ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

H υψηλή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/11/h-xolhsterolh-afxanei-ton-kindyno-anaptyxhs-karkinou-tou-mastou.html#ixzz2mFpSqM46


  
Ένα υποπροϊόν της χοληστερόλης ενδέχεται να τροφοδοτεί την επιθετική ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Ενισχύεται, έτσι, η άποψη της ωφελιμότητας της λήψης φαρμάκων για την μείωση της χοληστερόλης (σ.σ. pentapostagma.gr – τα συγκεκριμένα φάρμακα ονομάζονται στατίνες) για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science, βοηθά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η παχυσαρκία καθίσταται ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της πάθησης.
Παρόλα αυτά, σωματεία έρευνας και δράσης κατά του καρκίνου (cancer charities) προειδοποιούν ότι είναι πολύ πρώιμο ακόμη το στάδιο της έρευνας ώστε να υπάρξει ευρεία ιατρική σύσταση για την λήψη στατινών από γυναίκες.
Εν γένει, η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με αρκετούς τύπου καρκίνου συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του εντέρου και της μήτρας.
Τα αυξημένα επίπεδα λίπους των υπέρβαρων ατόμων οδηγούν στην έκλυση ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, που τροφοδοτούν την ανάπτυξη καρκίνων.
Η ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Duke, στις Η.Π.Α, κατέδειξε ότι η χοληστερόλη εμφάνιζε παρόμοια αντίδραση. Η χοληστερόλη διασπάται στον οργανισμό στην ουσία υδροξυχοληστερόλη -27HC, που έχει τη δυνατότητα να «μιμηθεί» την οιστρογονική δράση σε ορισμένους από τους ιστούς του οργανισμού.
Πειράματα που διενεργήθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ότι μία διατροφή αυξημένη σε λιπαρά αύξανε τα επίπεδα υδροξυχοληστερόλης στο αίμα και οδηγούσε σε αυξημένους κατά 30%  όγκους σε σχέση με τα ποντίκια που ακολουθούσαν φυσιολογική διατροφή.
Οι όγκοι, εμφάνιζαν επίσης, μεγαλύτερη πιθανότητα εξάπλωσης. Οι ερευνητές, κατέδειξαν τέλος, ότι οι καρκινικοί ιστοί αναπτύσσονταν γρηγορότερα σε εργαστηριακές συνθήκες όταν αυξάνονταν τεχνητά τα επίπεδα υδροξυχοληστερόλης -27HC.
pentapostagma.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου