ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟ «ΤΕΣΤ ΦΟΡΟ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ». ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΦΟΡΟΥΜ

ΠΗΓΗ :   "    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "
25/11/2013
Τα διεθνή πρότυπα φορολογικής διαφάνειας δεν πληρούν το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, η Ελβετία και οι Σεϊχέλες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς.
 
 
 
 
 

Ειδικότερα, τα πέντε αυτά κράτη είτε δεν παρέδωσαν στοιχεία σχετικά με φορολογούμενους σε άλλα κράτη είτε δεν συγκέντρωσαν στοιχεία για τους μετόχους επιχειρήσεων στο έδαφός τους ή και τα δύο, σύμφωνα με το διεθνές φόρουμ για φορολογικά ζητήματα.
Ο επικεφαλής της διεύθυνσης φορολογικής πολιτικής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Πασκάλ Σεν Αμάν, που επιβλέπει το Φόρουμ, δήλωσε ότι οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι τράπεζες και οι κρατικές υπηρεσίες στο εξής θα εξετάζουν πολύ πιο επιφυλακτικά το ενδεχόμενο να επενδύουν σε αυτές τις χώρες.
Ακόμη, τόνισε πως «πρόκειται για ζήτημα φήμης. Θα ασκείται πίεση τις επιχειρήσεις γα να εξηγούν γιατί συναλλάσσονται σε χώρες που δεν είναι καθαρές από την σκοπιά του Παγκόσμιου Φόρουμ».
Η Ομάδα των Είκοσι (G20), η οποία έχει ζητήσει από τον ΟΟΣΑ να ηγηθεί των προσπαθειών σε διεθνές επίπεδο για να καμφθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή, έχει ανακοινώσει πως επιθυμεί να ασκηθεί πίεση στις «μη συνεργάσιμες» χώρες.
Το Λουξεμβούργο, το οποίο σύμφωνα με πηγές της ΕΕ τελεί υπό έρευνα από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συμφωνίες φορολογικού ενδιαφέροντος με μεγάλες πολυεθνικές, ανέφερε ότι θεωρεί την κατηγοριοποίηση αυτή «υπερβολικά αυστηρή».
Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός για Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις των Βρετανικών Παρθένων Νήσων Νιλ Σμιθ δήλωσε ότι η κατηγοριοποίηση αυτή δεν αντανακλά τις τρέχουσες πρακτικές στη χώρα του, οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή μετά το 2012.
«Δυστυχώς αυτή η κατηγοριοποίηση είναι άστοχη. Δεν αντανακλά με ακρίβεια τα πρότυπα ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους», υπογράμμισε ο Σμιθ.
Ο Μάριο Τουόρ, εκπρόσωπος της SECO, ανέφερε για λογαριασμό της Ελβετίας, η οποία δεν έχει θεσπίσει ακόμη τη νομοθεσία που απαιτείται για την φορολογική συνεργασία με άλλα κράτη, πως η χώρα ελπίζει να θεσπίσει το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο σύντομα και να θεωρηθεί ότι συμμορφώνεται προς τους διεθνείς κανόνες διαφάνειας το επόμενο έτος.
Από την πλευρά της, η Κυπριακή Δημοκρατία και η κυβέρνηση στις Σεϊχέλες δεν σχολίασαν το «τεστ διαφάνειας».
Υπενθυμίζεται πως οι Γερμανοί πολιτικοί ζήτησαν να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, προαπαιτούμενο και για την χορήγηση των δανείων από την τρόικα στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου