ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑΕΚΛΟΓΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΛΙΣΤΑ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι ευρωβουλευτές στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου θα εκλεγούν με σταυρό και όχι με λίστα.
Η σχετική ρύθμιση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα προβλέπει επίσης τον διπλασιασμό του αριθμού των υποψήφιων ευρωβουλευτών σε κάθε ψηφοδέλτιο από 21 σε 42, αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.
Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει συμφωνηθεί ο αριθμός των σταυρών που θα μπορεί να βάζει ο ψηφοφόρος στο ψηφοδέλτιο.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ελήφθη για να υπάρχει πιο άμεση αντιπροσώπευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και να ανανεωθεί η «επετηρίδα» των υποψηφίων ευρωβουλευτών με νέα πρόσωπα που προέρχονται από την κοινωνία και όχι από κομματικούς μηχανισμούς.
Σύμφωνα με τον ο κ. Βενιζέλο η εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό έχει υιοθετηθεί σε πολλές χώρες. Σε διάλογο που είχε με δημοσιογράφους μετά από τη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως «οτιδήποτε συνιστά συμμετοχή, έκφραση, πλουραλισμό, δυνατότητα του πολίτη να εκφραστεί, θετικό είναι».
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σημείωσε πως «η σχεδιαζόμενη αλλαγή του νόμου για τις ευρωεκλογές συνιστά άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική συντριβή. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πλασάρουν ως "ανανέωση" με πρόσωπα εκτός των "κομματικών μηχανισμών" την κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές και την αντικατάστασή της με σταυρό προτίμησης, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων βουλευτών που θα επιδίδονται στη μάχη του σταυρού για να διασώσουν μια κυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος της αποτυχίας της».
Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τρέμουν την αντιπαράθεση πάνω στην πορεία της Ευρώπης και τις προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και για αυτό προσπαθούν να μεταβάλλουν τις ευρωεκλογές σε ένα κυνήγι σταυρού και σε μια μάχη μεταξύ "προσωπικοτήτων". Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί όμως είναι ότι όσα νομικίστικα τερτίπια κι αν σκαρφιστούν, τα ψωμιά τους και τα κουκιά τους είναι μετρημένα».
Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «κατάντια, τυφλό μικροκομματισμό και εμπάθεια».
«Αυτή είναι η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ που αγωνιά για να μη έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και αγανακτεί γιατί δεν θα διορισθούν από τα κόμματα οι ευρωβουλευτές, αλλά θα τους επιλέξει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός».

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου