ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Lockdown από 13 Σεπτεμβρίου για τους ανεμβολίαστους -Ετοιμάζονται για σαφάρι ελέγχων από την Δευτέρα

 


9 Σεπτεμβρίου 2021
 

Σαφάρι ελέγχων ξεκινά τη Δευτέρα και για τους επόμενους επτά μήνες, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το πλαίσιο μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας με διάρκεια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται ειδικές ομάδες αστυνομικών που θα περιπολούν και θα ελέγχουν για ανεμβολίαστους παραβάτες. Οι ανεμβολίαστοι από τις 13 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Μαρτίου 2022 θα απαγορεύεται να

πιούν καφέ, να φάνε έξω, να διασκεδάσουν αφού σε όλους τους κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα μπορούν να εισέρχονται μόνο πλήρως εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίων έξι μηνών. Το ίδιο θα ισχύει και για τα γήπεδα, ενώ τα μέτρα διαφοροποιούνται όσον αφορά σε κλειστά θέατρα, σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Σε αυτούς τους χώρους, εκτός από εμβολιασμένους και αναρρώσαντες, θα γίνονται δεκτοί και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή rapid test 48 ωρών θα λειτουργούν και τα κλειστά γυμναστήρια. Οι ιδιοκτήτες τους νομιμοποιούνται να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης. Ολοι οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα, εκτός από εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, εργαζομένους σε εστίαση, τουρισμό, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές που είναι υποχρεωμένοι σε δύο rapid tests εβδομαδιαίως.

Τα τεστ θα διενεργούνται μόνο στον ιδιωτικό τομέα, με το κόστος να μειώνεται στα 10 ευρώ. Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες και θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται στις δημόσιες δομές για να κάνουν δωρεάν τεστ πριν ταξιδέψουν ή για την προσέλευσή τους στην εργασία, στο πανεπιστήμιο ή αλλού. Αυτό αναμένεται να ισχύσει και για τις δωρεάν δειγματοληψίες που πραγματοποιούν καθημερινά κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε κεντρικά σημεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνάθροιση.

Το σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις είναι ότι τα μέτρα πρέπει να ελέγχονται εύκολα, ώστε να τηρούνται. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα για όσους επιλέγουν να εμβολιαστούν και ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα πληρώσουν το οικονομικό και υγειονομικό κόστος των ανεμβολίαστων.

Συνοπτικά: 

Από 13 Σεπτεμβρίου 2021 υποχρεωτικά τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί:

Θα κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα με δαπάνη εργαζομένου και 10 ευρώ το τεστ

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές: 

Θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα

Οι μαθητές 2 self test την εβδομάδα

Οι φοιτητές δυο υποχρεωτικά rapid την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή

Για ταξίδια με αεροπλάνο, πλοίο και τεστ:

υποχρεωτικό rapid test από 17 ετών και άνω και self test οι νεότερης ηλικίας – Και αυτό με δαπάνη των πολιτών

Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν

Τι θα ισχύσει στους κλειστούς χώρους από 13/09

Σε όλους τους κλειστούς χώρους θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες

Σε γήπεδα επίσης μόνο εμβολιασμένοι

Σε κλειστά θέατρα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και σινεμά μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες αλλά  οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να έχουν κάνει ένα rapid test 48 ώρες πριν

 Στα κλειστά γυμναστήρια και στα αθλητικά σωματεία θα μπορούν να μπαίνουν:

· εμβολιασμένοι,

· νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και

· ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Υποχρεωτική μάσκα παντού τόσο σε κλειστούς αλλά και ανοικτούς χώρους.

ΠΗΓΗ : 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου