ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ «ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΙ»ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 811 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ


Στα 811 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο του 2014, έναντι 415 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2013, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, αν οι επιστροφές φόρων και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώνονταν στο ύψος των στόχων, το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ήταν 400 εκατ. ευρώ ή 50% υψηλότερα, δηλαδή σχεδόν τριπλάσιο από πέρυσι.
Παράλληλα, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι επίσης πλεονασματικό.Το πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 595 εκατ. ευρώ ή στο 0,3% του ΑΕΠ, έναντι 177 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ τον περυσινό Ιανουάριο.
Ακόμη, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα περυσινά επίπεδα, χαμηλότερα όμως από τους στόχους. Και αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, λόγω των αυξημένων, έναντι των στόχων, επιστροφών φόρων και των μειωμένων εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα τόσο του Κρατικού όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν περίπου στα 4,4 δισ. ευρώ, όσο ήταν και τον περυσινό Ιανουάριο.
Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 270 εκατ. ευρώ έναντι του περυσινού Ιανουαρίου. Και αυτό οφείλεται, κυρίως, στα φορολογικά έσοδα που ήταν 370 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον περυσινό Ιανουάριο, αλλά και οριακά υψηλότερα έναντι του στόχου.
Οι επιστροφές φόρων κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα τόσο από πέρυσι όσο και έναντι του στόχου.
Συγκεκριμένα, οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 294 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν μόλις 43 εκατ. ευρώ και ο στόχος για εφέτος ήταν για 99 εκατ. ευρώ.
Από το υπουργείο σημειώνεται ότι «αυτό το αποτέλεσμα έρχεται να συμπληρώσει την ιδιαίτερα καλή εικόνα του 2013, όταν, οι συνολικές, και παρελθόντων ετών, επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 3,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 420 εκατ. ευρώ έναντι του 2012. Ενισχύοντας ουσιαστικά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».
Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες τόσο έναντι του στόχου όσο, κυρίως, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Διαμορφώθηκαν στα 2,9 δισ. ευρώ, περίπου 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον Ιανουάριο του 2013, και περίπου 400 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους έχουν σημαντικά μειωθεί. Ανέρχονται, τον Δεκέμβριο του 2013, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 9,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012. Μειωμένες κατά 50% μέσα στο 2013.
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν σημαντικά. Διαμορφώθηκαν στα 308 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν μόλις 67 εκατ. ευρώ και ο στόχος για φέτος ήταν για 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «συμπερασματικά, οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής συνεχίζουν να επιτυγχάνονται, τόσο σε όρους Προγράμματος όσο και σε όρους Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τις βασικές αρχές αποτίμησης της δημοσιονομικής επίδοσης μιας ευρωπαϊκής χώρας, όταν αυτή είναι σε Πρόγραμμα Προσαρμογής, τονίζοντας πως ο υπολογισμός των επιδόσεων γίνεται σε επίπεδο αποτελέσματος του ισοζυγίου Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών από τη Eurostat.
«Ειδικότερα, γίνεται επί του πρωτογενούς αποτελέσματος του ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση, δηλαδή εξαιρουμένων των δαπανών για αποπληρωμή τόκων» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι «η αξιολόγηση της Ελλάδας, επειδή βρίσκεται στον Μηχανισμό Στήριξης, γίνεται με βάση τις συμφωνηθείσες παραμέτρους με την τρόικα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής».
«Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, που αξιολογεί η τρόικα, το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 2,8 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ. Η χώρα, για πρώτη φορά, επέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, που παρουσίασε η Eurostat, το πρωτογενές έλλειμμα ήταν μικρότερο, 2,2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας. «Συνεπώς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, κατά Eurostat, ήταν καλύτερο.Με τις επιπτώσεις της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ανήλθε στο 4% του ΑΕΠ», πρόσθεσε.
Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε, σε ότι αφορά το 2013, ότι «σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, που αξιολογεί η τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο από τα 812 εκατ. ευρώ ή το 0,4% του ΑΕΠ. Η χώρα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, όχι μόνο επιτυγχάνει αλλά υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος».
«Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, όπως παρουσιάζεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο, στα 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ. Δηλαδή, με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, ενσωματώνονται οι υπόλοιπες παράμετροι που εξαιρούνται με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και συνεπώς, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο» τόνισε.
«Με τις επιπτώσεις της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκύπτει εκτιμώμενο πρωτογενές έλλειμμα 8,3% του ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω δημοσιονομικά δεδομένα δεν επηρεάζονται από τη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς η αξιολόγηση των δημοσιονομικών επιπέδων της χώρας γίνεται σε δημοσιονομική, δεδουλευμένη, βάση και όχι σε ταμειακή βάση».
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, «το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση, το οποίο αποτελεί και το κριτήριο επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, περιλαμβάνει ούτως ή άλλως και τις επιδράσεις από τις μεταβολές των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων».
«Συνεπώς, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε ταμειακή βάση, που επηρεάζεται από τις εξοφλήσεις ή μη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, διορθώνεται από τις αντίστοιχες μεταβολές του αποθέματος των απλήρωτων υποχρεώσεων, προκειμένου να διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση. Έτσι, το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι ουδέτερο, από δημοσιονομική άποψη σε ετήσια βάση, και δεν επηρεάζει το πρωτογενές αποτέλεσμα».
«Πάντως, σε ταμειακή βάση, το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2013 ήταν περίπου 900 εκατ. ευρώ καλύτερο από τους στόχους» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.
Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα
Κοντά σε ουσιαστική συμφωνία με την τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, έχει έρθει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών,
Ο αξιωματούχος ανέφερε πως «επιτυγχάνονται οι στόχοι των εσόδων και έχουμε πολύ καλύτερη απόδοση στο σκέλος των δαπανών. Έγινε πλήρης αποτίμηση για το 2013, υπάρχει συμφωνία σε αριθμούς, υπάρχουν οριακές αποκλίσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αξιολογούν τα δημοσιονομικά στοιχεία, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε δρόμο συμφωνίας για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013».
Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως «τα στοιχεία μας, επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014». Το μείζον δε, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι το ύψος του θετικού αποτελέσματος που μεταφέρεται από το 2013 στο τρέχον έτος, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις «τρύπες».
Το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε άγνοια για την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, ωστόσο σημείωσε ότι η βασική αιτία της καθυστέρησης δεν είναι τα δημοσιονομικά. Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει στους εκπροσώπους των δανειστών ένα πλήθος στοιχείων, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απαντήσεις σε αρκετά θέματα.
Ακόμη, ο αξιωματούχος σημείωσε πως «η καθυστέρηση στην έλευση της τρόικας δεν μας βολεύει, αλλά είναι προτιμότερη από ένα δυσμενές αποτέλεσμα» υπονοώντας ότι με την πάροδο του χρόνου υπάρχουν πρόσθετα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.
Συνάντηση Στουρνάρα - Τρισέ
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενημέρωσε τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την προσπάθεια ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «ο κ. Τρισέ ασκεί ακόμα ισχυρή επιρροή. Στηρίζει τις θέσεις μας».
Σημειώνεται ότι, σε ομιλία του χθες, ο κ. Τρισέ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας, ενώ δήλωσε ότι η χώρα πέτυχε μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή και από έλλειμμα ύψους 15% του ΑΕΠ, βρίσκεται σήμερα με ένα μικρό πλεόνασμα.
Παραμένει ο Ματίας Μορς στην τρόικα
«Τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες ο Ματίας Μορς αναμένεται να παραμείνει επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα για την Ελλάδα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.
Σε σχετική ερώτηση από το ΑΜΠΕ, ο Σάιμον Ο΄ Κόνορ είπε ότι «σε συνέχεια δημοσιευμάτων του Τύπου που αναφέρονται σε αντικατάσταση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, στην παρούσα φάση δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση».
Επίσης, τόνισε ότι η θέση της Κομισιόν σε θέματα των προγραμμάτων προσαρμογής καθορίζεται από την Επιτροπή συνολικά, στο πλαίσιο της πολιτικής που χαράσσουν τα κράτη-μέλη στο Eurogroup.

ΠΗΓΗ :   " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου