ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Εθνική Παλιγγενεσία: Οι κίνδυνοι και οι ελπίδες

Η ζωή μετά το μνημόνιο

24/03/2014
Με πολλά μέτωπα ανοιχτά, αλλά με ανοιχτό και τον δρόμο προς την έξοδο από την κρίση βρίσκει η φετινή εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου τον Ελληνισμό.

Στο μήνυμά του για την Ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει τα ζητήματα της επόμενης ημέρας, υπογραμμίζοντας πως  «η οριστική έξοδος από την κρίση, εξαρτάται από το αν θα εφαρμοστεί άμεσα ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει το μνημόνιο και τις λογικές του μνημονίου».
Αναφερόμενος στην επέτειο του 1821, ο κ. Παπούλιας σημειώνει πως η ελληνική επανάσταση «μας θυμίζει πώς το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό με ομόνοια, γενναιότητα και αποφασιστικότητα».
«Η πατρίδα μας πέρασε πολλά από τότε, πολέμους, εμφύλιους σπαραγμούς, χρεοκοπίες. Σήμερα βρισκόμαστε ανάμεσα στις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου και στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας περάσει τέσσερα δύσκολα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Πολλοί συμπολίτες μας δοκιμάζονται σκληρά, η κοινωνική συνοχή βρέθηκε σε μεγάλο κίνδυνο, ακόμη και η ποιότητα της δημοκρατίας μας θόλωσε», καταλήγει στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στον αντίποδα, όμως, βρέθηκε για άλλη μια φορά η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του για την επέτειο, επιμένει να θέτει ως κυρίαρχο ζήτημα το μνημόνιο και την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και συνδέει την εξέγερση κατά των Τούρκων με την… εξέγερση κατά του μνημονίου και της κυβέρνησης που το εφαρμόζει.
Οι δυσκολίες πάντως ενώπιον των οποίων βρίσκεται ο Ελληνισμός δεν είναι μόνο οικονομικές, αλλά και εθνικές.
Ο κ. Παπούλιας κάνει στο μήνυμά του αναφορά στην Κύπρο που «40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή παραμένει διχοτομημένη» και το ίδιο έπραξε και ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης.
Σε ομιλία του (που αναγνώστηκε από τον διευθυντή του Γραφείου του λόγω του πένθους για τον αείμνηστο Τάσο Μητσόπουλο) στο μνημόσυνο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ Στυλιανού Λένα, ο κ. Αναστασιάδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου,  προειδοποιώντας ότι «βρισκόμαστε μπροστά στον εφιαλτικό κίνδυνο της τουρκοποίησης των κατεχομένων εδαφών μας».
Προειδοποίησε επίσης ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου παραβιάζεται καταλυτικά και η δυνατότητα αποκατάστασής του απομακρύνεται σταθερά και επικίνδυνα.
Χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο και άκρως επικίνδυνο το σημερινό στάτους κβο, σημείωσε ότι είναι υποχρέωση αλλά και εθνική και φυσική ανάγκη να δοθεί το συντομότερο τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων.
Παρά τους σοβαρούς εθνικούς κινδύνους, όμως, στην Ελλάδα το πολιτικό σκηνικό παραμένει συγκρουσιακό, κάτι που ενισχύεται ενόψει της τριπλής κάλπης του Μαΐου.
Τέλος, εντύπωση προκαλεί η ευκολία με την οποία αναφύονται ζητήματα και διαφωνίες, όπως αυτή για το γάλα, την ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης, να βγει η χώρα στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια και να ξεκινήσει η συζήτηση για μείωση του χρέους.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου