ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΑ 6,57 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΩΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟ ΔΕΚΑΜΗΝΟ. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ,   "
04/12/2013
Ομαλά συνεχίζεται η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει μεταβιβάσει προς τους φορείς το 80% των συνολικών πόρων που προβλέπονται.
Ειδικότερα, από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 6,4 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα, το συνολικό ποσό των τελικών πληρωμών ανέρχεται περίπου στα 5,5 δισ. ευρώ (86,5% της ληφθείσας χρηματοδότησης), δηλαδή στις 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ έχουν εξοφληθεί οι οφειλές των νοσοκομείων προς ιδιώτες και οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων σχεδόν στο σύνολό τους.
Μέχρι τέλος Νοεμβρίου, έχουν χορηγηθεί 29.677 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, οι ΟΤΑ έχουν εξοφλήσει περίπου 64% των συνολικών οφειλών τους και ο ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένων και των προκάτοχων φορέων, έχει ήδη αποπληρώσει το 50% των συνολικών οφειλών του.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η έως σήμερα εξέλιξη της διαδικασίας επιβεβαιώνει την εκτίμηση, όπως αποτυπώθηκε στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, για χρηματοδοτήσεις ύψους 6,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο όπως ανέφερε το υπουργείο, παρά την ικανοποιητική εξέλιξη της διαδικασίας, προέκυψαν προβλήματα που επιβράδυναν τον ρυθμό εξόφλησης, ενώ ορισμένοι φορείς συνεχίζουν να σωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Για πρωτογενές πλεόνασμα κάνει λόγο η κυβέρνηση
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τονίζοντας πως «η εκτέλεση του Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση επιβεβαιώνει την εκτίμηση, όπως αποτυπώθηκε και στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, ότι φέτος θα επιτευχθεί ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα - νωρίτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής».
Από τα ταμειακά στοιχεία Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2013, χωρίς το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιπροθέσμων Υποχρεώσεων, προκύπτει πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα ύψους 5,7 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Σε δημοσιονομική βάση, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και τη μεταβολή του συσσωρευμένου ύψους των εκκρεμών υποχρεώσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 2,6 δισ. ευρώ έναντι 0,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Ακόμη και σε όρους Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (μετά την αφαίρεση των ANFAs και SΜPs, ύψους 2,18 δισ. ευρώ), διαμορφώνεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, γεγονός που παρέχει ικανοποιητικές ποσοτικές ενδείξεις για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο τέλος του έτους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου