ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Οργή Ρωσίας για το συριακό σχέδιο απόφασης του ΣΑ



Την έντονη αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε το σχέδιο απόφασης που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τό χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο», αναφέροντας ότι οι ιδέες που περιέχει αποτελούν τελεσίγραφο για την κυβέρνηση της Συρίας.
Είναι μονομερείς και εκτός πραγματικότητας, πρόσθεσε.

Στο σχέδιο απόφασης αναφέρονται οι πόλεις Χομς, Νουμπλ και Ζάχρα στην περιοχή του Χαλεπίου, ο παλαιστινιακός καταυλισμός Γιαρμούκ στη Δαμασκό και πολλές κοινότητες της Γούτα, στην περιφέρεια της συριακής πρωτεύουσας.

Η απόφαση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει μελλοντικά στοχευμένες κυρώσεις κατά των προσώπων που εμποδίζουν την ανθρωπιστική συνδρομή ή διαπράττουν βιαιότητες κατά των αμάχων.

«Δημιουργείται η εντύπωση ότι επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί το ανθρωπιστικό ζήτημα, όπως και εδώ και λίγο καιρό το ζήτημα των χημικών όπλων, για να βρεθεί ένα πρόσχημα για τη διακοπή της πολιτικής διαδικασίας, για τη διαμόρφωση κατηγοριών κατά της Δαμασκού και για την επιστροφή στο στρατιωτικό σενάριο με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του Σύρου πρέσβη στη Ρωσία, μέχρι την 1η Μαρτίου θα έχουν απομακρυνθεί από τη Συρία τα επικίνδυνα χημικά όπλα.«Μεγάλο μέρος των χημικών όπλων, τα πιο επικίνδυνα φορτία, θα έχουν μεταφερθεί εκτός χώρας μέχρι την 1η Μαρτίου» ανέφερε ο Ριάντ Χαντάντ.

ΠΗΓΗ :   "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου