ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Το… πάτησε ο Ερντογάν; Έντονη κινητικότητα στα σύνορα στον Έβρο και συναγερμός



Μετά το «στραπάτσο» της Καθαράς Δευτέρας, θεωρούνταν δεδομένο πως ο Ερντογάν θα «επέστρεφε» για δεύτερο γύρο… πίεσης στα σύνορα στον Έβρο. Κι αυτό φαίνεται πως ίσως ήδη συμβαίνει με βάση τοπικά αλλά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Έβρος ξανά σε… επιφυλακή, καθώς ο Ερντογάν μοιάζει δύσκολο να μην επιχειρήσει να πάρει την “ρεβάνς”, μετά την επιτυχημένη αντίδραση της Ελλάδας τους προηγούμενους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης, λοιπόν, παρατηρείται το βράδυ της Τετάρτης, 03.06.2020, έντονη κινητικότητα στην Τουρκική πλευρά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί και πάλι σε σημεία τόσο στην περιοχή της Ανδριανούπολης όσο και στην Τουρκική πλευρά ύψους του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα.
Στις αστυνομικές αρχές, όπως είναι λογικό, έχει σημάνει συναγερμός, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος των μεταναστών φαίνεται να ξεπερνάει τις 6.000…
Όλα αυτά ενώ το τελευταίο διάστημα πολλοί λένε ξεκάθαρα πως ο Ερντογάν… ετοιμάζει την κίνησή του, καθώς ο κορονοϊός έχει “ξεφουσκώσει”, ενώ είναι δεδομένο πως ο “σουλτάνος” δεν (μπορεί να) έχει ξεχάσει  το “στραπάτσο” της Καθαράς Δευτέρας. Τότε που με μία -αποδεδειγμένα- συντονισμένη επιχείρηση, η Τουρκία “έσπρωξε” χιλιάδες ανθρώπους που έψαχναν μια καλύτερη ζωή, προς την Ελλάδα, με την υπόσχεση πως ο δρόμος για τα… ενδότερα της Ευρώπης θα είναι εύκολος.
Η Ελλάδα, ωστόσο, έδειξε αποφασισμένη και με όpγανωμένο σχέδιο απέτρεψε την μαζική είσοδο χιλιάδων ανθρώπων που δεν φταίνε σε τίποτα, απλά και μόνο επειδή ο Ερντογάν είχε αποφασίσει να ασκήσει ξανά πιέσεις με έναν τέτοιο τρόπο…

Για… επανεκκίνηση των προσφυγικών ροών μιλούν οι Τούρκοι

Την ίδια ώρα, αναφορές υπάρχουν και σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης. «Στην Αδριανούπολη το ταξίδι της ελπίδας με όνειρο την Ευρώπη ξανάρχισε με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου», λένε χαρακτηριστικά, με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ να μεταδίδει και βίντεο με μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι.
Όταν τον περασμένο Μάρτιο η Τουρκία ανακοίνωσε την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εισέρευσαν από κάθε γωνιά της Τουρκίας στην Αδριανούπολη, προκειμένου να περάσουν –όπως τους υποσχέθηκαν- στην Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη.
Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας ωστόσο κατάφεραν και εμπόδισαν το κύμα στα σύνορα στις Καστανιές και στα μέσα Μαρτίου η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε να μαζέψει και επιστρέψει πίσω στην Τουρκία τους πρόσφυγες και μετανάστες από το Παζάρκουλε λόγω του φόβου εξάπλωσης του κορονοϊού.
Τώρα, όπως προαναφέραμε, μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού και την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης στην Τουρκία, πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν και πάλι να εισρέουν στα σύνορα της Αδριανούπολης και με βάρκες να προσπαθούν να περάσουν απέναντι στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται.
«Ομάδες 4-5 ατόμων συνεχίζουν να δοκιμάζουν την τύχη τους και να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα με ψαροκάικα μέσω του Έβρου, αν και εν μέρει δύσκολο», αναφέρουν επιπρόσθετα τα τουρκικά ΜΜΕ.
Με πληροφορίες από: evrosonline.gr / radioevros.gr.
ΠΗΓΗ : "      " 
                     : 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου