ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Τόσο μικροί αλλά τόσο... ωφέλιμοι

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/12/toso-mikroi-alla-toso-wfelimoi.html#ixzz2me1V7i4Y


  
'Οπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια, οι ξηροί καρποί δεν γεμίζουν απλά το στομάχι μας αλλά προσφέρουν πολύτιμες... υπηρεσίες στον ανθρώπινο οργανισμό

Η μεγαλύτερη μελέτη σχετικά με τα πιθανά οφέλη των ξηρών καρπών για τον ανθρώπινο οργανισμό διεξήχθη πρόσφατα από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Dana-Farber για τον Καρκίνο. 

Από αυτήν προέκυψε ότι η κατανάλωση ακόμη και μιας μικρής ποσότητας ξηρών καρπών ημερησίως προστατεύει από καρκίνο και καρδιακά νοσήματα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη διατήρηση μιας λεπτής σιλουέτας. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον 30 γραμμάρια ξηρούς καρπούς έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο κατά τα επόμενα 30 χρόνια. Παράλληλα έχουν μικρότερο βάρος σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου ξηρούς καρπούς, κάτι που ανατρέπει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως οι ξηροί καρποί παχαίνουν.


Ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Σκράντον στην Πενσυλβανία ανακάλυψαν ότι τα καρύδια περιέχουν πολύ περισσότερα και ισχυρότερα αντιοξειδωτικά, καθώς και περισσότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Συγκεκριμένα τα αντιοξειδωτικά των καρυδιών ήταν 2 ως 15 φορές ισχυρότερα από τη βιταμίνη Ε, η οποία είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές της. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες των τροφίμων θεωρούνται πολύτιμες για την αντιμετώπιση πλήθους νόσων όπως οι καρδιοπάθειες, ορισμένες μορφές καρκίνου και ο διαβήτης. 


Αντιγριπικά... αμύγδαλα
Οσοι δεν θέλετε να κάνετε εμβόλιο κατά της γρίπης μπορείτε να καταφύγετε σε κάτι πιο απλό, στα αμύγδαλα. Η κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει λοιμώξεις από ιούς, όπως του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, σύμφωνα με μια βρετανο-ιταλική επιστημονική έρευνα. 


Η μελέτη έδειξε ότι οι χημικές ουσίες που με φυσικό τρόπο βρίσκονται στον φλοιό των συγκεκριμένων ξηρών καρπών ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των ιών καθώς αυξάνουν την παραγωγή των Τ- κυττάρων του, τα οποία ανιχνεύουν την παρουσία «εχθρών» του οργανισμού και εξαπολύουν επίθεση εναντίον τους. Με τον τρόπο αυτόν αντιμετωπίζονται ευκολότερα από το σώμα τα παθογόνα.


Φιστίκια εναντίον καρκίνου
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Breast Cancer Research and Treatment», διατροφικές συνήθειες όπως η κατανάλωση ξηρών καρπών και ειδικότερα φιστικιών από κορίτσια σχολικής ηλικίας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού αργότερα στην ενήλικη ζωή τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κορίτσια από 9 ως 15 ετών που έτρωγαν φιστικοβούτυρο και φιστίκια δύο φορές την εβδομάδα είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κακοήθεις παθήσεις του μαστού ως την ηλικία των 30 ετών σε σχέση με κορίτσια που δεν έτρωγαν καθόλου.


Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 27 Νοεμβρίου 2013

tovimascience

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου