ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟ Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2014. ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

ΠΗΓΗ :  "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "
11/12/2013
Σταδιακή βελτίωση της αισιοδοξίας των Ελλήνων εργοδοτών παρατηρείται και το α’ τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας για τις προοπτικές απασχόλησης της Manpower.
Η έρευνα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε, μέσω συνεντεύξεων, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ειδικότερα, για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014 οι εργοδότες φαίνεται να έχουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων των τελευταίων πέντε ετών, με τον δείκτη των προοπτικών απασχόλησης να ενισχύεται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι προοπτικές για το α’ τρίμηνο του 2014 ενισχύονται και στους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο αλλά και σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2013.
Οι προθέσεις προσλήψεων των εργοδοτών ενισχύονται σημαντικά σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και στις δύο γεωγραφικές περιοχές που εξετάζει η έρευνα.
Συγκεκριμένα το 14% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 13% αναμένει μείωση, ενώ το 69% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή.
Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται στο +7%, εμφανίζοντας αύξηση της τάξης των 6%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 17% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη από το δ’ τρίμηνο του 2008.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup, δρ. Βενετία Κουσία, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ανέφερε πως «λίγο πριν την αρχή του νέου έτους, οι θετικοί δείκτες της έρευνας μας δίνουν λίγη από την αισιοδοξία που έχουμε ανάγκη, για να ξεκινήσουμε δυναμικά. Η σταθερά ανοδική τάση του δείκτη των προοπτικών απασχόλησης δείχνει ότι η αγορά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης».
«Κατά την άποψή μου, ωστόσο, η στιγμή στην οποία βρισκόμαστε είναι κρίσιμη. Αν θέλουμε τα καλά νέα να συνεχιστούν στα επόμενα τρίμηνα, θα πρέπει οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί να γίνουν πράξη. Προκειμένου οι οργανισμοί να αναπτυχθούν, χρειάζονται ένα εύρυθμο, υγιές επιχειρηματικό οικοσύστημα, ελκυστικό για τους επενδυτές, εκτός και εντός συνόρων», πρόσθεσε.
Η κ. Κουσία τόνισε πως παράλληλα είναι αναγκαία «νέα εργασιακά μοντέλα, που προσφέρουν ουσιαστική ευελιξία και συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, στον τομέα, δηλαδή, στον οποίο πάσχουμε σε εθνικό επίπεδο».
«Η αποφασιστικότητα, η ταχύτητα και η συνέπεια, με την οποία θα υποστηριχθούν αυτές οι απαραίτητες αλλαγές θα κρίνουν, αν η αγορά θα συνεχίσει να δίνει την ψήφο της και τα επόμενα τρίμηνα», είπε.
Συγκρίσεις ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας
Αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, κατά το α' τρίμηνο του 2014 αναμένουν οι εργοδότες σύμφωνα με την έρευνα.
Στον τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών αναφέρουν τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +15%.
Οι εργοδότες του τομέα τουρισμού αναφέρουν επιφυλακτικά αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του +8%.
Την ίδια ώρα, στους τομείς χρηματοοικονομικά, ασφάλειες, ακίνητη περιουσία και παροχή υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και εμπόριο (χονδρική & λιανική) αναφέρονται προοπτικές της τάξης του +6%.
Παράλληλα, οι εργοδότες σε δύο τομείς -κατασκευές και δημόσιο & κοινωνικές υπηρεσίες- αναφέρουν προοπτικές της τάξης του +5%.
Από την άλλη πλευρά, οι εργοδότες σε δύο τομείς αναμένουν μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν, ιδιαίτερα στον τομέα της γεωργίας, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του -9%.
Συγκρίσεις ανά γεωγραφική περιοχή
Αύξηση των ατόμων που απασχολούν αναμένουν οι εργοδότες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές που πραγματοποιήθηκε η έρευνα, κατά το α’ τρίμηνο του 2014.
Οι εργοδότες στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής εμφανίζονται επιφυλακτικά αισιόδοξοι ως προς τα σχέδια προσλήψεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +7%, ενώ οι προοπτικές για τη Βόρεια Ελλάδα διαμορφώνονται στο +1%.
Σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2013, οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.
Διεθνείς συγκρίσεις
Περισσότεροι από 65.000 υπεύθυνοι προσλήψεων από 42 χώρες συμμετείχαν στην τριμηνιαία έρευνα της Manpower για τη σφυγμομέτρηση των προσδοκιών προσλήψεων των εργοδοτών, για το διάστημα Ιανουάριος- Μάρτιος 2014.
Συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, η αισιοδοξία, αναφορικά με τις προσλήψεις, ενισχύεται σε 21 χώρες, αλλά μειώνεται σε 15.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές είναι, επίσης, ενισχυμένες σε 21 χώρες, αλλά ασθενέστερες σε 17.
Εξετάζοντας συνολικά τα δεδομένα της έρευνας, παρατηρούμε ότι απουσιάζει μία γενικευμένη τάση μεταξύ των εργοδοτών, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις.
Στις χώρες του G7, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται οριακά ή παραμένουν σχετικά σταθερές, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στις υπόλοιπες χώρες, δεν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για σημαντική και γενικευμένη στροφή σε ισχυρότερη ή πιο υποτονική δραστηριότητα προσλήψεων.
Γενικότερα παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο οι εργοδότες προχωρούν σε προσλήψεις. Ακόμη και σε χώρες που μέχρι πολύ πρόσφατα η δραστηριότητα προσλήψεων ήταν εντυπωσιακή, πχ στην Κίνα, τη Βραζιλία και την Τουρκία, οι εργοδότες εκτιμούν ότι θα συνεχίσουν να προσλαμβάνουν, αλλά οι εκτιμήσεις τους καταγράφονται σε πολύ πιο μετριοπαθή επίπεδα.
Οι χώρες με τις περισσότερες ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία είναι η Ταϊβάν, η Ινδία, Νέα Ζηλανδία, η Κολομβία και η Σιγκαπούρη.
Από την άλλη πλευρά, οι χώρες με τις μικρότερες προσδοκίες προσλήψεων
αναμένεται να είναι το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, όπου οι εργοδότες αναφέρουν αρνητικές προθέσεις προσλήψεων επί 12 συνεχόμενα τρίμηνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου