ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 2019ΙΕΛΚΑ: Μείωση στις τιμές κατά -0.68% στις αλυσίδες Σουπερ Μάρκετ


Μείωση στις τιμές κατά -0.68% καταγράφηκε το 2013 σε σχέση με το 2012 στις αλυσίδες Σουπερ Μάρκετ σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) , η οποία παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας της εξέλιξης των τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (αλυσίδες σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα το 2013.

Η έρευνα βασίζεται στα πρωτογενή δεδομένα που παρέχει το επίσημο παρατηρητήριο τιμών (www.e-prices.gr) της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας).
Το σχήμα 1, δείχνει το επίπεδο του γενικού δείκτη τιμών του οργανωμένου λιανεμπορίου το 2012 και το 2013 που προκύπτει από τις τιμές 902 κωδικών προϊόντων στα μεγάλα σουπερμάρκετ όλης της Ελλάδας (τρόφιμα και είδη παντοπωλείου). Όπως φαίνεται στο σχήμα 1, συνολικά οι τιμές εμφάνισαν κατά μέσο όσο μείωση κατά -0.68% το 2013 σε σχέση με το 2012.




Η πτωτική πορεία του δείκτη του ΙΕΛΚΑ είναι κυρίως αποτέλεσμα μειώσεων τόσο στις κατηγορίες παντοπωλείου (δηλαδή για τα είδη καθαριότητας, οικιακής και προσωπικής υγιεινής) οι οποίες παρουσίασαν μείωση -0,98%, όσο και στις κατηγορίες τροφίμων που παρουσίασαν μείωση κατά -0,67%.
Από τις δέκα κατηγορίες προϊόντων σουπερμάρκετ που εξετάστηκαν 7 παρουσίασαν μείωση με μεγαλύτερες αυτές στις κατηγορίες των ειδών καθαρισμού (κατά -2,19%), των δημητριακών (κατά -2,13%), των προϊόντων αρτοποιίας (κατά -2.09%) και των κατεψυγμένων προϊόντων (κατά -2,04%), 1 έμεινε αμετάβλητη (γαλακτοκομικά) και 2 παρουσίασαν αύξηση με μεγαλύτερη αυτή στα γλυκά και σνακ (κατά +2,12%).




Όπως φαίνεται στο σχήμα 3, όπου απεικονίζεται η μηνιαία εξέλιξη του Δείκτη τιμών στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων (μεγάλα σουπερμάρκετ), μετά από μία περίοδο διακυμάνσεων τα πρώτα έτη της οικονομικής ύφεσης το τελευταίο 18μηνο και ειδικά το τελευταίο έτος, οι τιμές φαίνεται ότι σταθεροποιούνται στα επίπεδα του 2009.

Αντίστοιχα αξιοσημείωτη είναι η εξέλιξη του δείκτη τιμών όταν αφαιρεθούν οι επιδράσεις των συνεχών αυξήσεων του ΦΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση ο δείκτης τιμών παρουσιάζει μείωση την τετραετία της κρίσης 2010-2013 κατά σχεδόν -4%, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αν ληφθούν υπόψη οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και στις τιμές της ενέργειας (καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια).



ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου