είναι ότι θεωρεί πως μέσω της αναζήτησης και επιλογής προσφορών και εκπτώσεων έχει τη δυνατότητα τόσο για μεγαλύτερες εξοικονομήσεις, όσο και για προσαρμογή στις δικές τους εξατομικευμένες ανάγκες της εξοικονόμησης χρημάτων.
    Άλλωστε, ένα μειοψηφικό, αλλά σημαντικό ποσοστό της τάξης του 
44% δηλώνει ότι αναβάλει τις αγορές του μέχρι να βρει την κατάλληλη προσφορά στα είδη που επιθυμεί να αγοράσει.
Αναρτήθηκε από Ανδρεας στις 3:00 π.μ. 


ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.com  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου