ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Γ. Βρούτσης: Από «κόσκινο» περνούν πλέον συντάξεις και επιδόματα

ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΙΟΣ»

25/02/2014
«Συντάξεις και επιδόματα πρόνοιας περνούν, πλέον, από την ’’τρύπα της βελόνας’’», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας τα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «Ήλιος».

Όπως υποστήριξε ο κ. Βρούτσης, «με την εφαρμογή του συστήματος «Ήλιος» φωτίζεται και χαρτογραφείται πλήρως κάθε πτυχή του συνταξιοδοτικού συστήματος και των επιδομάτων πρόνοιας, ενώ αποτρέπεται κάθε απόπειρα παραβατικότητας».
«Το σύστημα «Ήλιος» εξελίσσεται και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα, λεπτομερή και αξιοποιήσιμα στοιχεία. Έτσι, από τη σημερινή Έκθεση θα παρουσιάζεται κάθε μήνα η από την αρχή του έτους σωρευτική δαπάνη για συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, προκειμένου να διασφαλίζεται η ομαλή καταβολή των παροχών και να ελέγχεται ο ρυθμός απορρόφησης των κρατικών δαπανών. Παράδειγμα, στο πρώτο δίμηνο του έτους και σε προϋπολογισθείσα καταβολή 16,7% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης συντάξεων για το 2014, έχει απορροφηθεί το 16,5%, γεγονός που υποδηλώνει ότι είμαστε απολύτως εντός των στόχων μας», είπε ο υπουργός.
Επίσης, ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως η κατανομή συντάξεων ανά ταμείο και κατηγορία θα ομαδοποιείται πλέον και ανά εποπτεύοντα φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, ενώ θα παρουσιάζονται και στοιχεία που αφορούν στην κατανομή του πλήθους των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων και του μηνιαίου καταβαλλόμενου ποσού ανά γεωγραφική περιφέρεια.
Τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης σε σχέση με τις συνταξιοδοτικές παροχές είναι τα εξής:
- Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.647.673
- Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.437.245 εκ των οποίων οι 9.935 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών
- Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Φεβρουάριο ανέρχεται σε 2.294.546.065,60 εκ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο δίμηνο του 2014 ανέρχεται σε 4.586.482.162,35 εκ ευρώ.
- Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 939,74 ευρώ
Τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης σε σχέση με τις παροχές προνοιακών επιδομάτων είναι τα εξής:
- Ο συνολικός αριθμός των επιδοματούχων ανέρχεται σε 162.552
- Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων επιδομάτων ανέρχεται σε 171.198
- Η συνολική μηνιαία δαπάνη για επιδόματα το μήνα Φεβρουάριο ανέρχεται σε 54.865.380 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο δίμηνο του 2014 ανέρχεται σε 110.308.192 εκατ. ευρώ
Παράλληλα, εκτελούνται μηνιαίες ροές διασταύρωσης με στόχο την έγκαιρη αναστολή της καταβολής προνοιακών επιδομάτων σε θανόντες, όπως ήδη γίνεται και με τις συντάξεις.
Συγκεκριμένα, αυτό το μήνα από τη διασταύρωση του πληροφοριακού συστήματος «ΑΡΙΑΔΝΗ» και του ΑΜΚΑ προέκυψε η καταβολή επιδομάτων σε 932 θανόντες.
Για τις περιπτώσεις αυτές, όπως ανακοινώθηκε, εκτός από την άμεση αναστολή καταβολής των επιδομάτων, θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και διορθώσεις με τους σωστούς αριθμούς ΑΜΚΑ.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου