ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας; στον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό παραμονή Εορτής Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου 31-1-2020


Σήμερα 31 Ιανουαρίου 2020   Παρασκευή παραμονή της εορτής του Αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο τελέσθηκε πολυαρχιερατικός εσπερινός στον προσκυνηματικό Ιερό ναό  Αγίου Αναστασίου.
Από τον Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. ΜΑΝΤΑΣ Μιχαήλ και άλλα μέλη του Συνδέσμου από τις πόλεις Ναυπλίου και ΄Αργους. 

Πληρέστερη ενημέρωση για τον εσπερινό στην συνέχεια από την επαγγελματική Ιστοσελίδα Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020

Πολυαρχιερατικός εσπερινός για τον πολιούχο του Ναυπλίου Άγιο Αναστάσιο

Πολυυαρχιερατικός εσπερινός για τον πολιούχο του Ναυπλίου Άγιο Αναστάσιο
Το Σαββάτο 1η Φεβρουαρίου 2020 η Πρωτεύουσα της Αργολίδας το Ναύπλιο, γιορτάζει με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τον Πολιούχο της Άγιο Αναστάσιο.
 Την παραμονή της εορτής Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στον προσκυνηματικό Ιερό ναό του Αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο, τελέσθηκε πολυαρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ελασσώνος Χαρίτων και συγχοροστατούντων του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Θερμοπυλών Ιωάννη , Άρτης Καλλινίκου και του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου.
Τον πανηγυρικό εσπερινό παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Αργολίδας, Γιάννης Ανδριανός, Ανδρέας Πουλάς και Γιάννης Γκιόλας, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, o αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Μαλτέζος , ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Μαντζούνης, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μαρία Ράλλη, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Γιώργος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος του Γηροκομείου Χρήστος Ζέρβας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ναυπλίου Ιορδάνης Δαμιανός, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτικές και  στρατιωτικές αρχές του τόπου και πολύς κόσμος.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Άρτης ΚαλλΊνικος, ενώ την εκκλησιαστική τάξη είχε ο Γενικός αρχιερατικός της Μητροπόλεως Αργολίδος πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Αθανασόπουλος.
Κατά τον εσπερινό έψαλλε η Βυζαντινή χορωδία υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ρούτουλα και Χρήστου Πιπέρου.
Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν γέννημα θρέμμα του Ναυπλίου και ζωγράφος επιδέξιος ως προς το επάγγελμα. Αρραβωνιάστηκε εκεί την κόρη ενός χριστιανού και σε λίγες μέρες άκουσε κάποια σφάλματα για την αρραβωνιαστικιά του και την άφησε.
Οι συγγενείς της κόρης, του έκαναν μαγικά, για να την αγαπήσει και να την πάρει. Έτσι σε λίγο καιρό υπό την επήρεια των μαγικών, έχασε ο νέος τα λογικά του και γυρνούσε από δω κι από κει.
Όταν τον είδαν οι Τούρκοι, έτσι αλλόκοτο, τον έκαναν να αλλαξοπιστήσει. Ο Θεός όμως τον λυπήθηκε και σε λίγες μέρες του έδωσε την υγεία του. Και ερχόμενος στα συγκαλά του, κατανοεί ότι είναι Τούρκος και ότι φορούσε στο κεφάλι άσπρο σαρίκι. Αμέσως το πετάει στο χώμα και αρχίζει να φωνάζει με δυνατή φωνή και με τόλμη μέσα στο πλήθος των Τούρκων ότι ήταν, είναι και θα είναι για πάντα χριστιανός.
Οι Τούρκοι μόλις είδαν ότι μετάνιωσε, έτρεξαν καταπάνω του και δέρνοντας και σπρώχνοντας τον έφεραν στον κριτή. Ο κριτής επιχειρούσε με διάφορες πλεκτάνες, πότε κολακεύοντας και πότε φοβερίζοντας, να τον κάνει να αρνηθεί την Χριστιανική πίστη.
Αλλά ο Μάρτυρας δεν τα λογάριαζε όλα αυτά και ακλόνητος έλεγε με τόλμη ότι δεν αρνείται τον Κύριο Ιησού Χριστό, τον αληθινό Θεό, αλλά πιστεύει και Τον προσκυνά ως δημιουργό και σωτήρα του ενώ την πίστη στον Αλλάχ δεν την χρειάζεται και την αποστρέφεται. Όταν άκουσε αυτά ο κριτής έδωσε εντολή να τον αποκεφαλίσουν.
Αλλά οι Τούρκοι δεν τον άκουσαν και με το που τον έβγαλαν από το κριτήριο όρμισαν πάνω του όπως παλιά οι Ιουδαίοι στον πρωτομάρτυρα Στέφανο και άλλοι με ξύλα, άλλοι με σπαθιά, άλλοι με μαχαίρια κατατρυπούσαν το κορμί του Μάρτυρα μέχρι που το κατέκοψαν σε μικρά κομμάτια. Έτσι ετελειώθη την 1η Φεβρουαρόυ 1655 μ.Χ. (κατά άλλους το 1654 μ.Χ.) ο ευλογημένος Αναστάσιος και έλαβε του μαρτυρίου το στεφάνι και τώρα ευφραίνεται στο χορό των Μαρτύρων εις δόξαν του Τριαδικού Θεού. Με Βασιλικό διάταγμα της 14ης Νοεμβρίου 1935 μ.Χ. καθιερώθηκε η 1η Φεβρουαρίου ως ημέρα ολοκληρωτικής αργίας των καταστημάτων Ναυπλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου